YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 26 Ağustos 2008

Ankara'nın Tek ''Organik Pazarı'' Ayrancı'da

  • 25.08.2008 CNN Türk

    Ankaralılar da artık hormon, kimyasal ilaç ve gübre kullanılmadan üretildiğinden emin olarak istediği sebze ve meyveyi gönül rahatlığı ile tüketme imkanına kavuştu. Ayrancı'da her pazar günün kurulan Ankara'nın tek "organik ürün" pazarında yok yok.

     Üretiminin hiçbir aşamasında kimyasal girdi kullanılmadan üretilen ürünler, organik pazarda, üretici ve tüketiciyi bir araya getiriyor. Pazara giren tüm ambalajlı ürünlerin üzerinde söz konusu ürünün organik olduğunu gösteren sertifika kuruluşu ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın organik ürün logosu yer alıyor. Açık olarak satılan ürünlerin de mutlaka sertifikası bulunuyor.

    29 Haziran'dan bu yana her pazar Ayrancı'da kurulan pazarda domates, patates, sivri ve dolmalık biber, kuru soğan, kavun, karpuz, elma, çilek, vişne, sızma zeytinyağı, beyaz ve kırmızı şarap, sarımsak, Antep fıstığı, bulgur, pirinç, ısırgan tohumu, haşhaş, yumurta, salatalık, kabak, otomatik çamaşır makinelerinde kullanılan deterjanlar, çamaşır suyu, beyaz peynir, yoğurt ve ekmek çeşitlerine kadar bir çok ürünü bir arada bulmak mümkün.

    Organik çocuk giysileri de mevcut

    Pazar'da,organik pamuktan iplik haline getirilen, organik boya ile renklendirilen ve üzerindeki her türlü malzemenin organik olarak üretildiği çocuk giysileri de mevcut. Bu giysiler arasında 75 YTL'den satılan, zıbın, tulum, eldiven, kese, ağız silme bezi, önlük ve başlıktan oluşan hastane çıkış seti, 2'li çocuk battaniyesi, yine 45 YTL'ye satılan 2'li çocuk battaniyesi, alt açma bezi ve ağız silme bezinden oluşan bir başka set, 165 YTL fiyatı bulunan nevresim takımı, 24 YTL'ye tulum, 15 YTL'ye çocuk pijaması, 32 YTL'ye çocuk montu alınabiliniyor. Ayrıca organik malzemelerden yapılmış tişörtlerden giymek isteyen yetişkinlerin ise 43 ile 45 YTL arasında bir parayı gözden çıkarması gerekiyor.
         
    Organik ekmek, şarap ve zeytinyağı da var

    Organik olarak yetiştirilen kırmızı ve sarı üzümden yapılmış şaraplardan içmenin faturası ise 15 ile 17 YTL arasında değişiyor. Pazarda bir de galeta, grisini, erişte ile beyaz unun yanı sıra bir kaç ekmek çeşidinin bir arada satıldığı ekmek tezgahıda yer alıyor. Yüzde 50 beyaz, yüzde 50 tam buğday unu kullanılarak yapılmış 300 gramlık organik ekmek 1,7 YTL'den, 600 gramlık ekmek ise 3 YTL'den alıcılara ulaştırılırken, 250 gramlık galete ve grisini için 3 YTL, 500 gramlık erişte için de 5 YTL ödemek gerekiyor. Kilosu 17 YTL'den satılan köy peyniri, 14 YTL'den satılan beyaz peynirin yanı sıra, 2,5 kilosu 8 YTL olan organik yoğurt ve 8 YTL'den satılan 300 gramlık terayağı da pazarda yok satan ürünler arasında yer alıyor. Yine natürel sızma zeytinyağı'nın yarım kilosu 10 YTL, 1,5 kilosu 25 YTL ve 3 kilo 350 gramı da 50 YTL'den tüketicilere sunuluyor.

    Organik pazarda çabuk bozulmadığı için özellikle paketlenmiş ürün satışı da fazla. Paketlenmiş ürünler arasında yer alan yarım kiloluk pirinç için 4,6 YTL, 250 gramlık kavrulmuş iç fındık için 7,5 YTL, 250 gramlık iç ceviz için 10 YTL, 250 gramlık kuru dut için 4 YTL, 500 gramlık kuru incir için 10 YTL, 500 gramlık kuru üzüm için 4,90 YTL ödemek gerekiyor.
           
    Pazarda ortalama 6 ton sebze ve meyve satılıyor
           
    Organik pazarda 30 katılımcıya ait 107 tezgah yer alırken, pazardaki katılımcıların yüzde 70'i üretici, geriye kalan yüzde 30'u ise üretici temsilcilerinden oluşuyor. Pazarda satılan ürünlerin yüzde 70'i sebze ve meyve. Bir günde 6 ton taze sebze ve meyve satışı yapılan pazarda, aynı tezgahta birkaç ürünü birlikte satan bir satıcının günlük kazancı 800 YTL ile 2 bin YTL arasında değişiyor.

    Organik temizlik ürünleri de var

    Organik pazarda Hindistanda Washnuss ağacının meyvesinden üretilen organik temizlik ürünleri de vatandaşların yoğun ilgisine neden oluyor. Otomatik çamaşır makinesinde kullanılmak üzere beyaz ve renkliler için kullanılan 1,1 kilogramlık toz deterjanın fiyatı 19,92 YTL. Sadece beyazlar için kullanılan 2 kilogramlık toz deterjan 28,7 YTL'den satılırken, greyfurt çekirdeğinden üretilen organik çamaşır suyu tozunun 200 gramı için ise 5,5 YTL ödenmesi gerekiyor.
          
    Pazara rağbet gösteren tüketicilerin en büyük şikayet konusu ise organik ürünlerin fiyatının normal pazar fiyatlarını üçe katlarken, market fiyatlarını ise ikiye katlıyor olması. Yüksek fiyatlara rağmen tüketiciler hiçbir kimyasal kullanılmadan üretilen ürünlere ulaşmaktan memnun.

    http://www.cnnturk.com/HaberDetay/Yasam/7/Diger/595/Ankaranin_tek_Organik_Pazari_Ayrancida/491412/0

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu