09.10.2008 CNN Türk
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer santral için Sinop'ta da ihaleye çıkılacağını ve bunun için gerekli hazırlıkların sürdüğünü bildirdi.
Hilmi Güler, Adana'nın Pozantı ilçesinde bir özel sektör firması tarafından yaptırılan krom zenginleştirme tesisini açtıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Güler, küresel finansal krizin Türkiye'deki enerji yatırımlarına nasıl etkileyeceğine ilişkin bir soru üzerine, Yenilenebilir Enerji Yasası ile Türkiye'de enerjiyi tabana yaydıklarını, bununla da Türkiye'nin bu alanda avantaj kazandığını söyledi.
Türkiye'de daha önce enerji sektöründe 30 büyük yatırımcı varken şimdi 3 bin yatırımcı bulunduğunu ifade eden Güler, bundan sonraki hedefin 3 milyon yatırımcı olduğunu kaydetti.
Güler, "Rüzgar, su ve jeotermalde yatırımlar tabana yayıldığı için bunları kendi finansman kaynaklarımızla sürdürelebiliriz. Ama küresel finansal kriz büyük yatırımları etkiler. Şu ana kadar herhangi bir belirgin etki olmadı. Ama krizin daha başındayız. Şu anda yürütülen çalışmalara yansıyan herhangi birşey yok" diye konuştu.
Güler, "Nükleer enerji ihalesinde hayal kırıklığına mı uğradık?" biçimindeki bir soru üzerine de, "Hayır, biz bunu öngörerek ilgili yasayı hazırlamıştık. Yasayı bütün ihtimalleri gözönüne alarak hazırladık, model çalıştı" dedi.
Nükleer santral yapımı için Sinop için de ayrı bir ihaleye çıkacaklarını ve bunun hazırlık çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Güler, yasada ufak bir değişiklik yapılacağını, ancak ihale için hiçbir sorun olmadığını vurguladı.
Güler, söz konusu ihaleye ilişkin bir tarih vermedi.
Mersin-Akkuyu Nükleer Santrali ihalesinde teklif veren firmanın ikinci zarfının şu anda Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından incelendiğini belirten Güler, "Biz o çalışmalara hiçbir şekilde karışmıyoruz, karışamayız da zaten. TAEK, nükleer santral kriterlere uygunluğuna bakacak. Uygunsa o zaman TETAŞ üçüncü zarfı açacak, buradaki süreç çok açık ve şeffaf" diye konuştu.
Akkuyu Nükleer Santrali ihalesinin olumsuz çıkması durumunda ne yapılacağının belli olduğunu ifade eden Güler, eğer ihale olumsuz sonuçlanırsa aynı koşullarda yeniden ihaleye çıkılacağını bildirdi.
Güler, maden sektöründe ne gibi adımların atıldığının sorulması üzerine de, mevzuatı kolaylaştırdıklarını ve primleri düşürdüklerini anlattı. Önceden izin için çok zaman yitirildiğini hatırlatan Güler, şu anda 10 günde izin alınabildiğine dikkati çekti.
Bakan Güler, "Verilen ruhsat sayısı durup dururken 5 kat artmadı. Yatırımların önünü açtık ve kolaylaştırdık" dedi.
Türkiye'de yenilenebilir enerji ve karbon ticaretinin gelecekte gözde meslekler olacağını dile getiren Güler, "Yenilenebilir enerjide Türkiye'nin çok büyük avantajı var. Bunu artık herkes gördü. Bizim en büyük farkımız şu; Türkiye'nin rüzgar, güneş ve jeotermal haritasını çıkardık. Bütün Türkiye'nin yeraltı kaynaklarının haritasını çıkardık. Onları hizmete sunduk. Artık herkes kendi ilinde doğal kaynakların ne olduğunu biliyor" ifadesini kullandı.
http://www.cnnturk.com/HaberDetay/ekonomi/4/genel/303/nukleer_santral_icin_sinopta_ihale_yapacagiz/496159/0
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013