YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 07 Ekim 2008

Şifadan Gelen "Tehdit"

  • 06.10.2008 NTVMSNBC

    Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atabay Düzenli, Türkiye'deki endemik bitki türlerinin yüzde 25'inin neslinin, bilinçsiz kullanımı nedeniyle tükenmek üzere olduğunu bildirdi.

    Ülke genelinde bilinen 3 bin civarında endemik bitki türü bulunduğunu bildiren Prof. Dr. Düzenli, bu türlerin çoğunun bazı hastalıklara iyi geldiğine inanıldığı için halk tarafından fazlaca kullanıldığını belirtti.

    Bitki türlerinin şifa kaynağı olduğu yönünde çok sayıda yayın yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Düzenli, "Maalesef bu bitkilerin çoğunu ise bilinmemesine karşın bazen ülkeye bazen de sadece bir yöreye ait endemik türler oluşturuyor'' dedi.

    Endemik türlerin bir ülkenin doğal zenginliği olduğunu belirten Prof. Dr. Düzenli şöyle konuştu:

    "Bu türlerin genetik ve biyolojik yönden mutlaka araştırılması, halkın aydınlatılması gerekiyor. Çünkü ülke genelindeki 3 bin türden yüzde 25'i halkın şifalı diye toplaması nedeniyle tehlike altında. Bu türler tüm yönleriyle araştırılması için öncelikli olarak bir enstitü kurulmalı. Endemik türler Türkiye için bir nimet. Belki de çoğunda bilinmeyen değişik yönden başka canlılara faydası olacak genler olabilir. Bunun tersi de olabilir ama düşük bir ihtimal. En kısa sürede Türkiye'nin endemik bitki türü haritası çıkarılarak, yayınlanmalı."

    "Sığır kuyruğu örneği"

    Prof. Dr. Düzenli, Adana'nın Saimbeyli ilçesinde bulunan ve yöreye özgü olan sığır kuyruğu bitkisinin halkın bilinçsiz kullanımına en iyi örnek teşkil edecek türlerden biri olduğunu bildirdi.

    Çok sayıda çeşidi bulanan sığır kuyruğunun sadece Saimbeyli'ye özgü 3 türü olduğunu kaydeden Prof. Dr. Düzenli, şunları söyledi:

    "Bu türlerden biri ise halk arasında kaşıntılara, hemoroid ve mide rahatsızlığına iyi geldiğine inanıldığı için yöre halkı tarafından değişik şekillerde çokça tüketiliyor. Bu yüzden nesli tükenmek üzere. Çünkü endemik bitkiler yetiştirilmiyor, doğadan toplanıyor. Çoğu endemik tür aynı tehdit altında."

    http://yesil.ntvmsnbc.com/Haberler/HaberDetay.aspx?HaberId=552

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu