YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 15 Eylül 2008

Gediz’de İki Zehirli Bataklık

  • 13.09.2008 Radikal

    UŞAK - Gediz Nehri’nin Uşak kesimindeki balık ölümleriyle ilgili tahlil sonuçları merakla beklenirken, Uşak Çevre Müdürlüğü ekipler, nehri mercek altına aldı. 40 kilometre yürüyerek nehir yatağını inceleyen ekipleri, iki bölgede sedimantasyon (ağır metal yüklü atıklarının biriktiği bataklık) alanı keşfetti.

    Uşak Çevre Müdürü Ramazan Toker’in ilk değerlendirmesi düşündürücü: “İl sınırlarımızdan su örnekleri aldık. Sıfır oksijen çıktı. İki noktada sedimantasyon alanı keşfettik. Ani yağışlar ve su seviyesinde artış ve azalışlar, sedimantasyon bölgesindeki kirliliği koparıp nehre karıştırıyor. Bundan nehirden faydalanan çiftçilerimiz de etkileniyor. Yıllarca sanayi tesisleri atık sularını arıtmadan nehre bırakmış. Nehir yatağında ilerleyen bu atıklar zamanla bazı bölgelerde yoğunlaşarak bataklıklar oluşturmuş. Biz nehre şu an kirlilik atmasak da ekolojik dengenin sağlanması için nehir yatağı karış karış incelenip sedimantasyon bölgeleri bulunmalı, ıslah edilmeli.”

    300 kilometrelik Gediz’de çok sayıda sedimentasyon bölgesi olduğunu vurgulayan Toker, sorunun ancak illerin işbirliğiyle çözülebileceğini vurguladı.

    Gediz,  Kütahya, Uşak, Manisa, İzmir il sınırlarından geçerek Ege’ye dökülüyor. Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu Genel Başkanı Hazim Sesli Gediz için Uşaklı iş adamlarının üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söyledi.

    İzmir Valisi Cahit Kıraç, Uşak Valisi Kayhan Kavas ve Manisa Valisi Celalettin Güvenç de dün Gediz Havzası İlleri Çevre Koruma Birliği Genel Kurul Toplantısı için bir araya geldi. Vali Kıraç, “Dört ilden geçen Gediz ile ilgili mert ayında proje başlatmıştık. Hem Çevre Bakanlığı ve hem de biz valiler olarak Gediz’in temizlenmesi konusuna çok önem veriyoruz. Gediz’i yeniden doğal hale getireceğiz” diye konuştu.

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=898386&Date=13.09.2008&CategoryID=97

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu