YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 16 Eylül 2008

Çevreciler Nükleere Karşı Bakanlığa Yürüyecek

  • 15.09.2008 Birgün

    Mersin Akkuyu’da nükleer enerji santralı kurulması için açılan ihaleye başvuran 9 konsorsiyum tekliflerini 24 Eylül’de verecek.

    Bu arada, nükleer karşıtları da ihalenin yapılmasını önlemek için 20 Eylül’de “Nükleere inanmıştım!” başlıklı basın açıklaması düzenlemelerinin ardından 24 Eylül’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı"na yürüyüp burada bir eylem yapacak.

    Karşıyız; çünkü...

    Çevreciler, nükleer santrallara neden karşı olduklarını şöyle açıkladılar: “Nükleer ihaleyi durdurmak zorundayız çünkü her nükleer santral nükleer atık üretir. Çevre ve insanlar için zararlı olan nükleer atıkların yüzlerce yıl saklanması gerekir. Bugün dünyada atıkların saklanması için geçerli çözüm yöntemleri bulunmuyor. Nükleer santralların tarihi aynı zamanda kazalar tarihi ve ekonomik olarak makul yatırımlar değil. Bir nükleer santralın kurulumu 5 milyar dolara yakın bir yatırım gerektirmekte, inşaatın uzadığı bazı durumlarda maliyetin 5 milyar doların çok üstüne çıktığı da görülebilmekte.”

    "Santral çare değil"

    Nükleer enerji santralının zararlarının defalarca anlatılmasına karşın AKP hkümetinin bu santralların yapımı konusunda kararlı adımlar attığını belirten çevreciler, “İhaleye girecek olan kuruluşlar çok ısrarlı görünüyor. Ancak, bugünü ve gelecek kuşakları düşünen bizler de nükleer santral yaptırmamaya kararlıyız” diye konuştular. Enerji ihtiyacını çözmek için sayısız alternatif olduğunu belirten nükleer karşıtları, “Nükleer enerji iddia edildiği gibi küresel ısınmaya çare değil. Yerel ve yenilenebilir enerji kaynakları ekonomik ve ekolojik açıdan dikkate alınmak zorunda” görüşünü de savundular.

    Nükleer enerjinin nükleer silah çılgınlığının temeli olduğunu vurgulayan çevreciler şu görüşleri de dile getirdiler: “AKP hükümeti Türkiye’yi son derece tehlikeli ve pahalı bir maceraya sürüklemeye çalışıyor. Hiçbir gerçekçi enerji politikasına sahip olmayan hükümet, Türkiye’yi nükleer lobinin kollarına atmakta, çok uluslu nükleerci şirketlere yeni bir pazar açmak ve ihale pazarlıklarında yine birlerinin cebini doldurmaya çalışıyor”

    İhaleye katılacak konsorsiyumlar: Unit Investment-Doğan Holding-Doğuş Holding-Anadolu Endüstri Holding, Suez-Tractebel, Kanadalı AECL, Rus Atostroyexport-ERG inşaat ortaklığı, Güney Koreli KEPCO-Enka ortaklığı, Fransız Vinci, Çinli Nuclear Power Co ve Park Holding ortaklığı, Sabancı ile ABD"li General Electric İspanyol Iberdola ortaklığı, Alsim-Alarko ve Hattat Holding.

    http://www.birgun.net/actuel_index.php?news_code=1221427220&year=2008&month=09&day=15

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu