YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Temmuz 2008

Ormanların Yeni Kralı Artık Sincaplar

  • 25.07.2008 Taraf

    Adana Orman Bölge Müdürlüğü'nün, sorumluluğundaki bir milyon hektarlık alanda, riskli bölgelerin takibi amacıyla kurduğu “Sincap’’ adı verilen motorize ekip sayısı 62 kişiye çıkarıldı

    “Sincap’’ adı verilen motorize ekipler, sırtlarında taşıdıkları 15 litrelik tankları ile yangına ilk müdahaleyi gerçekleştirirken, kaçak orman kesimi, ormanlık alanda hayvan otlatma, köylünün bilgilendirilmesi gibi çalışmaları da başarıyla yürütüyor. Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, küresel ısınma ve iklim değişiklikleri ile artan orman yangınlarına karşı her türlü önlemi aldıklarını söyledi.

    Bu yıl bölgelerinde çıkan 50 farklı bölgedeki yangında, yaklaşık 80 hektarlık alanın zarar gördüğünü anımsatan Yılmaz, yangın sayısının fazlalığına rağmen, yanan alanın azlığının ise hızlı müdahale sayesinde gerçekleştiğini söyledi. Riskli bir bölgede görev yaptıklarını belirten Yılmaz, şöyle konuştu: “Bölge müdürlüğü olarak bir milyon hektar alanda, dokuz ayrı müdahale merkeziyle yangına hazır halde bekliyoruz. Müdürlük olarak, yangına yeterli müdahalede bulunmak için her türlü ekipmanımız mevcut ancak, bizim çalışmalarımızda en önemli silahımız personelimiz. Bir yangın sırasında ormancıları korkutan en önemli şey, geç müdahaledir. Bunu da oluşturduğumuz, hızlı ve atik olması nedeniyle de sincap adını verdiğimiz motorize ekibimiz sayesinde gerçekleştiriyoruz.’’

    Yaklaşık iki yıl önce birkaç kişi ile oluşturulan ekibin, sağlanan başarı ile 62 kişiye çıkarıldığını anlatan Yılmaz, ekibin, yangın çıkması muhtemel yerlerde görevlendirildiğini söyledi. Sincapların, herhangi bir alandaki küçük kıvılcımlara, hemen içerisinde ulaşabildiklerini ifade eden Yılmaz, sırtlarında taşıdıkları 15 litrelik tanklar sayesinde ise yangına ilk müdahaleyi de yaptıklarını da anlattı.

    Yılmaz, motorize sincap timinin sadece yangınla değil, ormana zarar veren her türlü etkenle mücadele ettiğini bildirdi. Sürekli hareket halindeki timin, kaçak orman kesimi, ormanlık alanda hayvan otlatanlarla da müdahale ettiğini anlatan Yılmaz, “Ekiplerimiz, yangın riski bulunmayan dönemlerde ise köylüler ile ormanlık alanlara gelen piknikçilere yangınların çıkış nedenleri hakkında bilgiler veriyor’’ dedi. Yılmaz, önümüzdeki yıllarda sincap timinin sayısını daha da artırmayı düşündüklerini de sözlerine ekledi.

    http://www.taraf.com.tr/haber.asp?id=13173

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu