YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Eylül 2008

Çevrecilikte Vejetaryen Dönem

  • 10.09.2008 Radikal

    ANKARA - Birleşmiş Milletler (BM) Hükümetler Arası İklim Değişikliği Komisyonu Başkanı Dr. Rajendra Pachauri, küresel ısınmayla mücadeleye kişisel ve etkili bir yardımda bulunmak isteyen herkese, haftada en az bir gün et tüketmeme çağrısı yaptı. Nobel Barış Ödülü sahibi de olan Dr. Pachauri, The Observer gazetesine verdiği demeçte, insanların iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunmak istiyorlarsa et tüketimini giderek azaltmaları gerektiğini belirtti.

    Geçen hafta yapılan seçimle komisyonun başına ikinci altı yıllık dönem için yeniden seçilen Pachauri, korkunç boyutlardaki sera gazı salımı ve diğer çevre sorunlarıyla birlikte, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştirilmesinin yanı sıra doğal yaşam alanlarının büyük ölçüde tahrip edilmesi yüzünden, insanların beslenme alışkanlıklarının değişmesinin önemli olduğunu söyledi.

    BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) tahminlerine göre, et üretiminin küresel sera gazı salımının yaklaşık beşte birinin sorumlusu olduğunu söyleyen Dr. Pachauri, sera gazı salımının hayvanların beslenmesi sırasında ortaya çıktığını ve büyükbaş hayvanların karbondioksitten 23 kez daha etkili bir gaz olan metan saldığını açıkladı.

    FAO’nun, ayrıca bu yüzyıl ortasında et tüketiminin iki katına çıkacağı uyarısında bulunduğunu da anımsatan Dr. Rajendra Pachauri, insanların yemek alışkanlıklarını, ulaşım alışkanlıklarına oranla daha kolay değiştirebileceği kanısında.

    Kendisi de vejetaryen olan Hint ekonomist Dr. Pachauri, “Kısa dönemde küresel ısınmayla mücadeleye kişisel destek sağlamak için en etkili fırsatın bu olduğu açık. Önce haftada bir gün et yemekten vazgeçin, sonra et yemeyi daha da azaltın” diye tavsiyede bulundu.

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=897880&Date=10.09.2008&CategoryID=96

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu