YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Temmuz 2008

Küresel Isınma Orman Yangınlarını Arttırıyor

  • 11.07.2008 bianet

    Küresel iklim değişikliği orman yangınlarını da tetikliyor. Kantarcı, “Türkiye’de sıcaklık 2 derece arttı. Küresel ısınmanın neden olduğu sıcaklık artışıyla çalı çırpı iyice kuruyor.”

    Mersin’in Gülnar ilçesinde 2 kişinin ölümüne neden olan yangın, 7 Temmuz Pazartesi günü 12:00’de başlayıp 2 gün sonra ancak kontrol altına alınabildi.

    Üç bin hektara yayılan yangında birçok kişi dumandan zehirlenirken civardaki köyler boşaltıldı.

    1 yılda 681 yangın

    Çevre ve Orman Bakanlığı’na göre Türkiye’de orman yangınlarının yüzde 99’u insan kaynaklı.

    Bu yıl ocak-temmuz arasında 681 orman yangını çıktı, bin 400 hektar orman alanı yandı.

    bianet, Türkiye’de ve dünyada meydana gelen orman yangınlarında iklim değişikliğinin etkisini ve korunma yollarını İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nden emekli Prof. Dr. Doğan Kantarcı’ya sordu.

    “Sıcaklık artışıyla çalı çırpı iyice kuruyor”

    Küresel ısınmanın, orman yangınlarındaki artışın nedenlerinden biri olduğunu söyleyen Kantarcı; “Türkiye’de sıcaklık 2 derece arttı. Özellikle güney bölgelerde temmuz ayında sıcaklık en üst seviyelere ulaşıyor ve tek bir kıvılcım yangına neden oluyor. Küresel ısınmanın neden olduğu sıcaklık artışıyla çalı çırpı iyice kuruyor.Rüzgarın etkisiyle zaten çok hızlı bir şekilde yayılan yangına müdahale etmek iyice zorlaştı" dedi.

    “Bölgeye gidene kadar yangın yayılmış oluyor”

    Türkiye’de yangından korunma sistemini sorduğumuz Kantarcı, dağ ve orman yolundan yangın bölgesine ulaşmanın zorluğunun altını çiziyor:

    “Yangın gözlemleme kuleleri her yeri izler ve yangını gördüğü an harekete geçer.Ama yangın bölgesine gidecek ekibi toparlayıp oraya ulaşmak zaman alıyor ve bölgeye gidene kadar yangın yayılmış oluyor.”

    Kantarcı,  Türkiye’de varolan  koruma sisteminin yeterli olduğunu , buna ek bir önlem olarak yukarı bölgelerdeki su havuzlarından acil durumlar için küçük bentlerle su biriktirilebileceğini bunun dışında da alınabilecek bir önlem bulunmadığını belirtiyor.

    Önlemler için finansal kaynak ayrılmalı

    Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye,  Akdeniz Havzası’nda orman yangını sezonunun uzayacağı ve daha yıkıcı yangınlar konusunda alınacak önlemleri şöyle sıralıyor;

    Ormanlardan geçen ve yangına neden olan enerji nakil hatlarının yeraltına alınması, eğitimli personel sayısının artırılması, yangın söndürme uçakları ve ekipmanlarının sayılarının artırılması, bunlar için gerekli finansal kaynağın ayrılması, orman köylüsünün ormana sahip çıkacak şekilde eğitimler verilmesi ve değişim yaratılması.

    http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/108284/kuresel-isinma-orman-yanginlarini-arttiriyor

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu