YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 08 Ekim 2008

"Orman Yangınları Şeffaf Biçimde Soruşturulmalı"

  • 07.10.2008 bianet

    Çanakkale ve Muğla'da yaşanan orman yangınlarıyla ilgili bölgede araştırma yapan, tanıklarla konuşan Yeşiller Partisi hazırladığı araştırma raporunu açıkladı. Yeşiller yetkililerden savunma değil net açıklamalar bekliyor

    “Ülkemiz 2008 senesi içerisinde çok büyük ve önemli yangınlarla mücadele etti. Batı ve güney bölgelerimizdeki yangınlar kadar, doğu bölgelerimizdeki yangınlarda da yüreğimiz yandı. Yanan, sadece binlerce hektar orman alanı değildi. Aynı zamanda ormanın içindeki hayvanlar ve bitkiler de zarar gördü. Yanan bölgelerdeki ekosistem, onlarca sene geri gelmemecesine yok oldu.”

    Yeşiller Partisi üyesi Esra Özkan "2008 Yılı Çanakkale ve Muğla Orman Yangınları Araştırma Grubu Raporu"nu bugün öğlen düzenlenen toplantıyla basına açıkladı.

    Toplantıda konuşan araştırma grubundan Özkan, Serkan Köybaşı ve Yeşiller Partisi eş sözcüsü Ümit Şahin Çanakkale Valisi Orhan Kırlı’yı Orman Bölge Müdürü Mustafa Demirel hakkında soruşturma açmaya çağırdılar.

    Şahin "Yangınlarla ilgili olarak sayısız iddia ve söylenti var. Bunların açıklığa kavuşması için yetkililerin açıklama yapması gerekiyor. Ancak savunma yapmaktan başka bir açıklama yapılmıyor" dedi.

    Basın açıklamasında konuşan araştırma grubundan Köybaşı, Demirel’in "Çanakkale yangının nasıl başladığı, nasıl geliştiği, hangi bölgelerde hangi araçlarla ve ne kadar personelle müdahale edildiği ve toplam yanan ormanlık alanın ne kadar olduğunu net ve kesin bir şekilde açıklaması gerektiğini” belirtti.

    "Demirel’i, hakkındaki iddiaları yanıtlamaya ve halkı muhatap almaya davet ettiklerini" söyleyen Köybaşı yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

    • Maliye Bakanlığı Orman Teşkilatının taleplerini derhal tam olarak karşılamalı.
    • Özellikle, istatistiklerde yangın çıkma ve yanan alan oranları en fazla olan bölgelerin teknik ekipman ve personel eksikleri bir an önce karşılanmalı. Yangın söndürme faaliyetlerinde kullanılmak üzere uçak ve özellikle helikopter alımında Türk Hava Kurumu ile ortak hareket edilmeli ve Kurum uçak ve helikopter alımlarında desteklenmeli.
    • Yangınlarda kullanılacak uçak ve helikopterlerin alımı şeffaf ihalelerle yapılmalı.
    • Yanan ormanlık alanlar derhal temizlenmeli ve böceklenme engellenmeli.
    • Ağaçlandırma konusunda uzman kişilerce bir plan hazırlanmalı.
    • Yanan ormanlık alanların ağaçlandırma çalışmaları kısmen de olsa kesinlikle turizmcilere verilmemeli. Yanan ormanlık alanın hiçbir kesimi kesinlikle 2B statüsüne sokulmamalıdır.
    • Yanan ormanlık alanın ağaçlandırma çalışmaları sırasında, bölgede dere ve ırmak yetersizliği nedeniyle ve doğal ekolojik yapının daha hızlı şekilde yerleşebilmesi amacıyla hayvanların bölgeye gelmesi için, uzmanlar tarafından belirlenen vadi alanlarına göletler yapılmalıdır.
    • Ağaçlandırmalarda öncelikli amaç doğal ekolojik hayatın yine doğal yollarla yeniden yapılandırılması olmalıdır. Bu amaçla ağaçlandırma çalışmalarında gerekli düzenlemeler yapılmalı ve bölgeye insan müdahalesi asgari düzeyde tutulmalıdır.

    Haziran ayında Çanakkale'de çıkan orman yangınında 100 hektarlık kızıl çam ormanı yanmış, yangına sebebiyet verdikleri iddiasıyla iki kişi tutuklanmıştı. Temmuz ayında Muğla'da çıkan yangında ise yaklaşık 200 hektarlık alan yanmıştı.(BÇ/EÜ)

    http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/110071/orman-yanginlari-seffaf-bicimde-sorusturulmali

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu