04.09.2008 CNN Türk
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'a üçüncü köprünün yapılmasıyla ilgili iki noktanın ağırlık kazandığını belirterek, "Köprünün yapılacağı yerle ilgili son kararı Başbakanımız verecek" dedi.
Topbaş, Sirkeci-Harem hattında hizmet verecek "Sadabat" adlı arabalı vapurun İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) filosuna katılması dolayısıyla Sirkeci'de düzenlenen törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Topbaş, İstanbul'a üçüncü köprü yapılmasıyla ilgili son birkaç yıldır Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla çalışmalar yürütüldüğünü ve güzergahların beş nokta olarak belirlendiğini söyledi.
Başbakan Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile helikopter uçuşuyla havadan inceleme yaptıklarını ve haritalar üzerinde değerlendirmelerde bulunduklarını ifade eden Topbaş, "Üçüncü köprünün yapılmasıyla ilgili iki nokta ağırlık kazandı. Köprünün yapılacağı yerle ilgili son kararı Başbakanımız verecek" dedi.
"Başbakanımızın, havzalar ve ormanlar üzerindeki hassasiyetini biliyoruz. Son kararı başbakan ortaya koyacak" diyen Kadir Topbaş, "İstanbul iki kıta üzerine kurulmuş bir kent. Bir görüş var ki 'Marmaray tamamlansın ve görelim...' Hep böyle yapıldı. İlerisi görülmeden, sıkıştıkça çözüm arandığı için sıkıntılar ortaya çıktı. Bu projede ilerisi görülüyor. Kentin günlük hareketliliği 40 milyona ulaştığı zaman, İstanbul uluslararası geçiş noktası olduğu için ulaşımda yenilikler gerekiyor" diye konuştu.
Topbaş ayrıca, "RO-RO seferleri gibi bazı hat geliştirme düzenlemelerimiz var. İstanbul'un belki 1-2 köprü ihtiyacı daha olabilir ama bunu yaparken de kenti rahatsız etmemeye özen gösteriliyor" dedi.
"Rahatlama değil, rant getirecek"
Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK) Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Barbaros Gönençgil, İstanbul'un trafik problemi için çözüm olarak önerilen 3. köprünün rahatlama değil, rant ve yeni problemler getireceğini öne sürdü.
Gönençgil yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul'un trafik problemi için çözüm olarak önerilen 3. köprüde yeni bir aşamaya gelindiğini belirterek, hangi güzergah olursa olsun İstanbul'un çevresel değerlerine zarar verecek yeni bir köprünün araç trafiğini rahatlatmasının mümkün olmadığını iddia etti.
Yapılacak 3. köprünün Boğaz'ın kuzeyinde, son doğal alanlar içinde olmasının çevresel kayıpları artıracağını ileri süren Gönençgil, "İstanbul'un su toplama havzaları, 3. köprü ve onun bağlantı yollarının tehdidi altına girmesiyle artık kullanılamaz duruma gelecektir. Melen gibi projelerle, başkalarının hakkı olan suyun İstanbul'a getirilmesinin de çözüm olmadığını anladığımız şu günlerde, İstanbul'un trafik sorununa kalıcı çözümler getirmekten çok rant ve çevresel problemler getirecek 3. köprüden vazgeçilmesi en doğru yoldur" dedi.
Gönençgil, bunun yerine deniz yolu alternatiflerinin geliştirilmesi ve toplu taşımacılığın yaygınlaştırılması, en önemlisi de ulaşımda da kentli bilincinin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
http://www.cnnturk.com/HaberDetay/Turkiye/2/Topbas_3uncu_kopru_icin_2_nokta_agirlikta/492460/0
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013