25.07.2008 Taraf
Adana Orman Bölge Müdürlüğü'nün, sorumluluğundaki bir milyon hektarlık alanda, riskli bölgelerin takibi amacıyla kurduğu “Sincap’’ adı verilen motorize ekip sayısı 62 kişiye çıkarıldı
“Sincap’’ adı verilen motorize ekipler, sırtlarında taşıdıkları 15 litrelik tankları ile yangına ilk müdahaleyi gerçekleştirirken, kaçak orman kesimi, ormanlık alanda hayvan otlatma, köylünün bilgilendirilmesi gibi çalışmaları da başarıyla yürütüyor. Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, küresel ısınma ve iklim değişiklikleri ile artan orman yangınlarına karşı her türlü önlemi aldıklarını söyledi.
Bu yıl bölgelerinde çıkan 50 farklı bölgedeki yangında, yaklaşık 80 hektarlık alanın zarar gördüğünü anımsatan Yılmaz, yangın sayısının fazlalığına rağmen, yanan alanın azlığının ise hızlı müdahale sayesinde gerçekleştiğini söyledi. Riskli bir bölgede görev yaptıklarını belirten Yılmaz, şöyle konuştu: “Bölge müdürlüğü olarak bir milyon hektar alanda, dokuz ayrı müdahale merkeziyle yangına hazır halde bekliyoruz. Müdürlük olarak, yangına yeterli müdahalede bulunmak için her türlü ekipmanımız mevcut ancak, bizim çalışmalarımızda en önemli silahımız personelimiz. Bir yangın sırasında ormancıları korkutan en önemli şey, geç müdahaledir. Bunu da oluşturduğumuz, hızlı ve atik olması nedeniyle de sincap adını verdiğimiz motorize ekibimiz sayesinde gerçekleştiriyoruz.’’
Yaklaşık iki yıl önce birkaç kişi ile oluşturulan ekibin, sağlanan başarı ile 62 kişiye çıkarıldığını anlatan Yılmaz, ekibin, yangın çıkması muhtemel yerlerde görevlendirildiğini söyledi. Sincapların, herhangi bir alandaki küçük kıvılcımlara, hemen içerisinde ulaşabildiklerini ifade eden Yılmaz, sırtlarında taşıdıkları 15 litrelik tanklar sayesinde ise yangına ilk müdahaleyi de yaptıklarını da anlattı.
Yılmaz, motorize sincap timinin sadece yangınla değil, ormana zarar veren her türlü etkenle mücadele ettiğini bildirdi. Sürekli hareket halindeki timin, kaçak orman kesimi, ormanlık alanda hayvan otlatanlarla da müdahale ettiğini anlatan Yılmaz, “Ekiplerimiz, yangın riski bulunmayan dönemlerde ise köylüler ile ormanlık alanlara gelen piknikçilere yangınların çıkış nedenleri hakkında bilgiler veriyor’’ dedi. Yılmaz, önümüzdeki yıllarda sincap timinin sayısını daha da artırmayı düşündüklerini de sözlerine ekledi.
http://www.taraf.com.tr/haber.asp?id=13173
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013