YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Haziran 2008

Türkiye’de Kıyılar Bu Kafaya Emanet

  • 17.06.2008 Radikal

    Bodrum Pina Yarımadası’nda ‘Ek süre yok. 10-15 gün içinde kaldırılır’ denilen izinsiz dolgu iki bakanlığın oluruyla kaldı. Bodrumlu çevreciler şokta.

    “Biz büyük firmayız, izni nasıl olsa alırız” diyen MNG firmasının yetkilisi haklı çıkıyor. Bodrum’un Pina Yarımadası’nda denizi kafasına göre dolduran firmaya, dolguyu kendi eliyle kaldırması için tanınan sürenin bitmesine sadece bir gün kala, ‘Kıyı İmar Planı ve Sahil Düzenleme Uygulama Projesi’nde değişiklik yapması için bir yıl ön izin verildi. Türkçesi, dolgu ‘şimdilik’ kaldı.

    Böylece 5 Mayıs 2008 tarihinde “Ek süre yok. 10-15 gün içinde orayı eski haline getirmek için çalışma başlar” diyen Muğla Valivekili Mehmet Hulusi Kaya’nın, “Eğer firma o dolguyu kaldırmazsa İl Özel İdaresi kaldırır, parasını da firmadan tahsil eder” diyen Kaymakam Bahattin Atçı’nın yani ‘devletin sözü’nün hiçbir hükmü kalmadı.

    Kıyı dokusunu tahrip eden ‘izinsiz’ dolgunun kaldırılması için gün sayan çevreciler Maliye ve Turizm bakanlıklarının oluruyla verilen ‘ön izin’ nedeniyle şokta.

    Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Sözcüsü Zafer Murat Çetinbaş: “Su Ürünleri, Kıyı Kenar, Çevre, Kabahatlar ve Limanlar Kanunu’na aykırı davrandığı açık olan MNG’ye, faaliyetini yasalaştırması için olanaklar verilmesini anlayamıyorum.”

    Av ve Yaban Hayatını Koruma Vakfı Başkan Yardımcısı Süha Umar: “Şirketin cezalandırılmasını beklerken ön izin verilerek ödüllendirildiğini görmek içimi sızlattı. Bu olay Türkiye’de kıyı yağmasının en son ve en büyük örneklerinden biri. Pina’da yaşananlar dünyaya örnek olacak çirkinlikte.”

    Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkanı Gündüz Nalbantoğlu: “Denize bir poşet, çöp atan tekneye 5 bin YTL, sintinesini boşaltan teknelere 50 bin YTL para cezası veriliyor. Ancak denize binlerce ton moloz ve hafriyat döken, ekosistemi bozan şirkete ise komik para cezaları, ön izin adıyla da ödül veriliyor. ”

    Nadide halep çamlarıyla ünlü Pina’da ormanlık araziyi 1200 yataklı turistik tesis yapmak için 49 yıllığına kiralayan MNG, inşaattan çıkan molozları da denize boca ederek kıyıyı doldurmuş, böylece hem molozlardan kurtulmuş hem de yeni arazi kazanmıştı. 85 dönüm arazi kiralayan firma, dolguyla 6.7 dönüm daha elde etti. Firmaya bunun için ‘46 bin YTL’ ceza kesildi. Kaymakamlık ve İl Kültür Müdürlüğü, skandalın ortaya çıkmasının hemen ardından MNG’ye ‘turizme katkılarından ötürü’ plaket verdi. Plaketi “Denizi doldurduk, cezamızı bekliyoruz. Büyük firmayız, nasıl olsa izin alırız” diyen şantiye müdürü Sinan Karaağaçlı teslim aldı.

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&VersionID=&Date=17.06.2008&ArticleID=883658

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu