YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Ağustos 2008

Tuz Gölü Havzası’nda Damla Sulama Seferberliği Yeni Bir Proje İle Başladı

  • WWF Türkiye Basın Duyurusu

    “Suyu yönetenler ve kullananlar” Tuz Gölü’ndeki susuzluğa birlikte çözüm üretiyor, uyguluyor ve  örnek oluyor.

    Ülkemizin en az yağış alan bölgelerinden biri olmasına rağmen tarımsal üretimde çok önemli bir yere sahip olan Konya Kapalı Havzası ve Tuz Gölü’nde akılcı su kullanımına yönelik çalışmalar, Konya’nın Altınekin İlçesi’nde yepyeni bir boyut kazanıyor. Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı (ÖÇKK) ve Altınekin Kaymakamlığı öncülüğünde, WWF-Türkiye’nin de katkısıyla, büyük ölçekli “Modern Sulama Sistemlerinin Geliştirilmesi ve Teşvik Edilmesi Projesi” başlatıldı.

    Kuraklığın yoğun olarak yaşandığı bölgelerin başında gelen Tuz Gölü Havzası’nda uygulanan bu Proje kapsamında; Konya’nın Altınekin İlçesi’nde, yaklaşık 5.000 dekarlık bir alanda tarım yapan toplam 100 çiftçi modern sulama sistemlerine geçiyor. Projenin amacı; suyun akılcı kullanımı prensipleri çerçevesinde su tüketimini azaltmak, Tuz Gölü Alt Havzası’nda yeraltı suyu seviyesini korumak, enerji tasarrufu sağlamak, toprağı bilinçsiz kimyasal gübrelerden kaynaklanan kirlilikten korumak, tarımsal üretimi nitelik ve nicelik açısından artırmak ve diğer önemli biyoçeşitlilik alanlarında sürdürülebilir kaynak kullanımına örnek olmak.

    Çalışma kapsamında şeker pancarı, mısır, kavun, ayçiçeği, kuru fasulye ve çerezlik kabak yetiştiren 100 çiftçinin tarımsal sulamada damla sulama yöntemine geçmesinin teşvik edilmesinin yanında toprak ve su analizleri yapılıyor, çiftçilere teknik destek sağlanıyor, alternatif ürünler (sebze, kavun, domates, biber, meyve-bodur elma) deneniyor. Damla ve yağmurlama sistemlerinin su ve enerji tüketimi, işçilik, gübre, ilaç maliyetlerini kıyaslamak amacıyla bir veri tabanı oluşturuluyor. Uygulama yapılacak tarlalar, önümüzdeki yıllarda yapılacak uygulamalara veri sağlanması ve örnek teşkil etmesi için farklı yapıya sahip arazilerden seçiliyor.

    Altınekin Kaymakamlığı tarafından, ÖÇKK’nın maddi desteğiyle gerçekleştirilen proje Konya İl Özel İdaresi, Konya İl Tarım Müdürlüğü, Altınekin İlçe Tarım Müdürlüğü, DSİ 4. Bölge Müdürlüğü ve WWF-Türkiye’nin  (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) destekleriyle; Tuz Gölü Yönetim Planı çalışmalarında belirlenen faaliyetler kapsamında yürütülüyor.

    Proje kapsamında ürünlerin hasatından sonra, ürün çeşitliliğine göre çiftçinin ekonomik kazanımları, üretimdeki artış, su ve enerjide sağlanan tasarruf konusunda net bilgiler raporlar halinde ilgili kurum ve kamuoyu ile paylaşılacak.

    www.wwwf.org.tr

        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu