YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 29 Temmuz 2008

Doğa Harikası Bafa’dan Kaçan Kaçana

  • 28.07.2008 Radikal

    MUĞLA - Son yıllarda eşsiz güzelliği yerine sanayi atıklarının yarattığı kirlilik ve balık ölümleriyle gündeme gelen Bafa Gölü için Milas Kaymakamlığı komisyon kurdu. Komisyon, koku, balık ölümleri ve atık sularla ilgili iddiaları araştıracak.
    Bafa, Muğla’nın Milas ilçesiyle Aydın’n Söke ilçesinin sınırları içerisinde bir doğa harikası idi. Ama göl çevresel problemler yüzünden cazibesini yitirmeye başladı.

    Gölde sanayi atıklarının yarattığı kirliliğe bağlı olarak geçen yıllarda başlayan balık ölümlerinin ardından, bu kez de çevreye yayılan pis koku köylülerle yöredeki turistleri kaçırmaya başladı. Milas Kaymakamlığı,  atıklarını göle bıraktığı gerekçesiyle bir zeytinyağı fabrikasına bugüne kadar 29 kez ceza kesti. Ama bu da ‘Ay Tanrıçası Selene’nin saçlarını tararken ayna olarak kullandığı’ iddia edilen gölün kaderini değiştirmeye yetmedi. İddiaya göre son 20 yılda DSİ’nin yaptığı kanaletler yüzünden göle akan nehir ve derelerin yönü değişince, Antik Hereklia Kenti’nin harabelerinin bulunduğu göl, oksijensizlik ve susuzluktan kurumaya başladı.

    Altı köyün hayat kaynağı

    Göl yakınındaki Kapıkırı Köyü’nün muhtarı Veli Çakır, “Yıllardır kaymakamlığa, valiliğe ve DSİ’ye yazı yazıyoruz. ‘Altı köy halkının geçimini sağladığı cennet göle akan nehirlerin, derelerin yönünü değiştirmeyin’ dedik, dinletemedik. Gölün yüzölçümü 50 kilometrekareye düştü. Göl yatağındaki yosunlar çürümeye başladı, etrafa pis bir koku yayılıyor, balıklar ölüyor. Göl kenarındaki pansiyon ve restorana gelen tatilciler kötü kokudan 5 dakika bile duramıyor” dedi. Akçalı Köyü Muhtarı Nedim Aslan da, gölde yaşayan canlı türünün 130’dan 45’e kadar düştüğünü anlattı.

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=890677&Date=29.07.2008&CategoryID=85

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu