21.06.2008 Milliyet
Kimyasal ve ağır metallerle çalışan birçok sanayi kuruluşunun konut alanlarıyla iç içe girdiği, yapılan araştırmalara göre kanser nedeniyle ölüm oranı dünya ortalamasının üç katına çıkan Dilovası’nda kirlilik hüküm sürmeye devam ediyor.
Çevredeki yerleşim alanlarının, çöplüklerin ve henüz arıtma tesisi olmayan fabrikaların atıklarıyla beslenen Dil Deresi, biriktirdiği zehri Marmara Denizi’ne akıtıyor. Derenin çevresinde inekler otluyor, zehirli su içiyor. Dilovası Organize Sanayi Bölgesi’nin yapacağı arıtma tesisi ile Gebze’nin atıklarının dereye akmasını önleyecek olan belediye arıtma tesisinin ise 1.5 yıl sonra devreye girmesi bekleniyor.
Bir tek temiz su yok
Kocaeli Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Dilovası’nda her üç ölümden birinin nedeni kanser. Dilovası halkı, kirliliğin sağlıklarını tehdit ettiğini belirtirken, sanayiciler sorunların büyük bölümünün çözüldüğünü, kirliliğin nedeninin ise sanayi olmadığını iddia ediyor. Dilovası’nın içinden geçen Dil Deresi ise kirliliğin ulaştığı boyutu gözler önüne seriyor.
Marmara Denizi’ne bağlanan derede olmayan tek şey temiz su. Fabrikalardan gelen atıklar, derenin rengini gökkuşağına çevirirken, Gebze’den gelen çöp ve evsel atık kirliliği de, dereyi zehir yuvasına çeviriyor. Buna rağmen çok sayıda büyükbaş havyan, pislik yuvası haline gelmiş dere yatağında otluyor, kimyasal ve atıklara bulanmış sudan içiyor. Bazı fabrikalardan sızan atıklar ise gündüz saatlerinde bile açıkça görülüyor.
Kanser yuvası
Dilovası’nda yaşamını sürdürenlere göre, bölge artık bir kanser yuvası. 20 yıldır bölgede yaşayan ve bir kahvehanede çalışan İsmet Sağlam, 5 yıldır veremle mücadele ediyor. Ağrı’dan Dilovası’na geldiğinde bölgenin güzel bir yerleşim yeri olduğunu belirten Sağlam, bugün çaresizlik içinde burada yaşamaya çalıştıklarını söylüyor. Sağlam, “Dilovası’nda yaşayanların yüzde 90’ında hastalık var. Bölgeye zehir saçılıyor” diyor. 58 yaşındaki Alaattin Eker ise, küçük yaştaki çocuğunun bile ciğerlerinde sorun görülmeye başlandığını, eşinin evin dışına astığı çamaşırları biraz fazla bekletmesi halinde yeniden yıkamak zorunda kaldığını vurguluyor.
Arıtma tesisi 16 ay sonra devreye girecek
Dil Deresi’ndeki kirliliğin nedeni, bölgedeki sanayicilere göre Gebze, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yetkililerine göre ise fabrikalar. Dilovası Organize Sanayi Bölgesi (DOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türker, bölgedeki fabrikaların büyük bölümünde arıtma tesisi olduğunu, az sayıda ufak tesislerden dereye atık bırakıldığını savunuyor.
Gebze kaynaklı iddiası
Türker, yapımı süren ve 16 ay sonra devreye girmesi beklenen DOSB arıtma tesisinin ise, tüm tesislerin atıklarını arıtacağını, ancak Gebze’den kaynaklandığı iddia edilen deredeki atıklar için bir şey yapamayacaklarını belirtiyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise, DOSB arıtma tesisinde evsel atıkların da ücret karşılığı arıtılması için anlaşma yaptıklarını belirtiyor. Belediyeye göre, derede Gebze’den kaynaklanan evsel ve çöp alanı kaynaklı atıkların oranı çok az. Önemli bölümü fabrikalardan kaynaklanıyor. Belediye, Gebze’deki atıklar için de 1.5 yıl içinde ayrı bir arıtma tesisini hizmete sokmayı planlıyor.
Dere bölgesindeki en büyük tesislerden birisi olan Polisan’ın Sağlık Emniyet Çevre Müdürü Akif Çengel, atıklarını kendi arıtma tesislerinde arıttıktan sonra dereye verdiklerini vurguluyor. Çevre ve Orman Bakanlığı ise, tüm OSB’lere arıtma tesislerini tamamlamaları için Mayıs 2009’a kadar yasal süre verildiğini belirtiyor.
http://www.milliyet.com.tr/default.aspx?aType=HaberDetay&Kategori=yasam&ArticleID=878898&Date=21.06.2008&ver=04
Bilim insanları yıkılan binalardan elde edilecek çimentoyu geri dönüştürebilecek bir yöntem...
Antik Antarktika buzunun ayrıntılı kimyasal analizi yapıldı. Buna göre günümüzün atmosferik artış...
Avrupalı çiftçilerin geniş çaplı protestolarına ve bu eylemlerin altında yatan nedenlere kısa bir...
Okyanus ısısı, deniz seviyesi ve buzul kaybı: WMO raporu, 2023'ün iklim rekorlarını nasıl kırdığını...
Avrupa'daki UNESCO Mirası alanları, iklim değişikliği nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya.
Bozcaada Caz Festivali, adada yarattığı ekonomik ve sosyal etkinin yanı sıra geliştirebileceği Caz...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi'nin ‘Ulaştırma Sektörü Dönüşümü: Elektrikli Araçların Türkiye Dağıtım...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013