YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 08 Eylül 2008

Santrallar, Gerektiğinde Yargıya Taşınacak

  • 05.09.2008 Birgün

    EGEÇEP (Ege Çevre ve Kültür Platformu) Yürütme Kurulu üyesi Avukat Arif Ali Cangı, İzmir Demir Çelik Sanayi AŞ’ye Aliağa’ya termik santral kurulması için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu belgesi verilmesi halinde, konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi. Cangı, İZDEMİR’in Aliağa Horozgediği Köyü yakınlarındaki Hayıtlıdere Mevkisine termik santral kurmak amacıyla proje hazırlayarak, Çevre ve Orman Bakanlığı’na başvurduğunu anımsatarak, 25 Ekim 2007 tarihinde halkı bilgilendirme toplantısı yapıldığını ardından da ÇED olumlu belgesi için bakanlığa rapor sunulduğunu belirtti.

    ‘Dava açacağız’

    İZDEMİR’in termik santral kurmak için geldiği aşamadan MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu’nun soru önergesiyle haberdar olduklarını ifade eden Cangı, “ENKA’nın Aliağa’daki faaliyetlerinin farkındaydık ve lisansının iptali için dava açmıştık. Ancak İZDEMİR’in geldiği aşamadan yeni haberdar olduk. İZDEMİR ÇED sürecini gizli kapaklı yürütmüş. Kimsenin yapılan bilgilendirme toplantısından haberi yok. Çevre ve Orman Bakanlığı İZDEMİR’e henüz ÇED olumlu belgesi vermiş değil. Zannediyorum ki, Danıştay’ın ENKA hakkında vereceği kararı bekliyorlar. Eğer Çevre ve Orman Bakanlığı ÇED olumlu belgesi verirse, konuyu yargıya taşıyıp dava açacağız” dedi.

    İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin konuyla ilgili bilgi sahibi olduğunu kaydeden Cangı,  “Tanrıkulu’na verilen yanıttan ÇED sürecindeki gelişmelerden Büyükşehir Belediyesi’nin haberi olduğunu anlıyoruz. Büyükşehir Belediyesi mutlaka ÇED sürecinde projeye karşı çıkmıştır. Ancak sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirmediler” dedi.

    EGEÇEP Dönem Sözcüsü Erhan İçöz ise “Prof. Dr. Ümit Erdem tarafından, ‘termik santral değil demirci dükkanı bile açılamaz’ denilen Aliağa bölgesinde buna rağmen neden termik santral yapılmasında ısrar edilmektedir?” diye sordu. İçöz ,“İthal kömüre dayalı bu termik santralın toplantıları nerede ne zaman ve halktan kimlerin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Bilmek istiyoruz’’ dedi.

    Termik santrallara karşı, yöre halkıyla birlikte, her türlü hukuki ve meşru girişimlerini ürdürecekleirini belirten İçöz, “Bundan 19 sene önce, halkın direnişi ve hukuki yollardan itirazı sonucu, Danıştay kararı ile bu bölgenin aşırı kirleneceği gerekçe gösterilerek, termik santral yapımı durdurulmuştu. Acaba bölgenin o zamandan bu yana çok aşırı kirlendiği ve artık bu kirliliği kaldıramayacak düzeye geldiği bilinmiyor mu?” diye sordu

    http://www.birgun.net/actuel_index.php?news_code=1220606730&year=2008&month=09&day=05

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu