07.08.2008 CNN Türk
Orman yangınlarında, uçan ve hızlı koşan hayvanların alevlerden kurtulabildiği, Antalya'daki gibi hızlı ilerleyen şiddetli yangınların ise birçok yaban hayvanını yaktığı bildirildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim üyesi ve yaban hayatı uzmanı Doç. Dr. Şağdan Başkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaban hayvanlarının orman yangınlarından etkilenme derecelerinin yangının şiddetine, yayılma oranına ve ilgili yaban hayvanının yangına duyarlılığına bağlı olduğunu belirtti.
Yaban hayvanlarının yangınlara karşı ilk tepkilerinin oldukça sınırlı olduğunu ve bunun yaşam alanına bağımlılıkları, hareketlilikleri, korunacak bir yer bulma kabiliyetleri, sıcaklık ve dumana olan hassasiyetlerine göre değiştiğini belirten Başkaya, şöyle devam etti:
"Bazı türler yangınlara karşı çok hassas olup, çabuk zarar görürler. Hızlı koşabilen, uçabilen, toprak altına girebilen, besin depolayan, kamufle olabilen, yüksek ve değişken üreme oranına sahip olan türler ise yangınlardan çok fazla zarar görmezler. Yaban keçisi, karaca, geyik, alageyik, yaban domuzu, ayı, kurt, vaşak, karakulak, tilki, çakal gibi büyük ve hızlı yaban hayvanları ile uçabilen yetişkin kuşlar genelde yangınlardan çok daha az zarar görürler. Yavru kuşlar ve kaplumbağalar gibi birçok tür ise yangınlardan çok fazla zarar görür."
"Tünellerde sudan ve dumandan boğuluyorlar"
Başkaya, yangınlarda bitkilerin üst kısımlarında yaşayan türlerin büyük kayıplar verdiğini, ölü örtü veya toprak içerisinde bulunan türlerin ise biraz daha az kayıp verdiğini söyledi.
Bunun, alevlerin toprağın üst kısmındaki birkaç santimetrede etkili olmasından kaynaklandığını belirten Başkaya, "Ancak, toprak içi tünellerde yaşayan hayvanların ölümü büyük oranda yüksek sıcaklıklardan ziyade duman ve su boğulmalarından olmaktadır. Antalya'daki gibi hızla ilerleyen şiddetli yangınlar hiçbir ayırım gözetmeksizin birçok yaban hayvanını yakabilir" diye konuştu.
"Sahiplendikleri alanları terk etmek istemiyorlar"
Antalya'da evlerini kurtarmaya çalışırken yanarak ölen insanların olduğunu anımsatan Başkaya, "İnsanlarımız gibi yaban hayvanları da sahiplendikleri alanları kolay kolay terk etmek istemiyorlar. Böyle direnen türler, şiddetli ve ters rüzgarların hakimiyetindeki büyük alanları etkileyen yangınlarda, hızlı koşan türler olsalar bile çokolumsuz etkilenebilmektedirler" dedi.
Yangınların, gelişmiş hayvanlarda değişik tepkilerin ortaya çıkmasını sağladığını belirten Başkaya, bazılarının panikleyerek kaçtığını, bazılarının sakin bir şekilde yangından uzaklaştığını, bazılarının ise yangına doğru gittiğini, bu tepkilerin hayvanların hareket kabiliyeti ve yangının boyutlarıyla yakından ilişkili olduğunu söyledi.
"Yangınlar çevresel değişime neden olur"
Başkaya, yangının birçok çevresel değişimi de beraberinde getirdiğini belirterek, yaban hayatının bu değişikliklere karşı tepkisinin çok farklı olabildiğine dikkati çekti.
Yangın sonrasında vejetasyonun kalkması ve alanın küllerle kaplanıp siyah bir renge bürünmesi ile toprak yüzeyinin daha fazla bir ısınmaya maruz kaldığını vurgulayan Başkaya, şunları söyledi:
"Bu da böcek, kuş ve memelileri değişik şekillerde etkiler. Gölgeden hoşlanan türler alanı terk ederken, ışıklı ortamlardan hoşlanan türler alana daha çok gelirler. Hayvanların dağılımını ve belirli bir alanda bulunmasını belirleyen faktörlerin başında, yaşam alanlarındaki yiyecek kaynaklarının değişime uğratılması gelir. Yanan alanlar ilk başta yoğun bir şekilde ot ile kaplandığından ilk yıllarda otçul türlerin cazibe merkezi haline gelmektedir."
http://www.cnnturk.com/YASAM/haber_detay.asp?PID=223&HID=1&haberID=489317
Bilim insanları yıkılan binalardan elde edilecek çimentoyu geri dönüştürebilecek bir yöntem...
Antik Antarktika buzunun ayrıntılı kimyasal analizi yapıldı. Buna göre günümüzün atmosferik artış...
Avrupalı çiftçilerin geniş çaplı protestolarına ve bu eylemlerin altında yatan nedenlere kısa bir...
Okyanus ısısı, deniz seviyesi ve buzul kaybı: WMO raporu, 2023'ün iklim rekorlarını nasıl kırdığını...
Avrupa'daki UNESCO Mirası alanları, iklim değişikliği nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya.
Bozcaada Caz Festivali, adada yarattığı ekonomik ve sosyal etkinin yanı sıra geliştirebileceği Caz...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi'nin ‘Ulaştırma Sektörü Dönüşümü: Elektrikli Araçların Türkiye Dağıtım...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013