YeşilİZ'in Eyül - Ekim dosya konusu "Saatli bomba: KÖMÜR". TEMA Vakfı tarafından 40 sivil toplum kuruluşuyla birlikte hazırlanan yeşilİZ dergisi, bu dosyasında “kömürlü termik santraller” konusunu işliyor. Dünya fosil yakıtlı santralleri bir bir devre dışı bırakmaya çalışıp, temiz enerjilere yönelirken Türkiye niçin yeni, üstelik ithal kömürle çalışacak dışa bağımlı santraller kurma hazırlığını sürdürüyor? Ne yapmak gerek? Kömürü temiz yakma teknolojileri çok yavaş ilerlerken dünyamızın bunu beklemeye vakti var mı? yeşilİZ okurları derginin dosya konusunda tüm bu soruların yanıtlarını bulacak.
Bölgesel Çevre Merkezi’nin (REC) yayımladığı rapora göre Türkiye’nin 2004 yılı sera gazı salımlarının üçte birinin kaynağı sanayi, ısınma ve elektrik üretimi için kullanılan kömür. Karbondioksit salımının baş sorumlusu kömür, bütün atmosferi kirletiyor. Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra “Kapkara bir gelecek istemiyorsak” başlıklı yazısında kömürün gezegen için bir idam fermanı olduğu konusunda bilim dünyasında bir mutabakat olduğunu söylüyor. Dolayısıyla diyor Madra, “Daha fazla dalga geçmeden artık eyleme geçmeli, öncelikle kömüre ‘dur’ demeliyiz. Kendimizi ve sevdiklerimizi kömür karası bir geleceğe teslim etmemek için. Hemen şimdi” diyor.
Gazeteci Oya Ayman, “Değiştirmek gerek…” diyor. “Ampulü kompakt florasanla, termik santrali rüzgâr santraliyle değiştirmek gerek.” Ayman, “Kömürün çıkardığı gazlar dünyaya ulaşan güneş ışınlarının geri dönmesini engelliyor. Yerküre ısınıyor, iklimler değişiyor, seller, kuraklık oluyor, ürün yanıyor, ürün tarlada kalıyor. Ve kömür bütün bunların baş sorumlularından biri” diyor ve yapılması gerekenin sadece politika değişikliği konusunda karar vermek olduğuna dikkat çekiyor.
Dr. Uygar Özesmi de kömür santrallerinin bacalarından çıkan karbondioksiti yakalayarak yeraltına hapsetmeyi ve böylece iklime etkisini azaltmayı hedefleyen Karbon Yakalama ve Depolama’yı (KYD) konu alan yazısında “Kömür endüstrisi bu yöntemi yeni kömür santrallerinin kurulması için sürekli gündeme taşımaya çalışıyor. Ancak, KYD teknolojisi kendini henüz ispatlayamadı ve iklimi kurtarmak için zamanında hazır olması mümkün değil. Üstelik pahalı ve riskli” diyor. 1983 yılından bu yana üstelik baca gazı artıma sistemi olmadan çalışan Afşin-Elbistan santrallerinin bölgede yarattığı sorunları ise Tuncay Dersinlioğlu ve TEMA Vakfı Afşin Temsilcisi Adem Gündoğar aktarıyor: Genizleri yakan pis hava, asit yağmurlarının çölleştirdiği topraklar, kirli sular ve hasta insanlar…
yeşilİZ'in on birinci sayısında ayrıca;. İnci Kefallerini kurtaran bilim adamı Prof. Dr. Mustafa Sarı ile söyleşiyi, Doğal Hayatı koruma Derneği’nin Önemli Bitki Alanları gönüllü iletişim ağı ÖBANET’i, Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi’ni, Yeşiller Partisi’nden Alper Akyüz’ün “Çevrecilik ve depolitizasyon” başlıklı yazısını, Öngörüleri hep gerçekleşen Ernst. F. Schumacher’i, Sınır Ötesi Milli Park’lara Macarların ve Avusturyalıların nasıl gözleri gibi baktığını, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın “Önceliğimiz Çevre” sosyal sorumluk projesini, ve daha pek çok konu bulacaksınız.
Danimarka’da tarım arazilerinin yüzde 10’u orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek.
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
İklim değişikliği, küresel ekosistemleri dönüştürerek hava koşullarından su döngülerine, biyolojik...
Yeni bir araştırmaya göre, gençler okyanusun iklim değişikliğindeki kritik rolünü kabul etse de onu...
Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024’te rekor seviyeye ulaştığı...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013