Günde 2 milyon metreküp suyun tüketildiği İstanbul’da barajlardaki doluluk oranı son 10 yılın en alt seviyesine indi
29.05.2007-VatanGünde 2 milyon metreküp suyun tüketildiği İstanbul’da barajlardaki doluluk oranı son 10 yılın en alt seviyesine indi
863 milyon metreküp kapasiteli barajlarda 386 milyon metreküp su kaldı. Bu son 10 yılda suyun en az olduğu 2001’deki 582 milyon metreküpün de altında...12 MİLYON nüfuslu İstanbul su kıtlığıyla karşı karşıya. Son 10 yılın en kurak günlerini yaşayan İstanbul’un 386 milyon metreküp suyu kaldı. Kaba bir hesap ile günde 2 milyon suyun tüketildiği 7 tepeli şehrin 193 günlük suyu kaldı. Ancak uzmanlar kuraklığın böyle gitmesi durumunda su kesintilerinin kısa zamanda başlayacağını söylüyor.
Yağış ve barajlardaki doluluk oranlarına bakıldığında da rakamlar İstanbul’u bekleyen tehlikeyi gözler önüne seriyor. Öyle ki İstanbul hem yağış açısından hem de baraj doluluğu açısından en kurak 10 yılını yaşıyor.
Su seviyesi böyle hiç düşmediİstanbul’lun toplam baraj kapasitesi 863 milyon metreküp. Şu an bu kapasitenin ancak yüzde 44.7’si dolu. Bir başka ifadeyle İstanbul’un 386 milyon metreküp suyu kaldı. Son 10 yıldaki Mayıs ayı ortalamalarına bakıldığında İstanbul’da sadece 2001 yılında su seviyenin düştüğü ve bu oranın yüzde 67’ye indiği görülüyor. Bir başka ifadeyle en kurak yılda bile barajdaki su hiçbir zaman 582 milyon metreküp suyun altına inmedi. Geçen yıl Mayıs ayında bu rakam 783 milyon metreküpe kadar çıkarak yüzde 90’lık doluluk oranı yakalandı. Bu yıl ise geçen yılın yarısının bile altında seyrediyor.
Yağmur yağmadı böyle olduPeki neden İstanbul susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kaldı? Bu sorunun cevabı için yağış miktarlarına bakmak gerek. Son 10 yıldaki Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında yağan yağmur miktarıyla bu yıl aynı dönemde yağan yağmur miktarına bakıldığında ortaya büyük bir fark çıkıyor. Bu yıl metrekareye sadece 99,4 milimetre yağmur düştü. Oysa İstanbul’un 50 yıllık yağmur ortalaması 2769 milimetre yani neredeyse 28 kat daha fazla. Son 10 yılın rakamları ise korkutucu. Son 10 yıl içinde en fazla yağış metrekareye 359.7 milimetre ile 2000 yılında gerçekleşti. 2000 yılındaki rakam bu yılın neredeyse 4 katı. 2006 yılının ilk 4 ayında İstanbul’a metrekareye 338.9 milimetre su düştü.
Daha kötüsü de olduİstanbul’da su rezervleri arasında son en kötü günlerini yaşarken son 15 gün içindeki barajların doluluk oranına bakıldığında tablonun ne kadar vahim olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor. 14 Mayıs 2007 tarihinde İstanbul’daki barajların yüzde 47.1’i doluydu. Bu da ortalama 406 milyon metreküp su demek. Dün itibariyle İstanbul’un sahip olduğu su ise 386 milyon metreküp. 15 günde kaybedilen su miktarı 20 milyon metreküp. Ya da başka bir ifadeyle 15 günde İstanbul’daki su rezervinin yüzde 2.42’i yok oldu. Peki İstanbul daha kötü yıllar yaşadı mı? Bu sorunun cevabı evet. İSKİ verilerine göre 10 Ekim 1994 tarihinde barajlardaki doluk oranı yüzde 7.23’e kadar düştü. Bu yıl ise bu oran yüzde 44,71.
Bugün 12 saat su kesintisi varSusuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kalan İstanbul’da, İSKİ bakım yüzünden bugün su kesintisine gidecek. Kağıthane Arıtma Tesisleri’nde yapılacak bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle bazı semtlere yarın 12 saat süreyle su verilemeyecek. İSKİ’den yapılan yazılı açıklamaya göre, bugün 10.00-22.00 saatleri arasında su verilemeyecek semtler şöyle: “Kağıthane, Sarıyer, Şişli, Gaziosmanpaşa, Eyüp, Beyoğlu, Bayrampaşa, Fatih (Sahil kesimi hariç), Beşiktaş (Sahil kesimi hariç), Eminönü ve Esenler’in bir kısmı.”
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013