YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 09 Eylül 2008

Gediz Nehri'ndeki Kirlilik Balıkları Öldürdü

  • 08.09.2008 CNN Türk

    Uşak'ta, Gediz Nehri'ndeki kirlilik nedeniyle bir gecede binlerce balığın öldüğü, nehir yüzeyinin balık ölüleriyle kaplandığı görüldü. Köylüler ise sakıncalı olmasına rağmen nehirdeki ölü balıkları toplayıp yedi.

    Gediz çevresinde yaşayan vatandaşlar, sudaki en yoğun kirliliğin geçen hafta perşembe günü meydana geldiğini, balıkların yoğun olarak aynı gün öldüğünü söyledi.

    Merkeze bağlı Ulucak köyünde çiftçilik yapan Birol Karlı (34), kirlilik yüzünden hayvanlarına nehirden su içiremediklerini belirtti. Buradan sulanan tarım arazilerinde bitkilerin öldüğünü savunan Karlı, "Kirlilik Uşak Organize Sanayi Bölgesinin alt kesiminden başlıyor. Sirge, Yeniköy, Mıdıklı, Ulucak köyü yakınlarındaki yaklaşık 40 kilometrelik mesafede tek canlı kalmadı" dedi.

    Kirlilik nedeniyle ölen balıkların çevredeki vatandaşlar tarafından toplanıp yendiğini öne süren Karlı,"Uşak Çevre İl Müdürlüğü ile Tarım İl Müdürlüğü'nden gelen yetkililer, sudan ve ölen balıklardan örnekler aldı. Ancak köylüler, onlar gelene kadar balıklardan yedi. Halen tonlarca balık suyun yüzünde. Sıcak nedeniyle bozulan balıklar kokmaya başladı. Yabani hayvanlar balıkları yemeye geliyor. Artık bu suyu kullanamıyoruz. Hayvanlarımızı ve tarım arazilerimizi sulayamıyoruz" dedi.

    Gediz Nehri'ndeki sudan binlerce çiftçinin faydalandığını belirten Karlı, sudaki kirliliğin çiftçiyi ölüme mahkum ettiğini ve doğanın katledildiğini savundu.

    Soruşturma başlatıldı

    Uşak Valisi Kayhan Kavas, yaptığı açıklamada, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını belirtti.

    Sudan, ölü balıklardan ve Uşak Organize Sanayi Bölgesi'ndeki arıtma tesisinden numuneler aldıklarını bildiren Kavas, "Bu tahlil sonuçlarına göre balık ölümlerinin nedenleri ortaya çıkacaktır. Havadaki ısınmaya bağlı olarak suyun sıcaklık derecesinin yükselmesi ve ölümlerin bu yüzden meydana gelmesi muhtemel. Ancak her şey tahlil sonuçlarından sonra ortaya çıkacak. Sorumlu varsa hesabını verir" diye konuştu.

    Uşak Çevre ve Orman Müdürü Ramazan Toker de çevre mühendislerinin bölgede inceleme yaptığını, su örnekleri aldığını ifade ederek, kirli suyun tarım arazilerinde kullanılmasının insan sağlığı için büyük tehlike oluşturabileceğini söyledi.

    Kirli suyla tarım arazilerinin sulanmaması gerektiğini vurgulayan Toker, eğer sulama yapıldıysa elde edilen ürünlerin yenmemesi gerektiğini kaydetti.

    "Biz köylüleri uyardık. Suda sıfır oksijen var. Ölümler bu nedenle meydana geldi" diyen Toker, "Yaptığımız incelemelerde Uşak Organize Sanayi Bölgesi'nin arıtmasının çalıştığını tespit ettik. Ama kaçak ihtimali üzerinde duruyoruz" dedi.

    Uşak Tekstil Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hazim Sesli ise kirlilikle ilgili şikayetlerin kendilerine ulaştığını belirtti. Bölgede arıtma tesisinin çalıştığını öne süren Sesli, "Çevre mühendislerimiz herhangi bir olumsuzluk rapor etmedi. Üzücü bir olay. Her ne şekilde olursa çevreye zarar vermek bağışlanamaz. Bu konuda çok duyarlıyız" diye konuştu.

    Uşak Tarım İl Müdürü Atilla Arslan ise geçen cuma günü Çevre ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileriyle bölgeye giderek araştırma yaptıklarını ifade ederek, aldıkları numuneleri İzmir Bornova Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü'ne gönderdiklerini, analiz sonuçlarını beklediklerini söyledi.

    http://www.cnnturk.com/HaberDetay/Turkiye/2/Gediz_Nehrindeki_kirlilik_baliklari_oldurdu/492841/0
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu