YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Ağustos 2008

Acarlar Longozu, Kuraklık Tehdidinde

  • 13.08.2008 Zaman

    Türkiye'nin ikinci büyük longozu (ağaçlar ve bitkilerle kaplı göl) olan Sakarya'daki Acarlar Longozu da kuraklık tehdidiyle karşı karşıya.

    Karasu ve Kaynarca sınırları içerisinde bulunan 1.560 hektar alana sahip Acarlar Longozu, Kırklareli'ndeki İğneada Longozu'ndan sonra Türkiye'nin ikinci büyük, dünyanın ise tek parça en büyük longozu olma özelliğine sahip. Türkiye'nin doğal güzelliklerinden biri olan Acarlar Longozu'nun büyük bölümü, yeterli miktarda yağış düşmemesi, tarımsal sulama için yüksek oranda su çekilmesi ve su kaçağı sebebiyle kurumaya yüz tuttu. Türkiye'den geçen iki önemli kuş göç yollarından birinin üzerinde bulunan Acarlar Longozu, koruma altındaki 6 bitki türünü de bünyesinde barındırıyor. Önlem alınmaması durumunda bu güzelliğin yok olma tehdidiyle karşı karşıya kalacağı belirtiliyor.

    Canlıların yaşamlarını sürdürebilmesi için longozdaki suyun tutulması gerektiğini söyleyen Karamüezzinler Köyü Muhtarı Hasan Sütçü, bölgede bir ay önce balık ölümlerinin başladığına dikkat çekti. Sütçü, "Kuraklık ve çiftçinin sulamada longoz suyunu kullanması da eklenince longozun büyük bölümü kurudu." dedi. Karasu Üçoluk Köyü Muhtarı Yılmaz Deli ise eskiden kayıkla gezdikleri longozdan şimdi yürüyerek karşıya geçildiğini vurguluyor. Acarlar'da biyolojik çeşitliliğin çok zengin olduğunu kaydeden biyolog Zeynep Irmak, longozda şimdiye kadar 243 kuş türü tespit edildiğini bildirdi. Su menekşesinin Türkiye'de sadece Acarlar Longozu'nda bulunduğunu aktaran Irmak, yanlış sulama teknikleri, halkın bilinçsizliği ve küresel ısınma sebebiyle longozun kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Bakanlığın longoz için 5 yıllık gelişim projesi hazırladığını açıklayan Sakarya İl Çevre Orman Müdürü Nurettin Taş ise longozdaki suyun Sakarya Nehri'ne akmasını engelleyeceklerini kaydetti.

    http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=725038

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu