YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Eylül 2008

Bir Armudun Hüzünlü Hikâyesi....

  • 10.09.2008 Radikal

    BURSA - Türkiye’deki ‘su sorunu’nu anlamak için grafiklere, raporlara, meteorolojik verilere gömülmeye gerek yok. Bursa’nın meşhur deveci armudu manav tezgâhındaki yerinden konuyu tüm boyutlarıyla anlatabilir.

    Dünyaca ünlü deveci armudu, Bursa'nın Gürsu ilçesine bağlı Ağaköy’de yetişiyor. Köyün bir de kooperatifi var. Ağaköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi. Kooperatif 1958 yılında 16 ortakla kurulmuş. İlk hamlesi nakliye için bir kamyon almak olmuş. Kooperatifin üye sayısı zamanla 230’a ulaşmış. Üyeler 5 bin dönüm toprakta şeftali ve meşhur deveci armudunu yetiştiriyor.

    Ayda 5 bin YTL kazanan köylü

    Kooperatif Başkanı Şaban Aydoğdu, “Armut masraflı, işçiliği fazla olan, uğraş ve bilgi-beceri gerektiren bir ürün” diyor, ama değiyormuş: “Türkiye genelinde bizim gibi maddi geliri çok olan az köy vardır. Diğer bölgelerde millet yılda 5-10 bin YTL aldığında bayram eder. Bizim burada vatandaşın aylık geliri 5 bin YTL’dir. Gelir seviyesi, okuma seviyesi yüksektir köyümüzün.”

    Ağaköy, girişimci. Köylüsü çalışkan. Bölgedeki köyler arasında ilk soğuk hava deposu ve akaryakıt istasyonu Ağaköy'de kurulmuş. Ama kooperatif başkanı Aydoğdu’nun anlatımına göre girişimci ve çalışkan Ağaköylü’nün de bir derdi var, susuzluk: “Bizim için ne girdi maliyetleri, ne mazot fiyatları sorun. Bunlardan çok fazla yakınmıyoruz, aşılabilir şeyler bunlar. En büyük sorunumuz susuzluk. Bu hızla giderse 10 yıl içinde burada armut falan kalmaz.”

    Aydoğdu 30 yılda suyun ellerinin arasından kayıp gitmesine tanık olmuş: “Eskiden Uludağ’ın eteklerinden akan dereler bizim ovaya geliyordu. Bunlar zamanla şişeleme fabrikalarına satıldığı için sular bize gelmedi. Yeraltından gelen kaynaklarsa tamamen sanayide kullanılıyor. Bir fabrikada 300-500 metrelik 10-15 sondaj olduğu söyleniyor. Bunlar bizim suyumuzu çekiyorlar, çıkan suyu kirletip ovaya geri veriyorlar. Bölgeye 12 milyon dolar harcanarak arıtma tesisi yapıldı. Ancak su yine temizlenmeden bırakılıyor. Kanıtı çamur rengi akan, pis kokan Cunup Deresi. Derede eskiden balık tutardık, şimdi sivrisinekten başka bir şey yok. Cunup Deresi’nin suyu sadece bize değil çevredeki köylere de yeter. Biz de sanayiciler kadar ülkeye katkı yapıyoruz, üstelik kirletmeden. Bu ova herkese lazım. Kirletmenin manası yok.”

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=897916&Date=10.09.2008&CategoryID=97

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu