YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 08 Ekim 2008

Kuruyan Göle Av Yasağı Geldi

  • 07.10.2008 Radikal

    KONYA - 1980’li yıllarda 17 metre derinliğinde ve yüzölçümü 350 kilometre olan Akşehir Gölü, küresel ısınma ve bilinçsiz sulama nedeniyle tamamen kurudu. Gölün, sadece kış aylarında 30-40 kilometrelik alana kadar ulaşabildiği belirtildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da, kurayan gölde, 2012 yılına kadar av yasağı getirdi.

    Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından getirilen yasak, Resmi Gazete de yayımlandı. Yayımlanan, Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığı tebliğininin bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususlar göz önüne alınarak ve su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir işletilmesini sağlamak amacıyla hazırlandığı açıklandı. Kararda, “Bu Tebliğ; 1/9/2008- 31/8/2012 tarihleri arasında ticari amaçlı su ürünleri avcılığında uygulanacak yasak, sınırlama ve yükümlülükleri düzenler” denilirken, Konya'daki Altınapa, May ve Sille Barajları ile Akşehir ve Karagöl (krater) sulak alanlarında balık avının yasaklandığı belirtildi.

    Gölün kıyısındaki Gölçayır Beldesi'nde yaşayan çiftçi Rasim Alkut, gölde 15 yıldır balıkçılık yapılmadığına dikkat çekerek, “1980'li yıllarda gölün kıyısında bulunan tüm köylerde balıkçılık yapılırdı. Köylü geçimini sadece balıkçılıkla sağlardı. Göl kuruduğu için balıkçılık öldü. Kimileri çiftçilik yapıyor, kimileri kahvehane köşelerinde oturuyor. Bakanlık, Akşehir Gölü’nde balıkçılığı boşuna yasaklamış. Balıkçılık yapmıyoruz. Kayıklarımızı, motorlarımızı sattık. Bu gölde çalıştığımızda en ufak balığımız 20 kilo sazan balığıydı. Bu göl suyla beslenmediği sürece burada balık yaşamaz” dedi.

    Bir dönem kerevit ihracatı yaptıklarını belirten çiftçi Mustafa Zorlu, “Gölde sazan, turna balığı vardı. Bununla birlikte kerevit ve istakoz. İhracat yapıyorduk. Ama şimdi göl kurudu, ihracat bitti. Artık çiftçilikle uğraşıyoruz” diye konuştu.
    Akşehir Tarım İlçe Müdürü Bahri Karaman, Akşehir Gölü'nün 1980'li yılların başında 17 metre derinliğinde, yüzölçümününde 350 kilometrekare olduğunu söyledi. Kahraman, şöyle konuştu:

    “Gölün önemli bir unsuru da patentli Akşehir Kirazının üretimi ile ilgilidir. Göl kuzeyden ve güneyden esen poyrazın kesişme noktasıdır. Dolaysıyla kirazda oluşan mikro klima ve iklim şartlarının oluştuğu bir noktadır. İlçemizde yılda 15 bin ton üretilen ve 7 bin tonu ihraç edilen kirazın, yetiştirilme bölgesi göl çevresidir. Yağışın az olması nedeniyle eskiden 350 kilometrekare olan göl alanı, kış aylarında 30-40 kilometreye ulaşmakta yazın ise yeniden kurumaktadır. Yaklaşık 2 bin kişinin geçim kaynağı olan kerevit ve kamış artık yoktur. Bunun yanında balıkçılıkta tamamen bitmiş durumda.” (dha)

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=902204&Date=07.10.2008&CategoryID=85

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu