YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Temmuz 2008

Balıklar Yapay Resiflerin Büyüsüne Kapıldı

  • 25.07.2007 CNN Türk

    Denizlerde balık çeşitliliğinin azalmasını engellemek ve avlanma amaçlı türlerin sayısını artırmak için başlatılan deniz dibi yapay resif projesinin, Ege kıyılarındaki 14 noktada balık populasyonunu yaklaşık iki kat artırdığı belirtildi.

    Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi, göç eden büyük balıklar için de Akdeniz'de ilk kez denenen uygulamayla Gümüldür kıyılarında yüzen yapay resif oluşturdu.

    Projeyle ilgili bilgi veren Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altan Lök, deniz dibinde oluşturulan resif projesinin mercan veya kaya gibi doğal resifleri taklit etme temeli üzerinde durduğunu söyledi.

    Japonların 200 yıldır uyguladığı sistemin Doğu Akdeniz kıyılarında da yaygınlaştırılması için ilk etapta deniz dibi resif projesi başlattıklarını söyleyen Lök, çeşitli mimari yapılara sahip beton blokları, kumlu, çamurlu, balığın çok az olduğu deniz diplerine yerleştirdiklerini belirtti.

    Bu resiflerin etrafında kısa sürede canlılık oluşmaya başladığını, tür çeşitliliğinin artışa geçtiğini ifade eden Lök, şu bilgileri verdi:

    "Çalışmayı ilk olarak Urla kıyılarındaki Hekim Adasında uyguladık. Tamamen deneme amaçlıydı. Burada 9 balık türü tespit edilirken, sadece bir yıl sonra tür çeşitliliği 18'e çıktı. TÜBİTAK destekli bir projeyle Çeşme Dalyanköy, Gümüldür ve Ürkmez'de de 200 beton bloktan oluşan resifler kurduk. Burada daha çarpıcı bir sonuca ulaştık.
     
    Deniz dibi canlılığının yok denecek kadar az olduğu bu kıyılarda resifin yerleştirilmesinden bir yıl sonra toplam 64 balık türü tespit ettik. Bu rakam, Türkiye'deki mevcut denizlerimizdeki kemikli balıkların yüzde 20'si demek.

    Kıyılardaki yerel yönetimler de projenin somut sonuçlarını gördü. Bugüne kadar deniz dibine hiç yatırım yapmayan belediyelerin dikkatini çektik. Ege ve Akdeniz kıyılarında şu ana kadar 14 noktaya deniz dibi resifi kurduk. Finansal kaynak bekleyen 6-7 proje var, 5 tane de yeni talep var."

    "Dalış turizmini doğurdu"

    Deniz dibi resiflerinin tür çeşitliliğinin artırmasının yanında yasa dışı avcılığı da engellediğini belirten Prof. Dr. Lök, su altındaki beton blokların troller için otomatik bir engel olduğunu ifade etti.

    Resiflerin dalış turizmi açısından da olumlu sonuçlarına işaret eden Lök, su altı canlılığının artmasıyla kıyılarına resif atılan bölgelerde dalış okullarının kurulmaya başladığını dile getirdi.

    Prof. Dr. Lök, su altında elde edilen başarıyı, göç eden açık deniz balıkları için yapılan yapay yüzey resif projesiyle devam ettirmeye çalıştıklarını belirtti.

    Malta ve Sicilya kıyılarında küçük çaplı araştırmalar bulunduğunu, ancak Akdeniz kıyılarında ilk kez yüksek teknoloji kullanılarak, bu kapsamda bir yüzen resif projesinin uygulandığını aktaran Lök, Gümüldür'ün 3 mil açığında deniz yüzeyinde kurulan resifte izleme çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

    TÜBİTAK ve Gümüldür Belediyesi desteğiyle yapılan bu projeyle açık deniz balıklarının küçük ölçekli av araçlarıyla avlanmasına imkan vermeye çalışacaklarını anlatan Lök, "Türkiye kıyılarında avlanması gereken ancak doğru yöntem bulunamadığı için avlanamayan bir çok tür bulunuyor.

    Yüzen yapay resiflerle kıyılarımız için yeni avlanma teknolojileri oluşturarak az avlanan balık türlerinin daha fazla avlanmasını amaçlıyoruz. Yüzeyde kurduğumuz metal platform, altında oluşturduğu küçük balık canlılığı nedeniyle göç eden balıkları kendisine çekecek.

    Burada yapacağımız izleme çalışmasıyla hangi türlerin bulunduğunu tespit edeceğiz. 2 yıllık izleme süreci sonrası bu kıyılarda (hangi balık türü vardır?) ve (en iyi av aracı hangisidir?) sorularına net yanıtlar verebileceğiz. Bu cevaplar balık türlerinin korunması açısından da hayati öneme sahip olacak."

    Prof. Dr. Altan Lök, projenin başarıya ulaşması halinde deniz dibindeki resiflerde olduğu gibi yüzey resiflerinin de Ege ve Akdeniz kıyılarına yayılacağını sözlerine ekledi.

    http://www.cnnturk.com/YASAM/haber_detay.asp?PID=303&HID=1&haberID=485212

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu