YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 10 Haziran 2008

İzmir Körfezi Canlanıyor

  • 09.06.2008 Radikal

    İZMİR - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Denizcilik Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Mümtaz Tıraşın, Büyük Kanal Projesi’nin devreye girmesiyle İzmir Körfezi’nde canlılığın arttığını ve bazı balık türlerinin sayısında artış gözlemlendiğini söyledi.

    Yrd. Doç. Tıraşın, Büyük Kanal Projesi’nin 2000 yılında hizmete girdiğini, o tarihten bu yana körfezde kayda değer bir iyileşme yaşandığını belirtti.

    Bu gelişmenin memnuniyet verici olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Tıraşın, şunları dile getirdi:

    "Özellikle iç körfezdeki kirlilik dönemi içinde bir çok canlının besin kaynakları yok olmuş, onlar da körfezi terk etmiş ve Karaburun ve Foça taraflarına gitmişlerdi. Arıtma ile besinler oluştu. Bu nedenle küçük karides, yengeç ve benzeri hayvanlar ile bazı balık türlerini yeniden körfezde görüyoruz. Artık körfezden beslenebiliyorlar. Bunların hem miktarları hem de çeşitliliği arttı. Uzun süredir iç körfezde göremediğimiz çipura, levrek, pisi balığı, lidaki, ısparoz zaman zaman hamsi ve sardalyayı görüyoruz. İç körfezde çok az balık kalmıştı. Plaktonla beslenen sardalya ve hamsi ile lüfer, ısparoz görülüyor."

    Körfezin yıllarca kirletildiğini, temizlemesinin de yıllarca süreceğini ifade eden Yrd. Doç. Tıraşın, "Bizim yaptığımız temizlemek değil, kirletmemektir. Körfez kendi kendini temizleyecektir. Bu da yıllar alır. İlk etapta o pis koku ortadan kalkmış ve renginde önemli ölçüde iyileşme olmuştur. Ama dipteki hayatiyet ortamı ve canlılığın normal hale gelmesi zaman alır" dedi.

    Oksijen miktarı da arttı

    DEÜ Denizcilik Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Küçüksezgin ise arıtmanın işlerlik kazanmasıyla suyun bulanıklığının azaldığını, sağlanan kısmi berraklaşma ile güneş ışınlarının dip sulara ulaşma şansının arttığını söyledi.

    Bunun dipteki oksijen miktarını da artırdığını belirten Prof. Dr. Küçüksezgin, şunları kaydetti:

    "Fotosentez artınca ve plaktonlar çoğalınca oksijen de arttı. Bazen oksijen seviyesi çok iyi miktarlara bile ulaşıyor. Yaklaşık 8 yıldır bu ölçümleri yapamıyorduk. Bakteri oranı da çok düştü. Arıtmanın olmadığı tarihlerde yaptığımız ölçümlerde oksijen oranı iç körfezde sıfıra yakın çıkıyordu. Şimdi arıtmanın devreye girmesiyle oksijen oranında önemli ölçüde artış sağlandı. Oksijen hayat demek, canlılık demek. Dolayısıyla bir çok türün sayısında artış var. Artık yaptığımız analizlerde hiç sıfır oranını görmediğimiz gibi bazen 7, zaman zaman da 9’lara bile çıkıyor. Bu çok önemli bir gelişme." (aa)

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=882445&Date=09.06.2008&CategoryID=85
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu