YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Ağustos 2008

‘Karpaz Eşekleri Ölmesin’

  • 12.08.2008 Birgün

    Karpaz bölgesinde, dünyaca tanınan ve korunması konusunda çaba gösterilen hayvan ve bitki türleri bulunuyor. Bunların en önemlisi Karpaz Eşekleri. Soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan ‘Karpaz eşekleri’ için Kıbrıslılar harekete geçti.

    Ülkenin kuzeydoğusundaki Karpaz Yarımadası"nda bulunan milli parkta 10 adet eşek silahla vurularak öldürülmüş halde bulunmuştu. Bu olaydan sonra Mustafa İlgen adlı bir hayvan sever, “Karpaz eşeklerinin yok olmasına dur diyelim” başlığıyla internetteki arkadaşlık sitesi Facebook’ta kurduğu gruba, kısa sürede 3 bine yakın kişi üye oldu. Burada organize olan gençler, haftada bir 15 araçlık bir konvoyla yaklaşık 800 Kıbrıs eşeğine ev sahipliği yapan bölgeye gidiyor.

    Eşek sayısı azaldı

    Bölgede eskiden olduğu gibi sürüler halinde eşek görülmemesinden duyulan endişenin aktarıldığı etkinliklere siyah kıyafetleriyle katılanlar, pankartlar açarak, eşek katliamına karşı tepkilerini dile getiriyor. Hayvanların kendi doğal çevrelerinde özgürce yaşama hakları olduğuna dikkat çeken grup üyelerinden Deniz Direkçi, “Bu eşekler Kıbrıs"a özgüdür ve dünyada da simgeleşmişlerdir. Çok sayıda hayvanın öldürülmesi soykırımdır” dedi. Eşek cinayetlerinde bir numaralı şüphelinin ise ekinlerin zarar görmesine kızan çiftçiler olduğunu öne sürdü.

    Konuyla ilgili açıklama yapan Biyologlar Derneği Başkanı Niyazi Türkseven ise çevresel ve biyolojik zenginliklerin gün geçtikçe yok olduğunu dile getirerek, Milli Park’taki özgür eşeklerin öldürülmesinin bardağı taşıran son damla olduğunu söyledi.

    Hayatta kalan eşeklerin hayatlarını sürdürebilmelerini kolaylaştırıcı çözümler bulunmasının gerekli olduğunu, bölgede güvenin sağlanması gerektiğini ifade eden Türkseven, sözlerine şöyle devam etti. ‘Giriş ve çıkışlar gerekli görüldüğü takdirde kontrol altına alınmalı. Bölge sınırlarına belli aralıklarla gözcü kuleleri veya kameralar yerleştirilebilir. Bölgenin korunması ve güvenliğinin sağlanması Çevre Bakanlığı"nın görevidir’ dedi.

    http://www.birgun.net/life_index.php?news_code=1218536693&day=12&month=08&year=2008

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu