YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Ağustos 2008

'İklim Değil, İnsan Kurbanı'

  • 12.08.2008 BBC Turkish

    Bugüne kadar, tarih öncesi dönemde yaşamış bazı canlıların soyunun tükenmesinde iklim değişikliğinin etkisi olduğu düşünülegeldi.

    Ancak İngiliz ve Avustralyalı bilim adamlarından oluşan bir ekip, bu süreçte iklim değişikliğinden çok insanlığın ve insan faaliyetlerinin etkili olduğuna dair güçlü kanıtlar bulduklarını söylüyor.

    Araştırmacılar dev kanguru gibi iri yapılı hayvanların, Avustralya'nın Tazmanya bölgesine insanların gelmesinden sadece iki bin yıl sonra yok olduğunu belirtiyor.

    Bilim adamlarına göre o dönemde iklimde çok büyük değişiklikler olmuyordu.

    Bilim adamları yıllardır son Buzul Çağı'nın son döneminde çok sayıda canlı türünün yok olmasının nedenlerini tartışıyor.

    En hararetle tartışılan konulardan biri de, Avustralya'da "megafauna" diye adlandırılan ve boyu üç metreyi bulabilen dev kanguru ve keseli aslan gibi canlılara ne olduğuydu.

    Bilim adamları şimdi bu canlıların kaderinin, çevre koşullarından çok insanlarca belirlendiğine dair Tazmanya'da güçlü kanıtlar bulduklarını belirtiyorlar.

    İnsanların Tazmanya'ya 43 bin yıl önce, Avustralya'dan adaya geçici bir kara köprüsü oluştuğunda geldikleri biliniyor.

    Bugüne dek megafaunaların soyunun bu dönemden önce tükendiğine inanılıyordu.

    Ancak adadaki fosiller üzerinde son radyokarbon teknikleriyle yapılan incelemeler, dev türlerden bazılarının 2 bin yıl daha yaşadığını ortaya koydu.

    Bu dönemde Tazmanya'da büyük iklim değişimleri yaşanmadığını saptayan bilim adamları, bu türlerin insanların avlanma alışkanlıkları yüzünden yok olduğu sonucuna vardı.

    ABD'de yayımlanan bilim dergisi Proceedings of the National Academy'de yer alan makaleye göre araştırmacılar bu durumun Tazmanya'ya özgü olmadığına, dünya çapında pek çok adada tekrarlandığına inanıyor.

    Makalenin yazarlarından Exeter Üniversitesi Profesörü Chris Turney, Charles Darwin'in çalışmalarından 150 yıl sonra, türlerin soyunun yok olmasının sebebinin iklim değişimi olduğu tezine büyük bir darbe vurduklarını söyledi.

    Turney "Atalarımızın bu türlerin yok olmasında bu kadar büyük bir rol oynamış olmaları çok üzücü" diye konuştu ve ekledi:

    "Daha da üzücü olan, bu eğilimin bugün de devam etmesi."

    http://www.bbc.co.uk/turkish/news/story/2008/08/080812_prehistoric.shtml

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu