YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 08 Ekim 2008

Makiliklerin Esrarengiz Ölümü

  • 07.10.2008 Radikal

    ANTALYA - Coğrafya kitaplarındaki “Akdeniz’in bitki örtüsü makiliktir” cümlesi tehlikede. Antalya’da makilik alanlardaki bitkiler ‘meçhul’ bir nedenle kuruyor.

    Doğal Kaynak ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği Başkanı Orman Mühendisi Halil Sarıbaşak, Antalya bölgesinde Akdeniz bitki örtüsünde yer alan makilik alanların kuruduğunu söyledi. Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü heyeti tarafından inceleme başlatıldığını anlatan Sarıbaşak, şunları anlattı:

    “Antalya’da yaşadığımız orman yangınından sonra Çubuk Beli ile Termessos antik yerleşimi çevresini kapsayan 20-25 bin hektarlık geniş bir alanda makilerde yaygın kurumaların olması bizleri endişelendirmektedir. Nitekim 2008 yılı içinde Isparta’dan Korkuteli ve Elmalı’ya kadar bir alanda yaygın türümüz Kermes meşesinde, bir pamuklu koşnil türü anormal artış yaparak kurumalara neden olmuştur.”

    Antalya bölgesinde Akdeniz bitki örtüsünün sandal, yabani zeytin, mersin, akçakesme, keçiboynuzu ve sakız gibi çeşitli bitkilerden oluştuğuna dikkat çeken Sarıbaşak, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Bugüne kadar böyle bir durum yaşanmamıştı. Sahada sandal bitkisi yüzde 80 kurumuş ve kurumak üzere. Yaptığımız çalışmalarda herhangi bir hastalık, mantar ve böcek zararlısına rastlanmadı. Laboratuvar ortamlarında incelenmesi lazım. Sadece sandalda değil, yabani zeytin, akçakesme ve kermes meşesi gibi bitkilerde de zarar görüldü. Antalya’da bugüne kadar böyle bir şey yaşanmadı. Görünen şu ki Antalya Akdeniz bitki örtüsü SOS veriyor. Yaban hayatı da tehlikede. Sanki bu zincirin kırıldığı imajını veriyor. Anormal bir kuruma yaşanıyor. Makilik alan da yok olursa çıplak kayalıklar olacak ve arazi tamamen çölleşecek.”

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=902130&Date=07.10.2008&CategoryID=97

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu