21.06.2008 CNN Türk
Ünlü çevre analisti Lester R. Brown, Grönland ve Antartika'daki buzul tabakalarının erimeleri durumunda deniz düzeyinin yaklaşık 12 metre yükseleceğini ve bu durumun da milyarlarca mültecinin doğmasına neden olacağını söyledi.
TEMA Vakfı'nın 15'inci kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında Santralistanbul'da düzenlenen "Uygarlığı Kurtarmak İçin Harekete Geçmek" başlıklı konferansta konuşan Lester R. Brown, dünyada yaşanan gıda sorunu ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi. Geçmiş dönemlerde bu denli bir gıda sorununun yaşanmadığını dile getiren Brown, dünya uygarlığının bu anlamda tehdit altında olduğunu, gıdanın hem ihraç hem de ithal eden ülkeler açısından olumsuz sonuçlar doğurduğunu anlattı.
Çevre kirliliği ve küresel ısınmanın önüne geçilmesi konusunda yapılması gereken çok şey olduğunu belirten Brown, insanların su sıkıntısı ve toprak erozyonuyla mücadele ettiklerini, Haiti'de yaşanan erozyonun üretimi düşürdüğünü bildirdi.
Küresel ısınmanın, gıda ihtiyacı artmasına karşın gıda üretimini düşürdüğünü ifade eden Brown, Japonya'daki pirinç tarlalarındaki üretimin sürekli düşme eğilimi gösterdiğini kaydetti.
Brown, "Grönland ve Antartika'daki buzul tabakaları erirse, deniz düzeyi 12 metre yükselecek. Bu durum da milyarlarca mültecinin doğmasına neden olacak. Bu nedenle büyük bir seferberliğe ihtiyacımız var. Toplumun tek vücut olması gerekiyor" dedi.
2020 yılına dek karbon emisyonunun yüzde 80 oranında azaltılması gerektiğini vurgulayan Brown, ekonomilerin doğal destek sistemlerini kullanması gerektiğini vurguladı.
Brown, karbon emisyonunun azaltılması için dünyadaki enerji verimliliğinin artırılması ve milyarlarca ağaç dikilmesi gerektiğine de dikkati çekti.
Yenilenebilir enerji kaynakları konusuna da değinen Brown, dünyanın iklim dengesini bozmadan yeterince enerji üretecek kaynaklara sahip olduğunu, nükleer santrallerin ekonomik olarak cazip olmadığını, kimi ülkelerin, bu durumu nükleer silaha geçiş olarak kullandığını da sözlerine ekledi. Bakan Güler: "Güneş enerjisi kapasitemiz, tükettiğimizin 2 katı" Aynı konferansta konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Türkiye'nin güneş enerjisi kapasitesi, şu anda tükettiği enerji miktarının 2 katıdır" dedi.
Bakan Güler, bakanlık olarak yenilenebilir enerji olan rüzgar, güneş ve jeotermal alanlarında önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Türkiye'nin güneş enerjisi kapasitesinin, şu anda tükettiği enerji miktarının 2 katı olduğunu ifade eden Güler, Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyelini tamamıyla kullanması halinde, ürettiği elektriğin 2 katı kadar üretim yapabileceğini bildirdi.
Ancak bu konuda maliyet sorunu bulunduğunu dile getiren Güler, şöyle devam etti:
"Var mı dünyadaki bütün idealistler? Şu silahlanmaya ayrılan paranın bir kısmını buraya aktaralım da bundan güneş enerjisi ve çevre dostu enerji alanları kuralım. Bu noktada reaksiyonel olmaktan ziyade aksiyonel olmamız gerekiyor. Onun için buradaki kararları hükümetler veya enerji bakanları vermiyor, 6 milyar insan verecek. Bu noktada kendimizi sorgulamamız gerekiyor."
Güler, silahlanmaya harcanan paralardan bir miktar ayrılıp fon oluşturulması halinde, Türkiye'nin burada güneş enerjisini çok rahatlıkla kullanabileceğini, çok iyi bir model ve uygulamada da dünyaya örnek olabileceğini kaydetti.
Bakan Güler, Kurtuluş Savaşı ile dünyaya iyi bir örnek oluşturan Türkiye'nin, "Enerji Kurtuluş Savaşı"nda da çevreye duyarlı uygulamalarla aynı örneği oluşturabileceğini söyledi.
Türkiye olarak, tozlu raflardaki değerler olan vicdan, vefa ve kanaat gibi ögelerin gün yüzüne çıkarılması gerektiğini belirten Güler, bu 3 kavramdan kastının; çevreye karşı vefa, aç gözlü olmaya karşı kanaat ve vicdan olduğunu, bu 3 değerin çevreyle birleştirilmesi gerektiğini aktardı.
Türkiye'nin rüzgar alanındaki politikalarına da değinen Güler, bakanlık olarak Türkiye'nin rüzgar atlasını çıkardıklarını, bu ay içerisinde 3 rüzgar enerjisi tesisinin hizmete gireceğini anlattı.
17 megavat ile başladıkları rüzgar tribünleri enerjisinde 240 megavata ulaştıklarını, yıl sonunda da 440 megavatı hedeflediklerini dile getiren Güler, jeotermal enerji alanında Avrupa'da 1'inci, dünyada ise 7'nci olan Türkiye'nin, bu alanda da önemli gelişmeler kaydettiğini vurguladı.
Bakan Güler, doğal gaz santrallerinin ve iyi çalıştırılmaması halinde kömür santrallerinin karbondioksit ürettiğini belirterek, önemli olan şeyin, bunların çevreye zarar vermeyecek boyutlarda tutulması olduğunu kaydetti.
Hafta sonunda, petrol üreticisi ve tüketicisi ülkelerin bir araya geleceği Cidde'deki toplantıya katılacağını ifade eden Güler, toplantıda, 21 dolardan 140 dolara çıkan petrol konusunu tartışacaklarını bildirdi. http://www.cnnturk.com/BILIM_TEKNOLOJI/BILIM/KURESEL_ISINMA/haber_detay.asp?PID=1600&haberID=472627
Bilim insanları yıkılan binalardan elde edilecek çimentoyu geri dönüştürebilecek bir yöntem...
Antik Antarktika buzunun ayrıntılı kimyasal analizi yapıldı. Buna göre günümüzün atmosferik artış...
Avrupalı çiftçilerin geniş çaplı protestolarına ve bu eylemlerin altında yatan nedenlere kısa bir...
Okyanus ısısı, deniz seviyesi ve buzul kaybı: WMO raporu, 2023'ün iklim rekorlarını nasıl kırdığını...
Avrupa'daki UNESCO Mirası alanları, iklim değişikliği nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya.
Bozcaada Caz Festivali, adada yarattığı ekonomik ve sosyal etkinin yanı sıra geliştirebileceği Caz...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi'nin ‘Ulaştırma Sektörü Dönüşümü: Elektrikli Araçların Türkiye Dağıtım...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013