19.07.2008 Radikal
BAYRAMİÇ - Çanakkale’nin Bayramiç İlçesi'ne bağlı Kutluoba Köyü'nde, son 10 günde, 2’si evin içine, 1’i evin bahçesine ve 1’i de ağıla olmak üzere 4 yılan girdi. Bir yılan ise yolda yürüyen kadının önüne çıktı. Büyük panik yaşayan köy halkı, yılanların peşine düştü. Köylülere saldırmayan yılanların aç ve susuz kaldıkları tahmin ediliyor.
Kutluoba Köyün’deki panik 10 gün önce ilk olarak Firdevs Balkan’ın (55) evine giren yılanla başladı. Eşi İsmail Balkan’ın (59) evde olmadığı sırada oturma odasında minderin altına doğru bir yılan geçtiğini gören Firdevs Balkan çığlık çığlığa kendini dışarı attı. Meydandaki kahveye doğru koşan kadının feryatları üzerine, Hasan Yılmaz (18) yardımına koştu. Kürekle eve doğru koşan genç, 1.5 metre boyundaki yılanı öldürdü. Köyde herkes bu olayı konuşurken, ikinci yılan vakası da bir gün sonra yaşandı. Bu kez, Fatma Yalçın (60) mutfaktaki dolabın arkasında yılan görünce durumu eşi Selahattin Yalçın’a (65) haber verdi. Yalçın, yılanı av tüfeğiyle iki el ateş edip öldürdü.
Köyde panik var
Aynı gün gözlerinden ameliyat olan ve iyi göremeyen Münevver Yıldırım'ın bacaklarına dolanan yılan da eşi Hüseyin Yıldırım tarafından tüfekle vurularak öldürüldü. Yaşanan yılan vakaları köyde panik yarattı. Sıcak havalara rağmen, kapılarını ve pencerelerini açmamaya gayret eden Kutluoba köylüleri, tarla ve bahçelerde yılanların peşine düştü. Bu kez de Hüsnü Çakır’a (50) ait büyükbaş hayvanların kaldığı ağılda yılan görüldü. Boyu 2 metreye ulaşan yılanı öldürmek için tüfeğini almaya gittiğini anlatan Çakır, “Döndüğümde yılan yok olmuştu. Çok ürkütücüydü” dedi.
Köyün içinden geçen asfalt yolda yürüyen Saime Sezer'in (58) karşısına çıkan yılan ise korkuları iyice artırdı. Kadın, yolda çöreklenip bekleyen yılandan koşarak kurtuldu.
Yılanlar çaresiz Köylüler, yılanların susuz ve aç kalmaları nedeniyle köye gelmeye başladıklarını belirterek, “Bu yıla kadar köyümüzde böyle bir durumla karşılaşmadık. İlk olayı önemsememiştik. Ancak birkaç gün arayla 5 ayrı vakanın yaşanması bizi tedirgin etti. Evimizde rahat uyuyamaz hale geldik. Tek sevindirici tarafı şu ana kadar bir kişiye bile zarar vermiş olmamaları. Ancak bu durum karşısında ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.
Veteriner Hekim Onur Kemal Kocabıçak ise “Özellikle tarla farelerini yiyerek beslenen yılanlar, bölgede fare sayısının azalmasıyla aç kalmış ve yiyecek bulmak için köye inmiş olabilir” diye konuştu. (dha)
http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=889276&Date=21.07.2008&CategoryID=85
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013