YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 26 Ağustos 2008

Enerji Tüketiminde Japonları 4'e Katladık

  • 25.08.2008 Radikal

    İSTANBUL - Türkiye, enerjiyi OECD ülkeleri ortalamasına göre 2 kat, Japonya’ya göre 4 kat daha fazla tüketiyor.

    Türkiye Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (EİE) araştırmasına göre ise Türkiye 2020 yılındaki birincil enerji talebini en az yüzde 15 azaltabilecek potansiyele sahip ve bu potansiyel, 2005 yılı fiyatlarıyla yılda yaklaşık 16,5 milyar YTL tasarruf anlamına geliyor.

    Türkiye’de kömür, petrol, doğal gaz gibi yenilemeyen ve su, jeotermal, rüzgar, güneş enerjisi gibi yenilebilir enerji kaynaklarını ifade eden birincil enerji kaynaklarının tüketimi, 2006 yılında 99,6 MTEP (milyon ton eşdeğer petrol) düzeyine ulaştığı açıklandı. 2020 yılında ise 2006 yılına göre; sanayide 2,5 kat, binalarda 2 kat ve ulaşımda 2,3 kat daha fazla enerji tüketileceği öngörülüyor. Bununla birlikte mevcut politikaların devamı halinde kişi başına karbon dioksit emisyonunun ise 2,3 tondan 4,8 tona çıkması bekleniyor.

    Araştırmaya göre, dünyada artan enerji talebinin karşılanabilmesi için 2005?2030 yılları arasında, 20 trilyon doları aşan yatırıma ihtiyaç duyuluyor. Enerji üretiminden kaynaklanan karbon dioksit emisyonunun 2004?2030 yılları arasında yüzde 55 artacağı gerçeğine karşılık uzmanlar, enerji verimliliği tekniklerinin geliştirilmesi ile bu artışın yüzde 80 oranında azaltılabileceğini öngörüyor.

    Dünyadaki bu gelişmelerin Türkiye’ye yansıması konusunda, binalarda enerji verimliliğine yönelik toplum bilincinin artırılmasını hedefleyen enverIPAB Projesi yürütücüsü Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE) Proje Müdürü Sebahattin Öz, konuyla ilgili açıklamasında, 2020 yılı enerji tüketim projeksiyonlarına göre; Türkiye’de enerji maliyetleri ve tasarruf potansiyeli incelendiğinde, talebi karşılayacak elektrik üretim tesisleri için yatırım maliyetinin 72,5 milyar YTL, iletim ve dağıtım şebekelerinde gerçekleşmesi gereken yatırım maliyetinin ise 11 milyar YTL olduğunu açıkladı. Öz, 2008 yılı enerji talebinin karşılanabilmesi için net enerji ithalatının 46-47 milyar dolar olacağının tahmin edildiğini de belirtti.

    Öz, enerji verimliliği ile sağlanabilecek tasarrufa dikkat çekerek, binalarda yüzde 20 ve ulaşımda yüzde 15 tasarruf sağlanırsa, yılda 6 milyar dolarlık petrol ve doğal gaz ithalatının gerçekleştirilmesine gerek kalmayacağının altını çizdi.

    Binalarda tüketilen enerjinin toplam enerjinin dörtte birini oluşturduğunu belirten Öz, alınabilecek basit önlemlerle enerjiyi verimli kullanmak mümkün olduğunu belirtti. ülkemizde birim milli gelir başına tüketilen enerjinin 2020 yılına kadar en az yüzde 15 azaltılması sayesinde, aynı miktarda enerji ile daha fazla üretimin önünün açılacağını söyleyen Sebahattin Öz, böylece enerji yatırım ihtiyaçları ve ithalat bağımlılığının azalacağını belirtti. (anka)

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=895431&Date=26.08.2008&CategoryID=85

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu