YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 19 Eylül 2008

Çevrecilerden Hükümete ‘Nükleere Dur De’ Uyarısı

  • 18.09.2008 Birgün

    Mersin Akkuyu’da, 24 Eylül"de yapılacak nükleer ihalenin durdurulması talebiyle çevre örgütleri, siyasi partiler, sanatçılar ve aydınların katıldığı bir basın toplantısı düzenlendi. Nükleer santrallara karşı "Güneş bize yeter" mesajı verilirken, 20 Eylül Cumartesi günü İstanbul"daki Galatasaray Lisesi önünde yapılacak basın açıklamasına katılım çağrısı yapıldı. Basın toplantısına; Küresel Eylem Grubu, ÖDP, EHP, SDP, SODEV, DSİP, Yeşiller Partisi, Genç Siviller, Suyuma Dokunma Kampanyası, Munzuru Koruma Kurulu, Lambdaistanbul, Dur De Girişimi, Barışa Pedal ile aralarında Mor ve Ötesi müzik grubundan Harun Tekin, Marsis grubundan Korhan Özyıldız, Serap Yağız, Moğollar’dan Taner Öngür, müzisyen Bayar Şahin, yazar Sezai Sarıoğlu gibi çok sayıda sanatçı ve aydın katıldı.
     
    ‘Yeni çernobiller istemiyoruz’

    Küresel Eylem Grubu adına açıklama yapan Nuran Yüce, nükleer santralların tehlikelerine dikkat çekerek, çevre ve insanlar için zararlı olan nükleer atıkların yüzlerce yıl saklanması gerektiğini, bunun için geçerli çözüm yöntemlerinin bulunmadığını ifade etti. Yüce,"Bizler nükleer ihaleye ve nükleer lobilere karşıyız. Dünyada ve Türkiye’de yeni Çernobiller istemiyoruz. 20 Eylül Cumartesi saat 17.00"de nükleer çılgınlığa hayır demek ve hayatı savunmak için, Galatasaray Lisesi önünde gelin hep birlikte nükleer ihaleye hayır diyelim. Nükleer santral kurmalarına izin vermeyelim" dedi.

    Taner Öngür, herkesin kendi enerjisini nasıl üreteceğine dair düşünmesi gerektiğini söyleyerek, "Büyük şirketlerin himayesinden kurtulmanın yollarını bulmalıyız" diye konuştu. Serap Yağız, Kazım Koyuncu"nun nükleer facia yüzünden öldüğünü hatırlatırken, Korhan Özyıldız, Karadeniz’de her evde kanserle ilgili ölümlerin ortaya çıktığını, halen bu soruna cevap verilemediğini ve buna rağmen nükleer santral yapıldığını belirtti. Müzisyen Harun Tekin ise nükleer santralların pahalı ve kirli bir enerji kaynağı olduğuna vurgu yaparak, toplantıya katılmayan bazı medya kurumlarının nükleer santral ihalesinde payı olduğunu için katılmadığının altını çizerek, basın kuruluşları tarafından gösterilmeyen ilgiye tepki gösterdi.

    ‘Hekimler uyardı’

    Nükleer santralların hastalık ve ölüm riskini artırdığına dikkat çeken hekimler önceki gün, Mersin Akkuyu"da yapılacak olan nükleer santral ihalesinin iptallini istedi.

    Nükleer Karşıtı Platform"un bileşenlerinden Türk Tabipleri Birliği (TTB), Çevre İçin Hekimler Derneği ve Uluslararası Nükleer Savaşa Karşı Hekimler Birliği (IPPNW), 24  Eylül"de yapılacak olan Akkuyu Nükleer Santral ihalesi öncesinde ortak bir basın toplantısı düzenledi. İstanbul Tabip Odası"nda (İTO) düzenlenen toplantıya TTB  Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Çevre İçin Hekimler Derneği Başkanı Seval Alkoy ve Almanya"da düşük doz radyasyonun sağlık etkileri ve Çernobil"in sonuçları ile ilgili araştırmaları ile tanınan Dr. Alfred Körblein de IPPNW"yi temsilen katıldı.

    TTB Başkanı Gürsoy, ""Ülkemiz açısından tarihi önemde ve telafisi olmayan bir karar olarak gördüğümüz nükleer santral ihalesinin arifesinde, tüm uyarılara ve tepkilere rağmen nükleer santral  kurulmasına odaklanmış hükümeti bir kez daha uyarmak istiyoruz"" dedi. Nükleer santralların kuruluş, üretim ve söküm aşamalarının sağlık açısından taşıdığı risklere dikkat çeken Gürsoy, 24 Eylül"de Mersin Akkuyu"da yapılacak olan nükleer santral ihalesinin iptal edilmesini istedi. Türkiye"nin zengin enerji kaynaklarına işaret eden Gürsoy,  ""Ülkemiz, yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip ve enerji verimliliği potansiyeli açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi. Bu şansımızı değerlendirip daha az maliyetle ülkenin gerek duyduğu enerji sağlanabilir"" dedi.

    Sonuç: Hastalık ve ölüm

    Çevre İçin Hekimler Derneği Başkanı Seval Alkoy ise, nükleer endüstrinin beşiği olan ABD"de dahi son 30 yılda nükleer santral yapılmamış olmasına dikkat çekti. Alkoy, nükleer santralların yılda bir milyon kişiden bine yakın kişinin ölümüne neden olduğunu, her yüz bin kadında ortalama 26-28 kişide meme kanserine rastlandığını ve özellikle kan kanserinde artışlara neden olduğunu kaydetti. Dr. Alfred Körblein de, Almanya"da yıllardır süren bilimsel araştırmalarını aktardı. Nükleer santralların, çocukluk çağı lösemisi riskini arttırdığını belirten Körblein, Mevcut Alman nükleer santrallarının yakın çevresinde lösemi hızının beklenmedik şekilde 2,2 kat fazla bulunduğunu kaydetti. Körblein, Alman nükleer santrallarının 5 km çevresinde yaptığı araştırma sonucunda, erken çocukluk kanserlerinde yüzde 54"lük; lösemi de ise yüzde 70"lik düzeyde artış saptandığını belirtti.

    Greenpeace: Gelecek rüzgâr ve Güneşte

    Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Dr. Uygar Özesmi ve Greenpeace Akdeniz İklim Kampanyası sorumlusu Hilal Atıcı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) başkanı Hasan Köktaş ile toplantı yaptı. Özesmi, “Küresel ısınmanın en büyük nedeni kömürlü termik santrallarıdır. Pazar günü gerçekleşen Greenpeace eyleminin ardından, EPDK’ya yeni santrallara lisans verilmemesi için çağrıda bulunduk. Türkiye’nin geleceği yenilenebilir enerjidedir” dedi.

    http://www.birgun.net/actuel_index.php?news_code=1221731348&year=2008&month=09&day=18

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu