12.08.2008 NTVMSNBC
TEMA Vakfı Antalya'daki orman yangınları ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Türkiye ormanlarının % 93'ünün doğal olduğuna, AB'de ise bu oranın sadece % 1 olduğuna dikkat çekildi.
TEMA yetkilileri toplantıda şu açıklamayı yaptı:
TEMA Vakfı, Antalya’da yaşanan ve günlerce devam eden büyük orman yangınından alınması gereken önemli yaşamsal deneyimler olduğunu değerlendirmektedir. Türkiye’de, orman yangınları dün de çıkmıştır, bugün de çıkmaktadır, yarın da çıkabilecektir. Sorun, orman yangınlarının çıkması değildir. Sorun temelde, yangınların neden çıktığına, şiddetlendiğine ve yayılabildiğine doğru açıklamaların getirilerek, orman yangınlarının en aza indirilmesidir.
? Ormanların yapısal özellikleri, ? İklim koşulları, ? Orman-halk ilişkilerinin niteliği, ? Ormancılık politikaları, ? Ormancılık uygulamaları ve ? Yürütülen orman yangınlarıyla “mücadele” stratejileri orman yangınlarının çıkma olasılıklarını arttırmaktadır.
Çünkü;
? Küresel iklim değişikliği, kuraklık ve meteorolojik koşulların orman yangınları riskini arttırdığı ve önümüzdeki günlerde de bu riskin artış yönünde olacağı açıktır. ? Türkiye, yangın açısından riskli Akdeniz ülkelerinden biridir. Özellikle Akdeniz ve Ege sahillerinden İstanbul’a kadar uzanan kıyı bandı orman yangınları açısından en riskli bölgedir. 12 milyon hektar büyüklüğündeki bu alan, ülke ormanlarımızın % 58’ine karşılık gelmektedir. ? Ormanlarımızın % 45,4’ünü oluşturan toplam 96 milyon dönüm, en kolay yanabilen kızılçam ve karaçam ormanlarıdır. ? Ormanların yaklaşık 45 milyon dönümünü, yanıcı madde birikiminin, dolayısıyla yangın çıkma olasılığının en yüksek düzeyde olduğu 30-40 yaşlarına ulaşmış, yeni yetiştirilmiş ormanlar oluşturmaktadır. ? Ormanların içinde ve bitişiğinde yerleşik 16 bin dolayındaki köyde yaşayan 7-8 milyon köylü yurttaşımız tarım ve hayvancılık etkinliklerini çevrelerindeki ormanlarda ya da yakınında gerçekleştirmektedir.
Çözüm;
? Daha anlamlı, ayrıntılı ve sürekli veritabanı oluşturulmalı, araştırmalar yapılmalıdır ! ? Yönetsel yapı yenilenmeli; personel ve araç-gereç donanımı iyileştirilmelidir! Orman yangını çıkma olasılığını azaltabilecek ormancılık uygulamalarına ağırlık verilmelidir ! ? Yurttaşlarımız, ormancılığımızla barıştırılmalıdır !
Antalya yangınında da görüldüğü üzere başta Orman Teşkilatı Çalışanları ve Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere Valilik, Belediye, İtfaiye Teşkilatları, Sivil Savunma, bölge halkı canla başla orman ve tarım alanlarında çıkan yangınları söndürmek için canı pahasına mücadele etmektedir. TEMA Vakfı, bu mücadelede yer alan herkese şükran duymakta ve kutlamaktadır.
Ülkemizde son yıllarda sivil toplum kuruluşlarının da katkısıyla başta ormanlarımız olmak üzere doğal varlıkların korunmasına ilişkin bilinç ve duyarlılık artmaktadır. Bu bilinç ve duyarlılık çerçevesinde devlet ve millet elele gerçekleştirilecek bilimsel ve teknolojik destekli mücadele orman yangınlarının ve oluşabilecek zararın en aza indirgenmesini sağlayacaktır. Unutmayalım, asla ve asla orman yan yana gelmiş ağaç topluluğu değildir. Orman toprağı, suyu korur, binlerce canlıya evsahipliği yapar, karbon emisyonunu azaltır, soluduğumuz oksijenin büyük bölümünü üretir, zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Ülkemiz ormanlarının % 93’ü doğaldır. Avrupa Birliği’nde bu rakam sadece % 1’dir. Ve insan eliyle oluşturulan hiçbir orman, asla doğal olanın yerini tutamaz. Tüm vatandaşlarımızdan ormanlarımız konusunda gösterdikleri duyarlılığı sürdürmelerini bekliyoruz.
http://yesil.ntvmsnbc.com/Haberler/HaberDetay.aspx?HaberId=223
Bilim insanları yıkılan binalardan elde edilecek çimentoyu geri dönüştürebilecek bir yöntem...
Antik Antarktika buzunun ayrıntılı kimyasal analizi yapıldı. Buna göre günümüzün atmosferik artış...
Avrupalı çiftçilerin geniş çaplı protestolarına ve bu eylemlerin altında yatan nedenlere kısa bir...
Okyanus ısısı, deniz seviyesi ve buzul kaybı: WMO raporu, 2023'ün iklim rekorlarını nasıl kırdığını...
Avrupa'daki UNESCO Mirası alanları, iklim değişikliği nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya.
Bozcaada Caz Festivali, adada yarattığı ekonomik ve sosyal etkinin yanı sıra geliştirebileceği Caz...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi'nin ‘Ulaştırma Sektörü Dönüşümü: Elektrikli Araçların Türkiye Dağıtım...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013