YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 10 Ekim 2008

AB Uyumlu Çöplüğümüz Oldu

  • 08.10.2008 Radikal

    ÇANAKKALE - Lapseki ilçesi, Çardak, Umurbey, Kepez, İntepe ve Kumkale beldeleri ile 90 köyün 20 yıl süreyle çöp depolama ihtiyacını karşılayacak AB uyumlu çöp deponi alanı Türkiye’de bir ilk olacak.

    Çanakkale Belediyesi, 2004 yılında fonundan yararlanmak üzere AB’ye katı atık yönetim projesi sundu. Türkiye’den AB’ye değişik konularda sunulan 260 proje arasından Çanakkale Belediyesi ile Kuşadası Belediyesi’nin katı atık yönetim projeleri seçildi. Bunun üzerine Çanakkale Belediyesi, kendisi gibi çöp sorunu yaşayan Lapseki ilçesi ile Çardak, Umurbey, Kepez, İntepe ve Kumkale beldeleri ve 90 köyü bünyesinde barındıran İl Özel İdaresi’ni de yanına alarak belediyeler birliği oluşturdu. Toplam 7 belediye ve 90 köy olmak üzere 150 bine yakın nüfusun 20 yıl süreyle çöp depolama sorununu çözecek AB uyumlu modern çöp deponi alanı için Çanakkale merkezine bağlı Kemel Köyü yakınlarında 33 hektarlık bir yer tespit edilerek, çalışmalara bu yıl şubat ayında başlandı. Çöp deponi alanının 16.5 milyon euroluk maliyetinin 12 milyon eurosu AB hibesiyle karşılanırken, 4.5 milyon euro için belediyeler birliği adına İller Bankası’ndan kredi çekildi.

    İlk hücre yılbaşında hizmete giriyor

    Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Aysun Kavcar, bir yandan AB uyumlu yeni çöp deponi alanını inşa ederken, bir yandan da mevcut çöp deponi alanlarının kapatılarak rehabilitasyonunun gerçekleştirilmesi için çalışmalara başlandığı söyledi. Kemel Köyü yakınlarındaki çöp deponi alanının 3 hücreden oluştuğunu belirten Kavcar, sahanın birinci hücresiyle yılbaşından itibaren hizmet vermeye başlayacağını söyledi. Kavcar, “Kirli suların toprak altına sızmasını önlemek için şu anda saha killi toprak, jeomebran ve jeo sentetik ile kaplanıyor. Bu katmanlar kirli suyun yeraltı sularına karışmasını önleyecek. Ayrıca bölgeye bir de sızıntı suyunu arıtarak kullanmak için suyu arıtma tesisi kurulacak. Sahada bir de Kompost Tesisi inşa edilecek. Bu tesiste bahçe artıkları ve çöpün içindeki organik maddeler ayrıştırılarak gübre elde edilecek” dedi.

    Çöp toplama sistemi değişiyor

    Çanakkale Bölgesel Katı Atık Yönetim Projesi ile birlikte kentin çöp toplama sisteminin tamamen değişeceğini kaydeden Kavcar, şunları söyledi: “Çöpler sahaya gelmeden önce ayrıştırılarak toplanacak. Çünkü Türkiye’de çöp depolama tesisine yer bulmak ve para ayırmak çok zor. Bu nedenle çöp deponi alanımızı ekonomik kullanmak zorundayız. Bunun için Türkiye’de ilk kez geri dönüşüm merkezleri kuruyoruz. Çanakkale merkez, Lapseki ilçesi, Umurbey ve Kumkale beldelerine, içinde 20 metreküplük konteynerların olduğu toplam 4 geri dönüşüm merkezi kuruyoruz. Evsel atıklar hariç diğer atıkların tümü bu geri dönüşüm merkezinde toplanacak. Bir de ayrıştırılmış cam, metal, kağıt ve plastik gibi malzemeleri biriktireceğimiz 2 metreküplük kumbaralar olacak. Toplam 152 kumbarayı belediyelere dağıtarak yılbaşından itibaren halkın kullanımına sunacağız. Geri dönüşüm merkezleri ile kumbaralarda toplanacak atıkların geri dönüşümü kazanılacak ve piyasada değerlendirilecek. Bu proje ile bir hedefimiz, bu havzada çöpün toplanmasından taşınmasına ve yok edilmesine kadar tüm aşamalarda tüm Türkiye’ye örnek olmak. Çünkü bu tesis Türkiye’de AB mevzuatına göre yapılmış ilk tesis olacak. Bizim gibi yeni kurulmuş belediyeler birliklerine örnek olmak en büyük amacımız.”

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=
    902400&Date=09.10.2008&CategoryID=85

        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu