YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Temmuz 2008

Yatağan'daki Zeytin Ağaçları Kurtuluyor

  • 25.07.2008 Radikal

    DATÇA - Muğla'nın Yatağan İlçesi Yeşilbağcılar Beldesi'nde, kömür çıkarmak için Türkiye Kömür İşletmeleri'nin kamulaştırdığı araziler üzerindeki zeytin ağaçlarının yakacak yapılmasına gönlü razı olmayıp 1500'ünü 600 bin YTL harcayarak kurtaran Datçalı işadamı Timur Kabaklarlı, devleti de harekete geçirdi.

    Datça Kaymakamı Mustafa Kaya ve Yeşilbağcılar Belediye Başkanı AKP'li Mesut Mavi, yeni sökülecek 10 bin zeytinin hazine arazilerine dikilmesi için araştırma yapacaklarını bildirdi. Kurtardıkları arasında bulunan 17.5 metre çapındaki bin yıllık zeytin ağacını Datça Kaymakamlığı'na hediye eden Timur Kabaklarlı, “Yüzlerce telefon aldım, çok mutluyum. Geride kalan ağaçlar için yine parasal destek sağlayacağım” dedi.

    İstanbul’da iki inşaat şirketinin sahibi olan, Datça ve Bodrum'da ise otellerle devre mülkler yapan Timur Kabaklarlı (sağda), otomobiliyle Bodrum’a giderken, Yeşilbağcılar Beldesi'nde çok sayıda zeytin ağacının işmakineleriyle köklerinden sökülüp kesildiğini gördü. Kabaklarlı, işçilerden, zeytin ağaçlarının kömür havzasında kaldığından kesilip arazinin temizlendiğini öğrenince köylülerle irtibata geçip, 600 bin YTL vererek satın aldığı 1500 zeytin ağacını özel yöntemlerle köklü olarak söktürüp Datça'da özel olarak yaptırdığı dev saksılara diktirdi. Yaşadığı Datça'da kendilerine ait araziye 700 zeytin ağacı diken Kabaklarlı, geriye kalanları bakımını üstlenecek herkese sembolik bir rakamla vereceğini açıkladı.

    Herkesten destek gördü
     
    Gazete ve televizyonlarda haberi duyan ve okuyan doğaseverler harekete geçti. Ağaçları satın almak isteyenler Timur Kabaklarlı'yı aradı. Gösterilen ilgiden çok memmun olduğunu belirten Timur Kabaklarlı, “Teşekkür eden doğa dostları, okullarına davet edip plaket vermek isteyen eğitim görevlileri, Zeytinciler Derneği yetkilileri, satın almak isteyenler aradı. Yurtdışından bile destek olmak için arayan oldu. Herkese desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

    Bu gelişmelerin ardından Datça Kaymakamı Mustafa Kaya ve Yeşilbağcılar Belediye Başkanı Mesut Mavi bundan sonra sökülecek 10 bin zeytinin hazine arazilerine dikilmesi için araştırma yapacaklarını bildirdi.

    Kaymakam Mustafa Kaya “Araştırma için gerekli müracaatları yapacağım. Çünkü bu ağaçların yaşaması gerekiyor. Datça'da uygun hazine arazisi bulabilirsek zeytinleri dikmeye başlayacağız” dedi.

    Yeşilbağcılar Belde Belediye Başkanı Mesut Mavi de “Kömür çıkarmak için şimdiye kadar yaklaşık 25 bin dönüm arazi istimlak edildi. Üzerinde de toplam 25 bin adet zeytin ağacı köklenecek. Bunların bir kısmı başka alana taşındı, bir kısmı kesildi, bir kısmını Timur Bey satın alarak kurtardı. Burada hazineye ait arazi bulursak geride kalan zeytin ağaçlarının büyük bir bölümünün nakledilmesi için çalışma yapacağım” diye konuştu.

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=890255&Date=28.07.2008&CategoryID=85

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu