29.07.2008 Radikal
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu açıkladı: Türkiye'de tehlikeli atıklar konusunda bakanlık tarafından oluşturulmuş bir veri tabanı bulunmuyor.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel’in, tehlikeli katı atıklarla ilgili soru önergesini yanıtladı. Türkiye’de resmi olarak atık envanterinin 2004 yılında TÜİK tarafından yapıldığını ve 2004 yılı TÜİK verilerine göre 1.12 milyon ton tehlikeli atık oluştuğunu belirten Eroğlu, “tehlikeli atıklar konusunda Bakanlığımızca oluşturulmuş bir veri tabanı bulunmamakla birlikte; 2009 yılından itibaren LIFE-HAWAMAN projesi kapsamında, elektronik beyan sistemi yardımıyla atık envanteri oluşturulacaktır" dedi.
Bertaraf tesisleri
Eroğlu, Türkiye’de halihazırda kurulu bulunan tek tehlikeli atık bertaraf tesisinin Kocaeli’nin İzmit ilçesinde yer alan İZAYDAŞ olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra İzmir ili Aliağa ilçesinde yer alan PETKİM Petrokimya tesisine ait yakma ünitesinin kendi atıklarını bertaraf için kurulduğunu ve kapasitesinin yaklaşık 100 bin ton/yıl’lık kısmını diğer sanayicilerin kullanımı için kullandığını kaydetti. Mayıs 2008 itibariyle Bakanlıktan lisans alan nihai bertaraf ünitesi bulunan tesisleri ve kapasitelerini ise Bakan Eroğlu, şöyle sıraladı:
“İZAYDAŞ (depolama) 160 bin ton/yıl, İZAYDAŞ (yakma) 35 bin ton/yıl, PETKİM (yakma) 17 bin 500 ton/yıl, TÜPRAŞ (yakma) 7 bin 750 ton/yıl, ERDEMİR (depolama) 6 bin 84 ton/yıl, İSKEN (depolama) 11 bin ton/yıl"
Bakan Eroğlu, geçici çalışma izni/lisansı almış bulunan geri kazanım tesislerinin sayısını ise Mayıs 2008 itibariyle 206 olarak açıkladı.
11 tesisin lisans ve izni iptal edildi
Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında lisans verilen geri kazanım veya bertaraf tesislerinin, lisans şartlarına uyup uymadıklarının periyodik olarak ya da ani denetimlerle kontrol edildiğini ifade eden Bakan Eroğlu, bu kapsamda, geçici izni veya lisansı iptal edilen geri kazanım ya da bertaraf tesisi sayısının da 11 olduğunu bildirdi. Atıkların tehlikeli özelliklerinden bir ya da bir kaçını içerip içermediğini ölçebilen akredite laboratuarların Türkiye’de bulunmadığını belirten Eroğlu, TÜBİTAK-MAM tarafından yapılan ölçümlerin bakanlığı tarafından kabul edildiğini kaydetti. Eroğlu, Atıkların Düzenli Depolanabilme Kriterlerine göre ölçüm yapabilen ve bakanlığı tarafından yetkilendirilen 6 adet laboratuar bulunduğunu ifade etti. Eroğlu, tehlikeli atıkların taşınması için lisans almış kişi ve kuruluş sayısının toplam 328 olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Tıbbi atık 96 firma 162 araç, Akü-Pil 40 firma, 67 araç, Bitkisel atık yağ 24 firma, 94 araç, Tehlikeli Atık 168 firma 506 araç" (anka)
http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=890851&Date=30.07.2008&CategoryID=85
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013