YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 29 Temmuz 2008

Konya'nın Atık Suyu 2 Yıldır Tuz Gölü'ne Ulaşmıyor

  • 28.07.2008 CNN Türk

    Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF)-Türkiye ve Aksaray Üniversitesi'nin (AÜ) yaptığı araştırmada Konya'nın günde yaklaşık 140 bin metreküplük atık suyunun 2 yıldır Tuz Gölü'ne ulaşmadığı ortaya çıktı.

    Konya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürü Ahmet Sorgun, yaklaşık 28.5 milyon dolara mal olacak Konya Atık Su Arıtma Tesisi'nin sonuna yaklaştıklarını, günde yaklaşık 140 bin metreküp atık suyun çok yakında arıtılacağını söyledi.
     
    Yıl sonunda faaliyete geçmesi planlanan arıtma tesisinin Konya kent merkezinden tahliye kanallarına verilerek Tuz Gölü Havzası'na akan atık suyu temizleyeceğini ifade eden Sorgun, tesis ile Tuz Gölü Havzası'nın kirlilikten kurtulacağını bildirdi.
     
    WWF-Türkiye Su Programı Alan Koordinatörü Çağrıdeniz Eryılmaz ise Konya'nın atık suyunu yıllarca Tuz Gölü'ne ulaştıran ana tahliye kanalında yaklaşık 60 kilometreden sonra su görülmediğini bildirdi.
     
    "Kuraklık nedeniyle çiftçiler arıtılmamış su kullanıyor"
     
    Yaptıkları araştırmada 2 yıldır yaz ve kış Tuz Gölü'ne bu tahliye kanalından su ulaşmadığını tespit ettiklerini vurgulayan Eryılmaz, "Kanalın Altınekin'e kadar olan bölümünde az miktarda su oluyor. Yetkililer yılda 50 milyon metreküp su işleyeceklerini söylüyor ama bu su nerede? Kuraklık nedeniyle çiftçiler bu kanaldan çektikleri arıtılmamış suyla ürünlerini suluyor. Genelde pancar ve sebzeler sulanıyor" dedi.
     
    Eryılmaz, inşası devam eden arıtma tesisinin tarımsal sulamada kullanılan suyu arıtmış olacağını belirterek, "İnsan ve çevre sağlığı açısından risk taşıyan bu suların tarımda kullanılması çok tehlikeli ancak önlem alınamıyor. Tuz Gölü'ne artık Konya kent merkezi dışında birçok ilçe ve beldenin atık suları ulaşıyor" diye konuştu.
     
    Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Semih Ekercin ise, Tuz Gölü'nü besleyen yeraltı suyunun azalması, yerüstü kaynaklarının kuruması nedeniyle son yıllarda büyük sıkıntı yaşandığını söyledi.
     
    Tuz Gölü'ne ulaşan Konya ana tahliye kanalında bile artık su bulunmadığını vurgulayan Ekercin, "Bu kanala kanalizasyon ile sanayi atıkları veriliyor. Yoğun şekilde ağır metal içeren bu sular sulamada kullanılıyor. Arıtmadan sonra tamamen sulamaya verilecek. Böylece gölü besleyen son kaynak da tamamen yok olacak. Bu durum gölün kurumasını hızlandıracak" dedi.

    http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_detay.asp?PID=318&haberID=485909

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu