07.10.2008 Radikal
KONYA - 1980’li yıllarda 17 metre derinliğinde ve yüzölçümü 350 kilometre olan Akşehir Gölü, küresel ısınma ve bilinçsiz sulama nedeniyle tamamen kurudu. Gölün, sadece kış aylarında 30-40 kilometrelik alana kadar ulaşabildiği belirtildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da, kurayan gölde, 2012 yılına kadar av yasağı getirdi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından getirilen yasak, Resmi Gazete de yayımlandı. Yayımlanan, Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığı tebliğininin bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususlar göz önüne alınarak ve su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir işletilmesini sağlamak amacıyla hazırlandığı açıklandı. Kararda, “Bu Tebliğ; 1/9/2008- 31/8/2012 tarihleri arasında ticari amaçlı su ürünleri avcılığında uygulanacak yasak, sınırlama ve yükümlülükleri düzenler” denilirken, Konya'daki Altınapa, May ve Sille Barajları ile Akşehir ve Karagöl (krater) sulak alanlarında balık avının yasaklandığı belirtildi.
Gölün kıyısındaki Gölçayır Beldesi'nde yaşayan çiftçi Rasim Alkut, gölde 15 yıldır balıkçılık yapılmadığına dikkat çekerek, “1980'li yıllarda gölün kıyısında bulunan tüm köylerde balıkçılık yapılırdı. Köylü geçimini sadece balıkçılıkla sağlardı. Göl kuruduğu için balıkçılık öldü. Kimileri çiftçilik yapıyor, kimileri kahvehane köşelerinde oturuyor. Bakanlık, Akşehir Gölü’nde balıkçılığı boşuna yasaklamış. Balıkçılık yapmıyoruz. Kayıklarımızı, motorlarımızı sattık. Bu gölde çalıştığımızda en ufak balığımız 20 kilo sazan balığıydı. Bu göl suyla beslenmediği sürece burada balık yaşamaz” dedi.
Bir dönem kerevit ihracatı yaptıklarını belirten çiftçi Mustafa Zorlu, “Gölde sazan, turna balığı vardı. Bununla birlikte kerevit ve istakoz. İhracat yapıyorduk. Ama şimdi göl kurudu, ihracat bitti. Artık çiftçilikle uğraşıyoruz” diye konuştu. Akşehir Tarım İlçe Müdürü Bahri Karaman, Akşehir Gölü'nün 1980'li yılların başında 17 metre derinliğinde, yüzölçümününde 350 kilometrekare olduğunu söyledi. Kahraman, şöyle konuştu:
“Gölün önemli bir unsuru da patentli Akşehir Kirazının üretimi ile ilgilidir. Göl kuzeyden ve güneyden esen poyrazın kesişme noktasıdır. Dolaysıyla kirazda oluşan mikro klima ve iklim şartlarının oluştuğu bir noktadır. İlçemizde yılda 15 bin ton üretilen ve 7 bin tonu ihraç edilen kirazın, yetiştirilme bölgesi göl çevresidir. Yağışın az olması nedeniyle eskiden 350 kilometrekare olan göl alanı, kış aylarında 30-40 kilometreye ulaşmakta yazın ise yeniden kurumaktadır. Yaklaşık 2 bin kişinin geçim kaynağı olan kerevit ve kamış artık yoktur. Bunun yanında balıkçılıkta tamamen bitmiş durumda.” (dha)
http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=902204&Date=07.10.2008&CategoryID=85
Antik Antarktika buzunun ayrıntılı kimyasal analizi yapıldı. Buna göre günümüzün atmosferik artış...
Mammoth adı verilen ve kendi kategorisinde en büyük yapı olarak lanse edilen yapı faaliyete geçti.
Avrupalı çiftçilerin geniş çaplı protestolarına ve bu eylemlerin altında yatan nedenlere kısa bir...
Okyanus ısısı, deniz seviyesi ve buzul kaybı: WMO raporu, 2023'ün iklim rekorlarını nasıl kırdığını...
Bozcaada Caz Festivali, adada yarattığı ekonomik ve sosyal etkinin yanı sıra geliştirebileceği Caz...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi'nin ‘Ulaştırma Sektörü Dönüşümü: Elektrikli Araçların Türkiye Dağıtım...
Orman yangınlarına müdahalede önemli yer tutan havuz ve göletlerin sayısı artırılıyor.
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013