YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2008

Göksu’da İlaç Kalıntıları Suya Karışıyor

  • 29.07.2008 NTVMSNBC

    Mersin’deki Göksu Deltası kuş cennetinin bulunduğu alanda tarımsal faaliyetler yoğun olarak yapılıyor. Ancak, kullanılan tarımsal ilaçlar, deltadaki canlıları tehdit etmeye başladı. Mersin Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmayla, tarım arazilerinde zararlıları yok etmek için kullanılan zirai ilaçların, suya ve toprağa karıştığı belirlendi.

    Mersin Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölüm başkanı Prof. Dr. Halil Kumbur, derin sulama kuyularında tarım ilacı kalıntılarına rastladıklarını açıkladı. Prof. Kumbur, şöyle konuştu:
    “Yaklaşık 40 derin sulama kuyusunda yapmış olduğumuz çalışmalarda tarım ilacı kalıntılarına bazı kuyularda rastlanmış durumda. Bu, orada bir kirlenme olduğunu gösterir. Bu demek ki dikkat edilmezse ilerleyen günlerde Göksu Deltası’nda sorun yaşatabilir. Su canlıları, kuşlar olumsuz yönde etkilenir.”

    Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Serap Ergene ise, bölgede çok fazla miktarda pestisit kullanımının olduğunu belirterek pestisitin böcekleri öldürme yanında dolaylı olarak insanlara ve hayvanlara da zarar verdiğini söyledi.

    Kanser bile yapabilir

    Bölgede yapılan araştırmalar, çevrede yaşayanların da zirai atıklara maruz kaldığını ortaya koydu. Uzmanlar, suya karışan zirai atıkların balıklara ve balık tüketen isanlara da geçebileceğine dikkat çekiyor.

    Serap Ergene, “Araştırmalarda balıklar üzerinde suda ve sedimanda çeşitli pestit kalıntılara rastladık ve özellikle genetiği etkilemekte. Canlıların neslinin devamını etkileyeceği ve mevcut canlının yaşamı devam ederken kanser dahil birçok rahatsızlığa yola açacağı belirlenmiştir” diye konuştu.

    http://www.ntvmsnbc.com/news/454616.asp

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu