09.06.2008 BBC Turkish
Japonya Başbakanı Yasuo Fukuda, ülkesinin karbon salımını 2050 yılına kadar yaklaşık olarak yüzde seksen oranında azaltacağını söyledi.
Sera etkisi yapan gazların atmosfere salımında dünya beşincisi olan Japonya, Kyoto anlaşması dolayısıyla, taahhüt ettiği hedeflere bağlı kalma konusunda baskı altında.
Karbon salımında Japonya'nın önünde sırayla Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Hindistan yer alıyor.
Bu ülkelerde ABD Kyoto anlaşmasını imzalamazken, Rusya, gaz salımını azaltma konusunda mesafe alıyor.
Çin ve Hindistan ise gelişmekte olan ekonomiler anlaşma kapsamı dışında tutuldukları için Kyoto'ya taraf ülkeler arasında değil.
Başbakan Yasuo Fukuda, yaptığı açıklamada, bu gazların emisyonunu azaltmak için kurulan ve gelişmekte olan ülkelere verilmesi planlanan uluslararası fona da 1,2 milyar dolar katkıda bulunacaklarını söyledi.
Uluslararası çevre örgütlerinden WWF, Fukuda'nın 2020 yılı yerine 2050 yılı için somut bir hedef belirleyerek kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.
WWF, Japonya'yı ayrıca, karbon salımlarını 1990'lar yerine, bugünkü seviyelerinde tutmayı hedeflemesi nedeniyle de eleştirdiler.
Japonya, sanayileşmiş ülkelerin oluşturduğu G-8 liderlerinin gelecek ay düzenlenecek zirvesine ev sahipliği yapacak.
http://www.bbc.co.uk/turkish/news/story/2008/06/080609_japan_emissions.shtml
Yeni bir araştırmaya göre, gençler okyanusun iklim değişikliğindeki kritik rolünü kabul etse de onu...
Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024’te rekor seviyeye ulaştığı...
Aşırı hava olayları, biyoçeşitlilik kaybı ve ekosistem çöküşü gibi sorunlar, önümüzdeki on yıl en...
Mikroplastiklerin solunan hava, içilen su ve tüketilen gıdalar yoluyla vücuda girerek sindirim, ve...
Dünya genelinde çatışmalar, ekonomik krizler ve iklim değişikliği, milyonları açlık ve yetersiz yüz...
Gerçek boyutlu kuklalarla yola çıkan “The Herds” projesi, iklim krizinin zorunlu göçlere etkisini...
Hawaii’de keşfedilen deniz mantarları, plastik tüketme yetenekleriyle okyanusların geleceğine dair...
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013