10.09.2008 Radikal
İSTANBUL - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, “Türkiye’de su sıkıntısı yoktur. Sıkıntı, yatırımların zamanında yapımamasıdır” dedi. Eroğlu dün TÜSİAD tarafından düzenlenen ‘Sürdürülebilir Su Yönetimi Konferansı’na katıldı. “(Su konusunda) Özel sektörün devreye girmesinin isabetli olduğunu düşünüyorum” diyen Bakan Eroğlu’nun verdiği bilgiye göre Türkiye’de su konusunda 25 milyar doları hidroelektrik santral, 20 milyar doları sulama ve 5 milyar dolar da içme suyu olmak üzere yaklaşık 50 milyar dolarlık bir yatırım pastası var. Nüfusun yoğun olduğu bölgelerde özellikle Marmara’da Düzce’den Edirne’ye tüm su kaynaklarını inceleyip bir master plan hazırladıklarını anlatan Eroğlu, şöyle bir Türkiye panaroması çizdi:
Bir kenti susuz bırakmak çok pahalı
Bir şehri susuz bırakmanın bedeli o şehre su getirme maliyetinin yaklaşık 20 katı. 1 milyon 200 bin binanın bulunduğu İstanbul’da olası susuzlukta binaların yüzde 50’sine depo yaptırılması halinde 600 bin depoya ihtiyaç var. Bir deponun maliyeti 20 bin YTL. Yani toplam maliyet kente su getirmekten çok fazla.
Özel sektör 1400 hidroelektrik santral için başvurdu
Hidroelektrik santralları kurulmasında özel sektörü devreye soktuk. Özel sektörün 1400 adet hidroelektrik santralı kurmak için başvurusu var. 61’inin temelinin atıldı. Yıl sonuna kadar 20-30 tanesi açılacak. Hidroelektrik santrallarının yanı sıra şehirlerin içme ve kullanma suyu temininde özel sektör yatırımlarını bekliyoruz. Mevzuatımız buna uygun.
‘Su akıyor, akmaya da devam edecek’
2007 yılında büyük bir kuraklık oldu. 2008’de büyük bir yağış azlığı olmamasına rağmen geçen yıldan gelen büyük bir eksiklik vardı. Su kaynaklarını planlı programlı şekilde tek elden yönettiğin zaman Türkiye’nin hiçbir zaman içme, kullanma ve sanayi suyu sıkıntısı olmaz ama tabii bu konuda yatırımların yapılması gerekir. Geçmişte, sayın Başbakan’ımız büyükşehir belediye başkanı olmadan önce İstanbul’un halini düşünün, bugün kuraklığa rağmen her tarafta suyun aktığını düşünün. Su akıyor, akmaya devam edecek.
‘Afyonkarahisar'da arsenik sorunu yok’
Afyonkarahisar Belediyesi Sağlık Bakanlığı’na yazı yazarak birkaç kuyuda 10 mikrogram/litreden (Türkiye’de kabul edilen sınır değer) daha yüksek derecede arsenik olduğunu ve bu konuda ne yapacağını sordu. Belediye bu kuyuları kapattı. Geri kalan kuyu sularını bir araya toplayarak 10 mikrogramdan daha küçük oranda, 7 mikrogram/litre oranındaki arsenik düzeyiyle halka verdi. Afhonkarahisar’da inşa edilen Akdeğirmen barajı 29 Ekim’de açılacak. Bu sayede yer altı sularıyla içme suyu gibi alanlara su verilmeyecek. Maalesef İzmir’de böyle bir durum olunca ve halktan gizlenince, ben de Afyonkarahisar milletvekili olduğum için böyle bir polemiğe girmişler. Afyonkarahisar’da bir sıkıntı yok. İçme suyundaki arsenik oranı ortalaması neticede 10 mikrogram/litrenin altındadır.
http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=897918&Date=10.09.2008
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013