YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 29 Temmuz 2008

Marmara Denizi Nasıl Öldürülür?

  • 28.07.2008 Milliyet

    Çorlu ve Çerkezköy’deki sanayileşmenin bedelini önce atıkların bırakıldığı nehirler, ardından da Marmara Denizi ödüyor

    Su kaynakları her geçen gün kuruyan ve kirlilik yüzünden kullanılamaz hale gelen Trakya’da, alarm çanları uzun zamandır çalıyor ama aldıran yok... Özellikle Çorlu ve Çerkezköy’deki aşırı sanayileşme nedeniyle başta Ergene olmak üzere dere ve nehirler artık açık bir lağım kanalına dönüştü.

    Çorlu’ya 20 kilometre, E-5 Çorlu Kavşağı’na bir kilometre uzaklıkta Marmara Denizi’ne artık kirlilikten katrana dönüşmüş olan simsiyah bir dere akıyor. Derenin taşıdığı evsel ve sanayi atıkları denizi siyaha boyayarak, Marmara’nın kirliliğini daha da artırıyor.

    ‘Zehir dereleri’

    TEMA yetkilileri, akan derenin daha önce kuru bir dere olduğunu, ancak son yıllarda Çorlu ile Marmara Denizi arasında kurulan yaklaşık 15-20 fabrikanın atıklarıyla ve evsel atıklarla beslenerek açık bir lağım kanalına dönüştüğünü ve denize aktığını söyledi. Çevreciler, “Istranca’dan tertemiz doğan Ergene, Trakya’daki sanayi ve evsel atıklar yüzünden Meriç’e bir lağım kanalı olarak karışıyor. Bu gidişle Trakya’nın verimli ovaları zehir ovasına dönüşecek ve tarım tamamen yok olacak” diye konuştu.

    2 yazlıkçıların ‘giderleri’ de Marmara'da

    Foseptikten denize

    Yazlıkçıların foseptiğini vidanjörle çeken özel şahıslar ile belediye, atıkları yazlıkçıların 1-2 kilometre uzağındaki dereye boşaltarak denizi ve sahili kirletiyor

    Marmara sahilindeki evlerin foseptiğini para karşılığı çeken, özel şahısların ve belediyenin vidanjörleri, atıkları yazlıkçıların 1-2 kilometre uzağındaki dereye boşaltarak denizi ve sahili kirletiyor.

    Yazlıkçıları isyan ettiren bu durumun en belirgin örneği Tekirdağ ili Marmara Ereğlisi’ne bağlı Yeniçiftlik beldesinde yaşanıyor. Kanalizasyonu taştığı için yazlıkçılara 3 bin YTL para cezası kesen belediye, sahildeki evlerden para karşılığı vidanjörlerle çektiği foseptiği, yazlıkların önünden denize akan dereye boşalttı. Denize asit köpüğü şeklinde akan dere, foseptik ve diğer atıklar nedeniyle kumsalı yosun, denizi mikrop yuvası haline getiriyor. Denize giren, soluğu hastanede alıyor.

    Vatandaşların isyanı üzerine gittiğimiz Yeniçiftlik’te, ters yöne hızla ilerleyerek trafik kurallarını ihlal eden vidanjörle karşılaştık. Sahildeki evlerden foseptiği çeken vidanjörlerin, atıkları, sahilden 1-2 kilometre uzaklaştıktan sonra, sitelerin içinden denize akan Meşe Deresi’ne boşalttıklarını görüntüledik.

    Vidanjör yarışları

    Sadece Yeniçiftlik beldesinde biri belediyeye ait, 9 vidanjör aralıksız çalışıyor. Tarımla uğraşan köylü, “daha kârlı olduğu” gerekçesiyle traktörünü satarak vidanjör aldığını söylüyor. Belediyenin 30 YTL’ye çektiği foseptiği, özel vijandörler 60 YTL’ye çekiyor ve yine yazlıkçıların bulunduğu denize akan dereye boşaltıyor.

    Vatandaş, sivrisinek, kanalizasyon kokusu ve mikrop saçan ortam nedeniyle isyan ediyor; evlerini satmak istediklerini ancak alıcı bulamadıklarını, denize girince de soluğu hastanede aldıklarını anlatıyor. Bazıları da, “Foseptik sızıntı yaptı diye belediye sitemize 3 bin YTL ceza kesti, peki belediyeyi kim cezalandıracak?” diye soruyor. 

    ‘Arıtma tesisi yetersiz’

    Olayı doğrulayan Yeniçiftlik Belediye Başkanı Kadir Ünal şunları söyledi: 

    “Beldemizde 30 bin konut var. Yazın 80 bin, kışın 8 bin insan yaşıyor. 35 bin kişilik arıtma tesisimiz var. Bir sitenin yıllık foseptik maliyeti 10 bin YTL. Bu parayı vermemek için kendileri de denizi kirletiyor. Arıtma tesisimiz yeterli değil ve deşarj sorunu var. Atıkları, bu nedenle dereye boşaltıyoruz. Sorun önümüzdeki hafta giderilecek.”

    http://www.milliyet.com.tr/Yasam/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&Kategori=yasam&ArticleID=971781&Date=28.07.2008&b=Marmara%20Denizi%20nasıl%20öldürülür?

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu