YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 15 Eylül 2008

Van Gölü Kumsalları Sizlere Ömür....

  • 13.09.2008 Radikal

    VAN - Gevaş ilçesinde yollar genişledikçe, Van Gölü küçülüyor! Yol genişletme çalışmaları sırasında çıkan hafriyatın Van Gölü kıyılarına dökülmesi sonucu, gölün en güzel kumsalının bulunduğu Gevaş ilçesi ile Akdamar Adası arasında kumsallar yok olmaya başladı. 

    Van Gölü’nde kıyı çizgisi problemi 1995’te de yaşanmıştı. O yıl, gölde su seviyesi  2.5 metre birden yükseldi. Etrafına zarar veren gölün kıyı çizgisi, yapılan dolgularla bozuldu. Gölde su seviyesi son yıllarda düştü. Yeniden ortaya çıkan kumsallarsa bu kez de yol genişletmenin kurbanı oldu.  Kazılan asfalt, yontulan tepelerden çıkarılan kaya parçaları ve topraklar, Van Gölü kıyısına dökülmeye başlandı.

    Çirkin görüntü nedeniyle vatandaşlar öfkeli. Karayolları 11. Bölge yetkilileri kıyıya yığılan molozların daha sonra alınacağını savundu. YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Orhan Deniz ise endişeli: “Hafriyatla yol çalışması genişletiliyor. Oysa 1995’de Bakanlar Kurulu göl çevresindeki 1650 metre kodu altında kalan alanları, afet bölgesi ilan etti, yapı yasağı getirdi. Bu yönetmelik hâlâ yürürlükte, ama uygulanamıyor. Kıyı şeridindeki yollar ve yazlıklar en güzel örneği. Van Gölü kıyılarının korunması ve belli mesafeden sonra imara açılması amacıyla kıyı tespiti yapılmalı. Kıyı tespiti yapılmadan gerek yol çalışması, gerekse yapıların kıyıya yakın alanlarda toplanması gelecekte ciddi sorunlara neden olacaktır. Bu nedenle Van Gölü kıyılarının korunmasına yönelik olarak buraya has kıyı kanuna ihtiyaç var.”  (dha)

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=898387&Date=13.09.2008&CategoryID=97

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu