YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 29 Mayıs 2007

Küresel savaş başladı

  • Önce Birleşmiş Milletler sonra İngiliz Stern Komisyonu’nun hazırladığı raporlar, dünyanın felakete gittiğini gösterdi

     29.05.2007 - Vatan
     
    Önce Birleşmiş Milletler sonra İngiliz Stern Komisyonu’nun hazırladığı raporlar, dünyanın felakete gittiğini gösterdi

    x

    Yarından Sonra (The Day After Tomorrow) adlı Hollywood filmi, küresel ısınmanın sebep olabileceği felaketin boyutlarını ortaya koyduğunda başta Amerika, Rusya, Çin gibi dünyayı en çok kirletenler olmak üzere birçok ülke bilim dünyasının çağrılarına kulak asmıyordu. Ancak BM tarafından hazırlanan iklim raporları felaketin boyutlarını gözler önüne serdi. Yeryüzündeki canlı türlerinin yüzde 50’sinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olması hükümetleri harekete geçmek zorunda bıraktı. İşte 2007 başından beri ülkelerin küresel ısınmaya karşı attığı adımlar:

    AVUSTRALYA: Dünyada ilk kez bir hükümet, geleneksel ampulleri yasaklayarak çevre dostu ampuller kullanılması kararını aldı. 2010 yılında Avustralya genelinde normal ampul kullanımı yasaklanıyor. Enerji dostu yeni nesil ampüller, standartlardan yüzde 66 daha az enerji harcıyor.

    MEKSİKA: Hükümet, ülke genelinde 250 milyon ağaç dikilmesi kararı aldı, çok fazla karbondioksit salan yaşlı otomobillerin trafiğe çıkması yasaklandı.

    AVRUPA BİRLİĞİ: Otomobil üreticilerine küresel ısınma standardı getirildi. 2012’ye kadar üretilen otomobiller kilometrede 120 gramdan daha az karbondioksit salma şartı geldi. Ortalama bir cip, şehir içinde 10 kilometrede 3 kg karbon gazını atmosfere salıyor. 94 model bir Ford Escort için bu oran 1.8 kg.

    *Enerji tüketimini azaltmak için elektronik aletlerdeki “stand-by” konumunun kaldırılması fikri benimsendi. Cihazlarını fişten çekmek yerine kumandadan kapatan bir Türk ailesi yılda 5.2 YTL kaybediyor.

    İNGİLTERE: Blair hükümeti, görev süresinin dolmasına çok kısa bir süre kala “Yeşil Vergi” adı verilen bir proje için düğmeye bastı. Yeşil vergi, uçak yolculukları ve 4X4 araçlar gibi doğa dostu olmayan ürünlere uygulanacak.

    ENDONEZYA: 17 bin dolayında adacıktan oluşan ülkede adaların yüzde 30’unun 2100 yılına kadar su altında kalması olasılığına karşı ülke tarihinde ilk kez adaların sayılmasına karar verildi.

    JAPONYA: Hükümet, klima kullanımı nedeniyle enerji tüketiminin artması üzerine yaz aylarında tüm kamu çalışanlarının kravat takmasını yasakladı.

    ABD: Uzaya güneş ışınlarını yansıtacak dev bir ayna yerleştirilmesi için hükümet proje başlattı.

    Türkiye 2100 yılında üç derece daha sıcak olacak

    BM raporuna göre, küresel ısınma bu hızla devam ederse dünya şu sonuçlarla karşı karşıya kalacak:

    *2-3 derecelik artış: Sular 23 santimetre yükselecek. Deniz kıyısındaki 80 milyon kişi taşınacak. Afrika’da 60 milyon kişi sıtmaya yakalanacak. Seller yüzünden 10 milyon kişi evsiz kalacak. Canlı türlerinin yüzde 40’ı yok olacak.

    *3-4 derecelik artış: 1.5 ila 4 milyar kişi su sıkıntısı çekecek. 550 milyon kişi daha gıda kıtlığı yaşayacak. Her yıl açlık fazladan 3 milyon can alacak. Kutup ayıları tarihe karışacak.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu