YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Ağustos 2008

Balık Çiftliklerine Protesto

  • 20.08.2008 Birgün
     
    Yarımada Çevre Platformu’nun organize ettiği “Balık Çiftliklerinin Denizlerimizi Kirletmesine Son Verilsin” eylemi, çok sayıda köylü ve demokratik kitle örgütünün katılımıyla  Balıklıova Köyü’nde gerçekleşti. Eylemde, Balıklıova koylarında üretime başlayan orkinos çiftliklerinin, ülkenin en temiz denizlerinden birisine sahip olan Balıklıova, Mordoğan ve Karaburun bölgesinde şimdiden ciddi sorunlar yaratmaya başladığı belirtildi.

    Yarımada Çevre Platformu Sözcüsü Ümit Bora konu ile ilgili yaptığı konuşmada insan sağlığının tehlikede olduğunu vurgulayarak, “Tüketilmeyen yem ve insan dışkısı gibi olan orkinosların dışkısı ile kafeslerin altı balçık haline gelmiş, atık tepeleri oluşmuştur” dedi.

    Deniz içi görüş mesafesinin 10 metreden 2 metreye düştüğünün altını çizen Bora “Her türlü yem nedeniyle deniz üstünde yağ kümeleri meydana gelmiştir. Kullanılan ilaçlar nedeniyle denize girenlerin ciltlerinde yanma ve alerjik vakalar görülmektedir. Denizimiz telafisi mümkün olmayacak şekilde hızla kirlenmektedir.

    Dolayısıyla balıkçılık, turizm ve insan sağlığı tehlikededir” dedi. Ülke ekonomisine katkıda bulunan balık çiftliklerini kaldırılmasının karşısında olmadıklarını da söyleyen Bora “Çevreye, yerleştikleri koy ve körfezlerin özel konumları nedeniyle onarılamaz derecede zarar veren bu balık çiftlikleri açık denizlere taşınmalıdır” dedi.

    Yurtsever Cephe Sözcüsü Ayhan Karahan ise yaptığı konuşmasında, yağmanın her türlüsüne karşı durmanın bir yurtseverlik görevi olduğunu belirterek, bu çalışmaları engellmek için bakanlık çalıştaylarını ve Gizli Çevre Etki Değerlendirmesi(ÇED) toplantılarını basarak ÇED raporlarını çıkarmalarını engellediklerini söyledi. Karahan  AKP iktidarını karada Fethullah gladyosunu örgütlerken, denizde de balık kafeslerinin üzerinde deniz mafyası oluşturmakla suçlarken, şu anda bu bölge koylarının en büyük sorunun Yunan adalarında yasaklanan balık çiftliklerinin, özellikle Sakız adasındaki çiftlikler ve Türk taşeron ortaklar aracılığı ile koylarımıza aktarılması olduğunu belirtti. Karahan ayrıca, “Yunanlı, Norveçli, İngiliz büyük balık tröstleri koylarımızı işgal etmektedir. Yunanlı kardeşlerimizin kovaladığı deniz yağmacılarını biz Yurtseverler de istemiyoruz” dedi.

    Eyleme katılan ve bölgede yaşayanlar eylem boyunca “yağmacılar her zaman kaybeder”, “çiftlikleri kuranlar, memleketi satanlar”, “yağmacı, gerici, işbirlikçi AKP” sloganları attı.

    http://www.birgun.net/life_index.php?news_code=1219182473&year=2008&month=08&day=20

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu