YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Ağustos 2008

İklim Değişikliği Müzakereleri Gana'da Başladı

  • 22.08.2008 bianet

    Gana'da yapılan BM İklim değişikliği müzakerelerinde bu yıl sera gazı etkisinin azaltılması için gerekli olan bütçe ve teknoloji konuşulacak. Fonun yeni uluslarası dağılımda nasıl üretileceğini de araştırılacak.

    Birleşmiş Milletlerin desteğiyle yapılan küresel iklim değişikliği müzakereleri dün Gana’da başladı.

    27 Ağustos’a kadar sürecek olan oturumda “sera gazı etkisi” üzerine yapılacak olan tartışmalara 160 ülkeden olmak üzere bin 600 kişinin katılması bekleniyor.

    Gana’da yapılan Accra oturumu 2009’da Kopenhag’da yapılacak olan BM’nin desteklediği İklim Değişikliği Konferansı öncesinde yapılacak olan bir seri toplantıdan sadece biri.

    Bu toplantılarda hükümet temsilcilerinin yanı sıra çeşitli iş ve sanayi kollarından, çevre örgütlerinden ve araştırma kurumlarından gelen temsilciler bir hafta boyunca yer alacaklar.

    Müzakerelerin amacı 2012 yılında süresi bitecek olan Kyoto Protokolü'nün devamı niteliğinde sera gazı etkilerini azaltma üzerine bir anlaşma hazırlamak.

    Konferansın yönetim sekreteri Yvo de Boer “Kyoto Protokolü tarafları gelecekteki hedeflerin belirlenmesi için gerekli olan yöntemleri acilen görüşmeye başlamalı” dedi.

    Accra oturumunda katılımcılar ilk kez sera gazı etkisinin azaltılması ve iklim değişikliğine uyum projeleri için gerekli olan bütçe ve teknoloji üzerine konuşacaklar.

    Yvo de Boer “Taraflar sadece fon için gerekli olan yöntemleri değil ayrıca bu fonun yeni uluslarası dağılımda nasıl üretileceğini de araştıracaklar.” diye açıklamada bulundu.

    Gana Devlet Başkanı ise açıklamasında Kopenhag Zirvesine çok az zaman kaldığını ve pragmatik davranıp retoriğin ötesine geçerek ilerleme kaydedilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca sera gazı etkisinin azaltılmasının yanında yoksul ülkelerin iklim değişikliğine uyumu için gerekli olan “milyonlarca dolar”ın da nasıl kazanılabileceğinin de araştırılması gerektiğini vurguladı.

    2007 BM İklim Değişikliği Konferansı Bali’de yapılmıştı. 180 ülkeden temsilcilerin katıldığı konferansta Kyoto Protokolü sonrası yapılması gereken yeni anlaşmalar ve düzenlemelerin yanında sera gazı etkisini azaltma amaçlı düzenlemeler yapılmıştı. ABD başta olmak üzere Japonya, Kanada, Avustralya ve Rusya bu düzenlemelerin bir kısmına karşı çıkmıştı.

    2009 Zirvesi öncesi yapılan oturumların diğer ayakları Bonn, Almanya’da Haziran’da yapılmıştı. Bir sonraki ise Polonya’da 1–12 Aralık’ta yapılacak.

    http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/109210/iklim-degisikligi-muzakereleri-ganada-basladi

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu