YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Ağustos 2008

Ormanlar Yarın da Yanmasın!!!"

  • 12.08.2008 NTVMSNBC

    TEMA Vakfı Antalya'daki orman yangınları ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Türkiye ormanlarının % 93'ünün doğal olduğuna, AB'de ise bu oranın sadece % 1 olduğuna dikkat çekildi.

    TEMA yetkilileri toplantıda şu açıklamayı yaptı:

    TEMA Vakfı, Antalya’da yaşanan ve günlerce devam eden büyük orman yangınından alınması gereken önemli yaşamsal deneyimler olduğunu değerlendirmektedir. Türkiye’de, orman yangınları dün de çıkmıştır, bugün de çıkmaktadır, yarın da çıkabilecektir. Sorun, orman yangınlarının çıkması değildir. Sorun temelde, yangınların neden çıktığına, şiddetlendiğine ve yayılabildiğine doğru açıklamaların getirilerek, orman yangınlarının en aza indirilmesidir.

    ? Ormanların yapısal özellikleri,
    ? İklim koşulları,
    ? Orman-halk ilişkilerinin niteliği,
    ? Ormancılık politikaları,
    ? Ormancılık uygulamaları ve
    ? Yürütülen orman yangınlarıyla “mücadele” stratejileri orman yangınlarının
    çıkma olasılıklarını arttırmaktadır.

    Çünkü;

    ? Küresel iklim değişikliği, kuraklık ve meteorolojik koşulların orman yangınları riskini arttırdığı ve önümüzdeki günlerde de bu riskin artış yönünde olacağı açıktır.
    ? Türkiye, yangın açısından riskli Akdeniz ülkelerinden biridir. Özellikle Akdeniz ve Ege sahillerinden İstanbul’a kadar uzanan kıyı bandı orman yangınları açısından en riskli bölgedir. 12 milyon hektar büyüklüğündeki bu alan, ülke ormanlarımızın % 58’ine karşılık gelmektedir.
    ? Ormanlarımızın % 45,4’ünü oluşturan toplam 96 milyon dönüm, en kolay yanabilen kızılçam ve karaçam ormanlarıdır.
    ? Ormanların yaklaşık 45 milyon dönümünü, yanıcı madde birikiminin, dolayısıyla yangın çıkma olasılığının en yüksek düzeyde olduğu 30-40 yaşlarına ulaşmış, yeni yetiştirilmiş ormanlar oluşturmaktadır.
    ? Ormanların içinde ve bitişiğinde yerleşik 16 bin dolayındaki köyde yaşayan 7-8 milyon köylü yurttaşımız tarım ve hayvancılık etkinliklerini çevrelerindeki ormanlarda ya da yakınında gerçekleştirmektedir.

    Çözüm;

    ? Daha anlamlı, ayrıntılı ve sürekli veritabanı oluşturulmalı, araştırmalar
    yapılmalıdır !
    ? Yönetsel yapı yenilenmeli; personel ve araç-gereç donanımı iyileştirilmelidir! Orman yangını çıkma olasılığını azaltabilecek ormancılık uygulamalarına ağırlık verilmelidir !
    ? Yurttaşlarımız, ormancılığımızla barıştırılmalıdır !

    Antalya yangınında da görüldüğü üzere başta Orman Teşkilatı Çalışanları ve Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere Valilik, Belediye, İtfaiye Teşkilatları, Sivil Savunma, bölge halkı canla başla orman ve tarım alanlarında çıkan yangınları söndürmek için canı pahasına mücadele etmektedir. TEMA Vakfı, bu mücadelede yer alan herkese şükran duymakta ve kutlamaktadır.

    Ülkemizde son yıllarda sivil toplum kuruluşlarının da katkısıyla başta ormanlarımız olmak üzere doğal varlıkların korunmasına ilişkin bilinç ve duyarlılık artmaktadır. Bu bilinç ve duyarlılık çerçevesinde devlet ve millet elele gerçekleştirilecek bilimsel ve teknolojik destekli mücadele orman yangınlarının ve oluşabilecek zararın en aza indirgenmesini sağlayacaktır. Unutmayalım, asla ve asla orman yan yana gelmiş ağaç topluluğu değildir. Orman toprağı, suyu korur, binlerce canlıya evsahipliği yapar, karbon emisyonunu azaltır, soluduğumuz oksijenin büyük bölümünü üretir, zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Ülkemiz ormanlarının % 93’ü doğaldır. Avrupa Birliği’nde bu rakam sadece % 1’dir. Ve insan eliyle oluşturulan hiçbir orman, asla doğal olanın yerini tutamaz. Tüm vatandaşlarımızdan ormanlarımız konusunda gösterdikleri duyarlılığı sürdürmelerini bekliyoruz.

    http://yesil.ntvmsnbc.com/Haberler/HaberDetay.aspx?HaberId=223

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu