YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 15 Eylül 2008

DSİ: İçme Suyunda 42 yıl Problem Yok

  • 14.09.2008 Milliyet

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Haydar Koçaker, "her şeyin normal gitmesi halinde 2050 yılına kadar su problemi yaşamayacağımızı sistemin ona göre yapılandırıldığını söyleyebiliriz" dedi.

    Koçaker, Türkiye'nin yarı kurak bir iklim bölgesinde bulunduğunu bu nedenle sistemin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini, kurak periyotlarla yağışlı periyodu ayırmak gerektiğini belirtti. Yağışlı periyotta biriktirip kurak periyotta kullanmak suretiyle az olan su miktarını, normal düzeye çıkarmak gerektiğini dile getiren Koçaker, şu anda yatırım programında 175 baraj ve gölet projesi olduğunu, 2013'te bu tesislerin büyük kısmının tamamlanacağını ifade etti.

    Türkiye genelinde 66 milyar metreküplük bir su depolama kapasitesi olduğunu belirten Koçaker şöyle konuştu:

    50 milyar $ lazım

    "Yıllık ortalama 40 milyar metre küp su kullanıyoruz. Esasında 1.5 yıl kullanabileceğimiz suyu depolama imkânımız var. 175 adet depolama tesisini bitirerek, 2013’te su depolama kapasitemizi 90 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz. Her şeyin normal gitmesi halinde 2050’ye kadar su problemi yaşamayacağımızı sistemin ona göre yapılandırıldığını söyleyebiliriz. Bu durum  içme, sulama ve endüstriyel kullanım suyu olarak geçerli.

    Enerjiyle, depolamasıyla sulamasıyla bundan sonraki yatırımlar için yaklaşık 50 milyar dolara ihtiyaç var. Bu yatırımlar arasında özel sektör tarafından kurulacak hidroelektrik santrallerı da var. DSİ’nin ödeneği bu yıl 4.8 milyar YTL.

    Geçtiğimiz yıla göre iki mislinden daha fazla. Bir sonraki yıl daha da fazla olacak. 2013’te kadar yapılacak kamu ve özel sektör yatırımları 50 milyar doları bulacak."

    Koçaker, Türkiye’nin toplamda kullanacağı içme suyu miktarının yılda 15 milyar metre küp olduğunu vurgulayarak, "2050 yılı projeksiyonuna göre bizim 112 milyar metreküp depolanabilir suyumuz var. İçme suyunun yaklaşık 8 katı. Dolayısıyla içme suyu yönünden hiçbir problemimiz olmaz. Ancak sulama suyu ve endüstriyel kullanım yönünden mümkün mertebe daha az su tüketen bitkiyse bitki, teknolojiyse teknoloji kullanılmalı" dedi.

    Barajlarda eksilme var

    Barajlarda ki doluluk oranına da değinen Koçaker,  barajlarda su seviyesinde ortalama yüzde 20 eksilme olduğunu ifade ederek, "Bölgelere göre bir değişim yaşanmakta, ancak artan ve eksilenlerle ortalama yüzde 20 azalma var. Bu azalmada bir önceki yılın kurak geçmesinin de etkisi var" diye konuştu.

    http://www.milliyet.com.tr/Guncel/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&Kategori=guncel&KategoriID=&ArticleID=990814&Date=14.09.2008&b=42%20yillik%20su%20var&ver=59

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu