YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 06 Ağustos 2008

Ömer Can Çiftliği’ndeki Ağaçlar da Kül Oldu

  • 05.08.2008 NTVMSNBC

    Çanakkale’deki yangın, bölgenin en geniş organik tarım çiftliğini de vurdu. Ömer Can Çiftliği’nin sahibi, 30 kilometre uzaktaki alevlerin 10 dakika içinde kendilerine nasıl ulaştığını, ağaçları, ceylanları nasıl yok ettiğini NTVMSNBC’ye ağlayarak anlattı.

    Orman yangınları geçen hafta Antalya ve Çanakkale’deydi. Rüzgarın ters esmesi nedeniyle iki yangın da 5 gün sürdü. Ancak soğutma çalışmaları sona ermeden, yangının tamamen söndüğünü söylemek imkansız. Tam bitti derken, rüzgarla yeniden başlıyor. Çanakkale’de ağaçlar ve hayvanlarla birlikte, bölgenin en büyük organik tarım çiftliği Ömer Can’ın zeytin ve meyve ağaçları da yandı.

    Çiftliğin sahibi Nurten Kam, 30 kilometre uzakta gördükleri alevlerin, 10 dakika içinde nasıl çiftlik duvarını aştığını ağlayarak NTVMSNBC’ye anlattı:

    Yangının Çanakkale’ye 10 kilometre uzaklıktaki rüzgar pervanelerinin yer aldığı Çınarlı’da başladı. Çanakkale’yle çiftliğin arasındaki 20 kilometreyi de düşünürsek, oradan çiftliğe 30 kilometreyi nasıl ilerlediğini bilemiyorum. Dumanı uzaktan gördük, çiftliğe ulaşmadan söndürülebileceğini düşündük. Ancak 10 dakika sonra alevler ormanı geçti ve çiftliği çevreleyen taş duvarları aştı. Çam ormanlarındaki kozalakları yanınca 1.5 kilometre fırlayabiliyor. Rüzgar da olunca hızla yayıldı.

    Bir çam ağacı bile kalmadı

    Çiftliğimiz iki dere yatağının çevresinde uzanıyor. Bu dere yatakları habitat olarak çok zengin bölgelerdi. Bu bölgeler tamamen yok oldu. Büyük çamlar, çınarlar hepsi yok oldu, insan ayağı değmeyen bakir bölgeler yok oldu. Çam ormanımız tek bir ağaç kalmayacak şekilde yok oldu. Ormanda domuzlar ve karacalar vardı, bunlar da yok oldu. Kendi haline bırakacak olursak herhalde o çam ormanlarının tekrar gelişebilmesi için 50 yıllık bir süre gerekecek.

    Meyve ağaçlarının hepsi yandı

    Durumumuz yazılanlardan daha kötü, 6 bine yakın çok büyük alanlara yayılmış zeytin ağaçlarımız vardı. Bu ağaçlardan 776 tanesi geriye kaldı. 1500 kadar meyve ağacının ise tümü yok oldu. Sebze tarlalarımız yangından etkilenmedi ama, altyapı tesislerimiz, dağıtım sistemimiz, haberleşme sistemimiz de büyük hasar gördü.

    http://www.ntvmsnbc.com/news/455142.asp

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu