YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Temmuz 2008

Rüzgar Enerjisinde Korkunç Depar Attık, 1'inci ya da 2'nci Olacağız

  • 27.07.2008 Hürriyet

    Türkiye'nin rüzgar enerjisinde 32 devlet arasında sonunculuktan 12'nci sıraya kadar yükseldiğini bildiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Ülkemizde enerji yatırımlarında büyük bir artış var. Daha önce Türkiye'de 5-6 büyük enerji yatırımcısı vardı, şimdi bu rakam 3 bine ulaştı. Rüzgar enerjisinde ya 1 ya da 2'nci olacağız" dedi.

    ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Memursen'e bağlı Enerji Bir-Sen'in düzenlediği "Enerji'de Neredeyiz" panelinde, Türkiye'nin enerjide geldiği yeri otaya koyan örnekler verirken, "Rüzgar enerjisinde sonuncuyduda korkunç depar atan bir Türkiye var" ifadesini kullandı. Bakan Güler, Türkiye'de enerji yatırımcısı sayısının 3 bine ulaştığını, yeni çıkarılan Elektrik Piyasası Kanunu ile herkesin yatırımcı olabileceğini söyledi.

    Rüzgar esti, biz es geçtik

    Görevde bulundukları 6 yılın 5 yılını işin mimarisine ayırdıklarını, bu dönemde (iş yapmıyorlar) diye çok da eleştiri aldıklarını kaydeden Güler, şöyle devam etti:

    "Herşeyi bilimsel ve teknik bir baza oturttuk. Bugün meyvelerini toplamaya yetişemiyoruz. Enerjide yanlış yönde giden treni, rayları çevirerek yenilenebilir enerjiye yöneltiyoruz. Rüzgar esiyordu, biz es geçiyorduk. Rüzgar enerjisinde 32 devlet arasında Avrupa sonuncusuyduk. Bugün 12'nci sıraya geldik. Ya 1'inci, ya da 2'nci olacağız. Rüzgarda korkunç depar atan bir Türkiye var."

    Kiremit yerine güneş pili

    Geçmişte Türkiye'de 5-6 büyük enerji yatırımcısı olduğunu da hatırlatan Güler, şöyle devam etti: "Şimdi bu rakam 3 bine ulaştı. 5-6 büyük yatırımcıdan 3 bin yatırımcıya... Yeni kanunla evinin üzerine kiremit yerine güneş pillerini koyan herkes yatırımcı olacak. İhtiyacının fazlasını da bize satacak. Bizim bakanlıkta irili ufaklı 60 bin ihale yapıldı. Şimdi 1-2'sinde ufak tefek sıkıntı çıkıyor. En kurak yazlardan birini yaşıyoruz ama sorun yok. Avrupa'da enerji tüketimi her yıl yüzde 1-1,5 artıyor. Bizde yüzde 8,5 artıyor. Antalya gibi bazı bölgelerde ise yüzde 20 artıyor. Elektrik Piyasası Kanunu ile birlikte 500 kilovatın üzerinde herkes kendi yatırımını yapacak. 500 kilovat hemen hemen 150 daire yapar. Bunun elektriğini üretebilir ve kamuya satabilirsiniz."

    Güler, diğer enerji kaynakları hakkında bilgi verirken de, Türkiye'nin geçen sene ürettiği enerjinin 2 katı güneş enerjisi potansiyeli bulunduğunu anlattı ve 2009'un Karadeniz'de petrolde sondaj yılı olacağını bildirdi.

    23 Temmuz günü Türkiye elektrik tüketim rekoru kırdı

    İstanbul'da gölgede 35 santigrat derece olan ve yüzde 85 nemle birlikte 40 dereceyi bulan sıcağın yaşandığı 23 Temmuz Çarşamba günü, Türkiye'de "elektrik tüketim rekoru" kırdı. Klimaların çalıştırılması ile rekora giden tüketimin, günlük 631 milyon 401 bin kilovat saate (kWh)ulaştığı bildirildi. Bu arada, Türkiye'de yılın ilk 6 ayında (Ocak-Haziran) yaklaşık 99 milyar 448 milyon 723 bin 787 kilovat saat (kWh) elektrik enerjisi üretildi, 99 milyar 378 milyon 81 bin 600 kWh enerji de tüketildi. Böylece elektrik üretimi, talebi karşılamış oldu. Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) verilerine göre, yılın ilk 6 ayında elektrik üretimi önceki yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 7.9, tüketimi ise yüzde 8.9 oranında arttı. Üretimin yaklaşık 38,1 milyar kWh'lık bölümü kamu şirketi olan Elektrik Üretim Anonim Şirketine (EÜAŞ) ait santrallerden, 11.1 milyar kWh'sı EÜAŞ'ye bağlı ortaklıklardan, 20.9 milyar kWh'sı yap-işlet santrallerinden, 12 milyar kWh'sı serbest üretim santralleri, 8 milyar kWh'sı da otoprodüktörler yoluyla gerçekleşti.

    Söz konusu dönemde İran, Bulgaristan, Azerbaycan ve Yunanistan'dan toplam 417,3 milyon kWh elektrik satın alındı; Irak, Gürcistan ve Suriye'ye ise toplam 487,8 milyon kWh elektrik satıldı.

    http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=9524391&tarih=2008-07-27

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu