YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 03 Eylül 2008

YEŞİLİZ’in On Birinci Sayısı Çıktı!

  • YeşilİZ'in Eyül - Ekim dosya konusu "Saatli bomba: KÖMÜR". TEMA Vakfı tarafından 40 sivil toplum kuruluşuyla birlikte hazırlanan yeşilİZ dergisi, bu dosyasında “kömürlü termik santraller” konusunu işliyor. Dünya fosil yakıtlı santralleri bir bir devre dışı bırakmaya çalışıp, temiz enerjilere yönelirken Türkiye niçin yeni, üstelik ithal kömürle çalışacak dışa bağımlı santraller kurma hazırlığını sürdürüyor? Ne yapmak gerek? Kömürü temiz yakma teknolojileri çok yavaş ilerlerken dünyamızın bunu beklemeye vakti var mı? yeşilİZ okurları derginin dosya konusunda tüm bu soruların yanıtlarını bulacak.

    Bölgesel Çevre Merkezi’nin (REC) yayımladığı rapora göre Türkiye’nin 2004 yılı sera gazı salımlarının üçte birinin kaynağı sanayi, ısınma ve elektrik üretimi için kullanılan kömür. Karbondioksit salımının baş sorumlusu kömür, bütün atmosferi kirletiyor. Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra “Kapkara bir gelecek istemiyorsak” başlıklı yazısında kömürün gezegen için bir idam fermanı olduğu konusunda bilim dünyasında bir mutabakat olduğunu söylüyor. Dolayısıyla diyor Madra, “Daha fazla dalga geçmeden artık eyleme geçmeli, öncelikle kömüre ‘dur’ demeliyiz. Kendimizi ve sevdiklerimizi kömür karası bir geleceğe teslim etmemek için. Hemen şimdi” diyor.

    Gazeteci Oya Ayman, “Değiştirmek gerek…” diyor. “Ampulü kompakt florasanla, termik santrali rüzgâr santraliyle değiştirmek gerek.” Ayman, “Kömürün çıkardığı gazlar dünyaya ulaşan güneş ışınlarının geri dönmesini engelliyor. Yerküre ısınıyor, iklimler değişiyor, seller, kuraklık oluyor, ürün yanıyor, ürün tarlada kalıyor. Ve kömür bütün bunların baş sorumlularından biri” diyor ve yapılması gerekenin sadece politika değişikliği konusunda karar vermek olduğuna dikkat çekiyor.

    Dr. Uygar Özesmi de kömür santrallerinin bacalarından çıkan karbondioksiti yakalayarak yeraltına hapsetmeyi ve böylece iklime etkisini azaltmayı hedefleyen Karbon Yakalama ve Depolama’yı (KYD) konu alan yazısında “Kömür endüstrisi bu yöntemi yeni kömür santrallerinin kurulması için sürekli gündeme taşımaya çalışıyor. Ancak, KYD teknolojisi kendini henüz ispatlayamadı ve iklimi kurtarmak için zamanında hazır olması mümkün değil. Üstelik pahalı ve riskli” diyor. 1983 yılından bu yana üstelik baca gazı artıma sistemi olmadan çalışan Afşin-Elbistan santrallerinin bölgede yarattığı sorunları ise Tuncay Dersinlioğlu ve TEMA Vakfı Afşin Temsilcisi Adem Gündoğar aktarıyor: Genizleri yakan pis hava, asit yağmurlarının çölleştirdiği topraklar, kirli sular ve hasta insanlar…

    yeşilİZ'in on birinci sayısında ayrıca;. İnci Kefallerini kurtaran bilim adamı Prof. Dr. Mustafa Sarı ile söyleşiyi, Doğal Hayatı koruma Derneği’nin Önemli Bitki Alanları gönüllü iletişim ağı ÖBANET’i, Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi’ni, Yeşiller Partisi’nden Alper Akyüz’ün “Çevrecilik ve depolitizasyon” başlıklı yazısını, Öngörüleri hep gerçekleşen Ernst. F. Schumacher’i, Sınır Ötesi Milli Park’lara Macarların ve Avusturyalıların nasıl gözleri gibi baktığını, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın “Önceliğimiz Çevre” sosyal sorumluk projesini, ve daha pek çok konu bulacaksınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu