08.09.2008 CNn Türk
Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon, "Eğer su konusunda bir savaş çıkmasını istemiyorsak yapılması gereken bazı şeyler var. İlk olarak hepimiz birer vatandaş olarak farklı bir yaklaşım içinde olmalıyız. Çünkü suyu gerçekten tasarruf etmemiz gerekiyor" dedi.
"Farklılıkların Suda Yakınlaşması" temasıyla 16-22 Mart 2009 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek "5. Dünya Su Forumu" öncesi Kuruçeşme Su Ada'da bir basın bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon toplantıda yaptığı konuşmada, Su Konseyi'nin 12 yıl önce kurulduğunu ve her 3 yılda bir Su Forumu düzenlendiğini belirtti.
Fauchon, Türkiye'nin gelecek forumun İstanbul'da gerçekleşmesi için adaylığını 2,5 sene önce koyduğunu ve gerçekten bir su ülkesi olan Türkiye'nin güçlü bir aday olarak teklifinin kabul edildiğini bildirdi.
Su Konseyi ve Türk Hükümetinin birlikte forum için hazırlıklara devam ettiklerini belirten Fauchon, foruma 20 bin kişinin ve yaklaşık 150-180 bakanın katılmasının beklendiğini dile getirdi.
Fauchon, forumun Türkiye'de düzenlenmesini sağlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a da teşekkür etti.
Suyun kalitesinin ve su eksikliğinin birçok probleme yol açtığını ifade eden Fauchon, dünyada 1,1 milyar kişinin temiz suya ulaşamadığını, suya bağlı hastalıkların ise savaşlardan daha fazla ölüme sebep olduğunu kaydetti.
Her 10 senede dünya nüfusunun 1 milyar arttığını, bunun da daha fazla su tüketimine sebep olduğuna dikkat çeken Fauchon, geçen yüzyıla göre su tüketiminin günümüzde 3 kat arttığını, nüfus artışı göz önüne alındığında gelecek senelerde su tüketiminin daha da fazla artacağını bildirdi.
Su tüketimindeki artış ile su kirliliği ve iklim değişikliğinin etkilerinin yol açtığı sorunlara da değinen Fauchon, iklim değişikliği konusunda çok fazla şey söylemenin doğru olmayacağını ifade etti. Fauchon, gelecek 20-50 yılda iklim değişikliği konusunda durumun ne olacağına dair bilgi eksikliği olduğuna da dikkat çekti.
Dünyada nemli bölgelerin daha fazla yağış alacağının, kurak bölgelerin daha da kurak olacağının söylenebileceğini belirten Fauchon, "Uzmanlara göre yağışlarda yüzde 2,5 artış olacak, ama bu demek değil ki suyun çoğunluğu en çok ihtiyaç duyulan yerlerde olacak" dedi.
"Suyu tasarruf etmek gerekiyor"
Sağlıklı suyun ihtiyaç bölgelerine ulaştırılması gerektiğine dikkat çeken Fauchon, "Eğer su konusunda bir savaş çıkmasını istemiyorsak yapılması gereken bazı şeyler var. İlk olarak hepimiz birer vatandaş olarak farklı bir yaklaşım içinde olmalıyız. Çünkü suyu gerçekten tasarruf etmemiz gerekiyor. Su konusunda gelecekte elbette yeni teknikler geliştirilecektir. Suyun tuzdan arındırılması, daha derin kuyuların yapılması, Kıbrıs ve Türkiye örneğinde olduğu gibi suyun taşınması, suyun arındırılarak tekrar kullanılması gibi teknikler geliştireceğiz" dedi.
Forumun bu konularda çözümler üretilmesi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Fauchon, sivil toplum kuruluşları ile liderleri bir araya getiren forumun, herkese söz hakkı vereceğini söyledi.
Toplantıda Türkiye hakkındaki görüşlerini de dile getiren Fauchon, dünyadaki her ülkenin su konusunda sorunları olduğunu, yaşadığı Fransa'da da sorun bulunduğunu belirterek, bunun için tasarruf tedbirleri aldıklarını anlattı.
Su sorunlarından birinin de bölgeler arası eşitsizlik olduğunu kaydeden Fauchon, Türkiye'nin doğusu ile batısı arasında su dağılım farklılıkları olduğunu, bu sorun için su rezervleri oluşturulması ve su transferlerinin yapılması gerektiğini ifade etti.
5. Dünya Su Forumu Genel Sekreteri Prof. Oktay Tabasaran da İstanbul'da yapılacak su forumunun, başta Dışişleri Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı olmak üzere, Devlet Su İşleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ tarafından desteklendiğini bildirdi.
Tabasaran "bu forum, dünyada su ile ilgili yapılan en büyük forum. En büyük özelliği herkese açık olması. Her isteyen düşüncesini açıklayabilecek ve gerekli görüşmeleri yapabilecek. Amacımız ise bütün dünyada suyun öneminin anlaşılabilmesini sağlamaktır" diye konuştu.
İstanbul su mutabakatı
Forumun "Farklılıkların Suda Yakınlaşması" diye Türkçe'ye çevrilen bir sloganı olduğunu, Türkiye'nin de doğu ile batı, kuzey ile güney arasında bir köprü olduğunu ifade eden Tabasaran, "amacımız aynı zamanda zengin ülkelerle fakir ülkeler arasında su konusunda bir köprü olmak" dedi.
Forumun sadece belirtilen tarihler arasındaki çalışmalarla sınırlı olmadığını kaydeden Tabasaran, iki yıldır forum çerçevesinde çalışmaların yapıldığını, bunlara paralel olarak politik sürecin de devam ettiğini kaydetti.
Forumda bir ilkin gerçekleştirileceğini ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi idaresinde bir "İstanbul Su Mutabakatı" hazırlandığını da belirten Tabasaran, bu mutabakanın forumda nihai halini alacağını ve katılan belediye başkanlarının imzasıyla hayata geçirileceğini dile getirdi.
Su forumu çerçevesinde çeşitli bölgesel toplantılar, fuar ve sergiler, su ödülleri gibi etkinliklerin de yapılacağını belirten Tabasaran, ödüllerden birinin "Başbakanlık Su Ödülü" olduğunu, bu ödülün su konusunda en iyi makaleyi yazan biri yerli diğeri yabancı yazarlara verileceğini söyledi.
Tabasaran, diğer ödüller arasında "Kyota Su Ödülü"nün Japonlar tarafından, "Kral Hasan II Ödülü"nün de Fas krallık ailesi tarafından verileceğini kaydetti.
Forum çerçevesinde 100 oturumda 500 ayrı sunumun yapılacağını, forumun bir özelliğinin de ulaşımdan konaklamaya kadar çevre dostu uygulamalara ev sahipliği yapması olduğunu kaydeden Tabasaran, forumda ayrıca, 1 milyon dolar harcanarak geliştirilen bir yazılım sayesinde, dünyanın her yerinden insanların aynı anda iletişim kurulabileceklerini de sözlerine ekledi.
http://www.cnnturk.com/HaberDetay/Turkiye/2/Dunya_Su_Konseyi_Baskani_uyardi/492866/0
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013