29/06/2008 -Radikal
19 yıl önce İzmir Aliağa'da kurulmak istenen termik santrali önleyen çevreciler yine meydanlara çıktı. Gencelli sahilinde yapılan mitingde yükselen ses aynıydı: Yine izin vermeyeceğiz
İZMİR - Aliağa ilçesine bağlı Çakmaklı Köyü sınırları içerisinde yapılması planlanan termik santrale karşı mücadele 19 yıl aradan sonra ikinci kez başladı. ENKA'nın bölgeye termik santral yapmasına karşı çıkan yaklaşık 2 bin 500 kişi, Çakmaklı Köyü yanındaki Gencelli sahilinde düzenlenen mitingte bir araya geldi.
ENKA Enerji Grubu'nun Aliağa ile Foça arasındaki bölgede termik santral kurmak için çalışmalara başlaması üzerine Aliağa Termik Santrali'ne Karşı Platform tarafından Gencelli sahilinde miting düzenlendi. Mitinge, CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol, CHP İl Başkanı Kemal Karataş, İzmir İl Genel Meclisi'nin CHP'li üyeleri, yazar Hüseyin Yurttaş, Yeni Foça, Eski Foça, Menemen, Gerenköy, Helvacı belediye başkanları, termik santralin yapılacağı Çakmaklı Köyü'nün çevresinde bulunan Horozgediği, Kozbeyli köyleri muhtarları, bazı CHP ilçe teşkilatı başkanları, Gencelli sakinleri, yörede yaşayan köylüler, TMMOB'ne bağlı mühendis odalarının İzmir şubelerinin temsilcileri Aliağa Çevre Platformu üyeleri, İzmir, Bergama, Aliağa, Menemen, Çiğli, Muğla ve İstanbul'dan gelen çevreciler katıldı.
'Kirlilik had safhaya ulaştı'
Tiyatroevi Tiyatro Grubu'nun termik santrali konu alan Hacivat Karagöz oyununun ardından Platform adına konuşan yazar Hüseyin Yurttaş, insanların yaşam hakkını savunan termik santral mücadelesinin, yıllar sonra yeniden başladığını söyledi. Aliağa'da kirliliğin had safhaya ulaştığını anlatan Yurttaş, “Yörenin daha fazla kirliliği kaldıramayacağına dair iki ayrı üniversitenin raporu olmasına rağmen yeniden termik santral girişimi ile karşı karşıyayız. Danıştay'ın 19 yıl önce verdiği karara rağmen insan yaşamı, doğa, tarım, balıkçılık ve turizm ciddi tehdit altındadır. ENKA'nın yapmak istediği termik santral bir başlangıç, eğer bu mücadeleyi kaybedersek kurulmayı bekleyen daha dört termik santral var” diye konuştu.
'19 yıl önce kazanıldı'
Aynı yerde başka bir firmanın termik santral kurma girişimine karşı 19 yıl önce verilen mücadelenin o dönemde kazanıldığını belirten CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol, yine benzer bir girişimin sözkonusu olduğunu belirtti. Yeni başlayan mücadelenin de mutlaka kazanılacağını vurgulayan Anadol, “Termik santral kurmak istedikleri yerlere bakın. Dünya incisi Gökova, Gencelli ve Amasra. Biz hayır deyince bize ‘sanayi düşmanı’ diyorlar. Beyler haddinizi bilin, sanayileşmek enayileşmek değildir. Referandum hastası siyasetçilerimiz var. Bunların başını da Başbakan çekiyor. Yüreğiniz varsa gelin referandum sandığını Gencelli'ye kurun bakın termik santral istiyorlar mı istemiyorlar mı? Gencelli'ye termik santral kurulmasına burada balıkçılık yapan, tarımla uğraşan, buradan denize girenler karar verir, ENKA değil” dedi. Anadol, ENKA'nın termik santral projesine karşı Danıştay 12'nci Dairesi'nde dava açıldığını da sözlerine ekledi.
'Sesizimi yükselteceğiz'
Foça'nın Türkiye'de bulunan 14 Özel Çevre Koruma Bölgesi'nden biri olduğunu ifade eden Foça Belediye Başkanı CHP'li Gökhan Demirağ da “19 yıl önce karşı çıktık olmadı, bugün de buradayız karşı çıkıyoruz, yine olmayacak. Foça’nın özel bir durumu var. Foça 1989 yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi. Bunun nedeni temiz deniz ve temiz doğa. Çünkü yöremizde Akdeniz fokları yaşıyor. Çevre ve Orman Bakanlığı geçen yıl Bakanlar Kurulu kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi’ni genişletti. Termik santrale hayır diyoruz ve bundan sonra da sesimizi yükselteceğiz” dedi.
Yeni Foça Belediye Başkanı CHP'li Osman Yurtsever ise termik santralin yapılacağı alanın Aliağa sınırlarında görünmesine karşın Foça'ya yakın olduğunu ifade ederek, “Hem Foça'yı turizm bölgesi ilan edeceksin hem de yanı başına ağır sanayi bölgesi kuracaksın. Termik santralin kirliliği sadece Aliağa'yı etkilemeyecek, tek kazancı turizm olan bizleri etkileyecek” diye konuştu.
CHP İzmir İl Başkanı Kemal Karataş da “Doğayı öldürerek, bitkiyi yok ederek insan yaşamını hiçe sayarak sanayi ve çağdaşlık olmaz. Burada bir çocuğun rahatsızlanması belki de milyonlarca YTL harcanarak giderilemeyecek. Bu artık bir kurtuluş savaşıdır. Kurtuluş savaşı kadar önemli bir mücadeledir Termik santral istemiyoruz” dedi.
Yörede yaşayanların termik santral hakkındaki görüşlerini bildirmeleri ve mitinge katılanların ‘Termik santrale hayır, temiz enerjiye evet’, ‘Termik santral istemiyoruz’, ‘Havamızı bozmayın’ sloganlarının ardından miting olaysız sona erdi.
Miting sırasında, bölgedeki ilçe ve beldelerde devam eden ‘Termik Santrale Hayır’ imza kampanyasına platformun yanında kurulan stantta devam edildi. Toplanan imzaların İzmir Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne iletileceği belirtildi.(dha)
detaylı bilgi için: http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=885859&Date=30.06.2008&CategoryID=85
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013