YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Eylül 2008

Türkiye’nin Su Sorunu Yok, Su Yatırımı Sorunu Var’

  • 10.09.2008 Radikal

    İSTANBUL - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, “Türkiye’de su sıkıntısı yoktur. Sıkıntı, yatırımların zamanında yapımamasıdır” dedi. Eroğlu dün TÜSİAD tarafından düzenlenen ‘Sürdürülebilir Su Yönetimi Konferansı’na katıldı. “(Su konusunda) Özel sektörün devreye girmesinin isabetli olduğunu düşünüyorum” diyen Bakan Eroğlu’nun verdiği bilgiye göre Türkiye’de su konusunda 25 milyar doları hidroelektrik santral, 20 milyar doları sulama ve 5 milyar dolar da içme suyu olmak üzere yaklaşık 50 milyar dolarlık bir yatırım pastası var. Nüfusun yoğun olduğu bölgelerde özellikle Marmara’da Düzce’den Edirne’ye tüm su kaynaklarını inceleyip bir master plan hazırladıklarını anlatan Eroğlu, şöyle bir Türkiye panaroması çizdi:

    Bir kenti susuz bırakmak çok pahalı

    Bir şehri susuz bırakmanın bedeli o şehre su getirme maliyetinin yaklaşık 20 katı. 1 milyon 200 bin binanın bulunduğu İstanbul’da olası susuzlukta binaların yüzde 50’sine depo yaptırılması halinde 600 bin depoya ihtiyaç var. Bir deponun maliyeti 20 bin YTL. Yani toplam maliyet kente su getirmekten çok fazla.

    Özel sektör 1400 hidroelektrik santral için başvurdu

    Hidroelektrik santralları kurulmasında özel sektörü devreye soktuk. Özel sektörün 1400 adet hidroelektrik santralı kurmak için başvurusu var. 61’inin temelinin atıldı. Yıl sonuna kadar 20-30 tanesi açılacak. Hidroelektrik santrallarının yanı sıra şehirlerin içme ve kullanma suyu temininde özel sektör yatırımlarını bekliyoruz. Mevzuatımız buna uygun.

    ‘Su akıyor, akmaya da devam edecek’

    2007 yılında büyük bir kuraklık oldu. 2008’de büyük bir yağış azlığı olmamasına rağmen geçen yıldan gelen büyük bir eksiklik vardı. Su kaynaklarını planlı programlı şekilde tek elden yönettiğin zaman Türkiye’nin hiçbir zaman içme, kullanma ve sanayi suyu sıkıntısı olmaz ama tabii bu konuda yatırımların yapılması gerekir. Geçmişte, sayın Başbakan’ımız büyükşehir belediye başkanı olmadan önce İstanbul’un halini düşünün, bugün kuraklığa rağmen her tarafta suyun aktığını düşünün. Su akıyor, akmaya devam edecek.

    ‘Afyonkarahisar'da arsenik sorunu yok’

    Afyonkarahisar Belediyesi Sağlık Bakanlığı’na yazı yazarak birkaç kuyuda 10 mikrogram/litreden (Türkiye’de kabul edilen sınır değer) daha yüksek derecede arsenik olduğunu ve bu konuda ne yapacağını sordu. Belediye bu kuyuları kapattı. Geri kalan kuyu sularını bir araya toplayarak 10 mikrogramdan daha küçük oranda, 7 mikrogram/litre oranındaki arsenik düzeyiyle halka verdi. Afhonkarahisar’da inşa edilen Akdeğirmen barajı 29 Ekim’de açılacak. Bu sayede yer altı sularıyla içme suyu gibi alanlara su verilmeyecek. Maalesef İzmir’de böyle bir durum olunca ve halktan gizlenince, ben de Afyonkarahisar milletvekili olduğum için böyle bir polemiğe girmişler. Afyonkarahisar’da bir sıkıntı yok. İçme suyundaki arsenik oranı ortalaması neticede 10 mikrogram/litrenin altındadır.

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=897918&Date=10.09.2008

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu