YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 29 Ağustos 2008

Sanatçılar Kastabala'da Çimento Fabrikasına Karşı

  • 28.08.2008 bianet

    Osmaniye, Kastabala antik kentine kurulması planlanan çimento fabrikasına karşı Yazar Yaşar Kemal’in öncülüğünde kurulan ‘Çimento Fabrikasına Karşı Osmaniye Kastabala Platformu”na sanat ve akademi çevresinden destek büyüyor

    Adana, Osmaniye’de 2 bin yıllık Kastabala Antik Kenti’nin 500 metre yakınına çimento fabrikası kurulması planına karşı Yazar Yaşar Kemal’in öncülüğünde ‘Çimento Fabrikasına Karşı Osmaniye Kastabala Platformu ’kuruldu.

    Kampanyaya Zeki Ökten, Sunar Kural Aytuna, Tarık Akan, Rutkay Aziz, Nur Sürer, Bülent Kayabaş, Menderes Samancılar, Çetin Öner, Taner Barlas, Aydın Boysan, Ülkü Ayvaz, Prof. Dr. Türkan Saylan, Sümerolog Dr. Muazzez İlmiye Çığ, Prof. Dr. Coşkun Özdemir, Prof. Dr. Aydın Aytuna, Prof. Dr. Güven Arsebük ,Prof. Dr. Türkel Minibaş gibi isimler destek verdi.

    “Fabrika, doğa ve tarih için felaket ”

    Radikal gazetesinin haberine göre fabrikanın yılda 2 milyon ton çimento üretimi yapması planlanıyor. Bu da uzmanların görüşüne göre, çevrede hem doğa için hem de tarih için bir felaket demek.

    Fabrikayı kurmak isteyen şirket çevreye zararı olmayacağını söyledikleri çimento fabrikası için 19 bakanlıktan gerekli izinlerin ve ÇED olumlu raporunun alındığını duyurmuşlardı.

    “Köylüyü kandırmışlar, iş vereceğiz diye”

    Arkeolog Prof. Dr. Halet Çambel: “Köylüyü kandırmışlar. Kazı yapılsa herkes çalışır diye. Fabrikada sadece üç beş geri hizmet elemanı çalışacak. Koruma kuruluna, valiye sorduk. Fabrika kaya mezarlarının üzerine kurulacak. Bölgeye hem fiziksel hem de kimyasal açıdan büyük zararları olacak.”

    'Selvi Boylum Al Yazmalım' başta birçok filmin mekanı

    Evrensel'in haberine göre antik kentte çekilmiş, Yılmaz Güney’in ‘Karacaoğlan’ın Kara Sevdası’,  ’Dağların Oğlu’ ’Selvi Boylum Al Yazmalım’ ile ’Yılanı Öldürseler’ başta olmak üzere 15’e yakın film, Kastabala Antik Kenti, Kırmıtlı Kuş Cenneti ve Aslantaş Müzesiyle ilgili de onlarca belgesel bulunmakta.

    Osmaniye doğumlu sinema yapımcısı Keskiner, yapılacak fabrikanın Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nda antik kentten hiç söz edilmediğini belirterek, “Bu da tarihe ve doğaya olan duyarsızlığın boyutunu gözler önüne seriyor” dedi.(NV/EZÖ)

    http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/109341/sanatcilar-kastabalada-cimento-fabrikasina-karsi

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu